Vrede - Postzegelblog

Vrede

0

n1Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen  werd op 10 oktober 1861 geboren in Oslo toen nog Kristiania genoemd. Hij was een Noorse ontdekkingsreiziger, wetenschapper en diplomaat.
Nansen studeerde biologie en specialiseerde zich in de zoölogie.  Als ontdekkings-reiziger is hij vooral bekend van zijn reis met een speciaal gebouwd rond schip “De Fram” naar de Noordpool. In 1893 bereikte hij 86° 14′ N, destijds(1893) de hoogste breedtegraad ooit behaald en de dichtste benadering van de geografische Noordpool.  Hij was hoogleraar in de zoölogie en oceanografie aan de Universiteit van Oslo. (Zie ook Postzegelblog 13 juli 2011 van Hero Wit.)

N2

N3
Fridtjof Nansen met  op de achtergrond De Fram in het ijs, 1897

N5
Na de Eerste Wereldoorlog  kreeg Nansen een hoge functie in de Volkenbond, de voorloper van de huidige Verenigde Naties. Hij werd op 27 juni 1921 Hoge Commissaris voor de Russische Uitgewekenen, die zich bezighield met de duizenden vluchtelingen na de Russische Revolutie. De organisatie, de High Commission for Refugees, was een initiatief van Nansen en was de eerste internationale organisatie die zich bezighield met het lot van vluchtelingen.

Hij zette zich in voor het lot van vluchtelingen en statelozen en hun rechten en kreeg  in 1922 hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

N4 2

N6 2

N7 2

Naar hem is het destijds door de Volkenbond ingevoerde Nansenpaspoort genoemd, de voorloper van het Vreemdelingenpaspoort dat kan worden verstrekt aan (erkende) vluchtelingen die niet beschikken over een reisdocument uit het ontvluchte land.

N8
Fridtjof Nansen overleed op 13 mei 1930 in Lysacker vlakbij Oslo op 68-jarige leeftijd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Noorwegen Verenigde Naties Eerste Wereldoorlog NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)