Collect 86: Tord Boontje ontwerpt Decemberzegels - Postzegelblog

Collect 86: Tord Boontje ontwerpt Decemberzegels

3

Collect 1Tord Boontje tekende voor het ontwerp van de decemberzegels 2015. elke postzegel is een aanzet tot een verhaaltje, waarin intimiteit en samenzijn doorschijnen. De lieflijke afbeeldingen hebben echter ook een diepere laag.

welk ontwerp had je voor ogen bij het maken van de decemberzegels, Tord?

“ik wilde kleine verhalen maken met motieven die wel vaker in mijn werk terugkeren: dieren, planten en bloemen. Verhaaltjes die in één plaatje te vangen zijn. Beter gezegd: elke postzegel is een aanzet tot een verhaaltje. Met herinneringen of fantasie maak je daar je eigen vertelling van. Zo wil ik bereiken dat iedereen er een binding mee krijgt. ik heb dat zelf ook: de postzegel van het meisje met de hond brengt mij terug naar vroeger, toen mijn dochter met de hond genoot van de eerste sneeuw.”

collect 2

 

In welke verhouding staan de tien postzegels tot elkaar? “er zijn inhoudelijke overeenkomsten.”

Binnen de verhalende aanpak heb ik willen laten zien hoe belangrijk het is om samen te zijn in december of om in die periode aan elkaar te denken. Daarom is er ook altijd interactie tussen de figuren op de postzegels, een contact waaruit ook de verschillende karakters naar voren komen. een andere overeenkomst is het element licht, of dat nu sterren zijn, kristallen of vuurwerk. elke postzegel heb ik willen laten stralen.

kun je uitleggen hoe je te werk bent gegaan?

“ik werk graag in lagen, met een voorgrond, een achtergrond en een midden laag. Het ziet er soms een beetje rommelig uit dat is opzet, dat vind ik ook wel bij december horen. Hetzelfde geldt voor het lettertype, Futura. Uiterst leesbaar, maar tegelijkertijd romantisch en sprookjesachtig. Ik heb eerst zo’n dertig plaatjes gemaakt. Daarvan zijn er in samenspraak met PostnL tien overgebleven. De scènes schetste ik op papier, daarna zijn ze in de studio op de computer uitgewerkt. De basis is overeind gebleven, maar wel sterk vereenvoudigd. In het begin ben je geneigd te veel te vertellen en het blijft natuurlijk een miniformaat. Dat is het interessante van postzegels: het medium dwingt je selectief te zijn. Voor de volgorde van de postzegels heb ik een ruitjespatroon gebruikt – de rode postzegels geven de toon aan, afgewisseld door de blauwe postzegels en die met de twee hazen in zwart-wit. Ik vond het wel aardig om één postzegel helemaal zwart-wit te maken. Bovendien wilde ik een sneeuwlandschap afbeelden. Daartegen komt een silhouet toch het fraaiste uit.”

je hebt ook dieren afgebeeld die je niet met een met december assocïeert.

“Ja, zwanen bijvoorbeeld  en een zwaluw die je nooit in december ziet. Het is leuk om van het geijkte pad af te dwalen, maar ik heb deze buitenbeentjes ook toegevoegd als een stille verwijzing naar de mensen die niet bij ons kunnen zijn tijdens de feestdagen.”

 

Decemberzegels 2015

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 20,8 x 25,3 mm
Tanding: slitvorm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Soort postzegel: postzegelvel met 20 decemberzegels waarvan 10 verschillende ontwerpen
Drukkleuren:geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek: offset
Oplage: 6.500.000 velletjes
Drukkerij: Joh. enschedé Security Print, Haarlem

Het velletje “Decemberzegels” is vanaf 24 november  verkrijgbaar. Bestel het velletje bij de Collect Club. Dit artikel is afkomstig uit Collect 86. Bekijk hier ons online archief Collect Magazine.
Het speciale decembertarief van € 0,64 per postzegel is dit jaar geldig van 24 november 2015 tot en met 6 januari 2016.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NieuwtjesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Lars op 25 november 2015 om 09:10

  Collect 86 online:
  http://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00009/

 • Jan1964 op 26 november 2015 om 12:47

  Ik heb meteen Collect Club gebeld met de vraag of ze het uitgifteprogramma kunnen verduidelijken. Het is raadwerk geworden. Is bv. Mozart 2xNL1 gegomd in een velletje van 10 of 1xNL2 gegomd in een velletje van 5 ? Ik moet de Europapostzegels nu ook met vraagtekens melden aan het blog over Europapostzegels. Waarschijnlijk 2 motieven in een gegomd velletje van 10 maar zeker weten doe ik het niet…..

 • Lars op 30 november 2015 om 08:18

  Het uitgifteprogramma is weer lekker duidelijk ja…
  De uitgifte op 29 maart werd eerst ‘Toerisme in Nederland’ genoemd, maar nu ‘Postcrossing 2016’. Hopelijk laten deze keer de zegels mooie plaatjes uit Nederland zien (en niet alleen uit Holland!).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)