Engelse postzegels 1940-52 met opdruk - Postzegelblog

Engelse postzegels 1940-52 met opdruk

0

Jaren geleden nam ik van Wim Timmermans een restant Engelse postzegels met opdruk over, gestempeld en (echt) gebruikt voor postfrankering in Noord- en Oost Afrika en Azië. Bij deze aandacht voor zegels met opdrukken MEF, EAF, BMA en BA.

Tijdens de 2e wereldoorlog 1939-45 versloegen legers van Engeland en het Gemenebest (Commonwealth) in Noord Afrika de Italianen en Duitsers. Dat betekende strijd in o.a. Lybië met landsdelen Tripolitanië en Cyrenaica, destijds een Italiaanse kolonie. In Oost Afrika werden Italiaanse legers verslagen in Somali, Eritrea en Ethiopië. Destijds was het huidige Somalië in twee koloniale delen verdeeld: Italiaans Somalië en Brits Somalië. Boze tongen zeggen dat de Somaliërs het destijds een stuk beter hadden dan hun nazaten nu, maar dat heeft u niet van mij. Frans Somalië heette vóór 1940 het Afar en Issa Territorium. Tegenwoordig heet het Djiboeti. Dat ligt aan de Rode Zee tussen Eritrea en voormalig Brits Somalië. Zie het kaartje als het u te veel wordt, hopenlijk leesbaar afgedrukt, anders moet uw computer en database Wikipedia u de weg wijzen. Respect voor de toenmalige strijders in deze dorre en onherbergzame gebieden die tezamen bijna even groot zijn als West Europa. Dat waren dus lange dagmarsen…

In een tijd zonder e-mail en met weinig telefoons was de post zeer belangrijk, dus de Engelse overwinnaars zorgden er zo snel mogelijk voor dat de posterijen weer konden werken na de invoering van een nieuwe valuta: het Engelse pond. Vandaar dus de postzegels met opdruk want die konden snel en goedkoop geleverd worden. Nu dan deze opdrukken:

Betekenis opdrukken: EAF = East African Forces, MEF = Middle East Forces, BMA = British Military Administration, BA = British Administration.

postzegels opdruk eaf

postzegels opdruk mef

zegels

Voor het door Engeland bezette Tripolitanië en Cyrenaica (= tezamen Lybië) 1941-52 gold:

* MEF opdrukken 1943-48,
* BMA Tripolitania opdrukken vanaf 1-7-1948,
* BA Tripolitania opdrukken 6-2-1950 tot 12-1951. Voor het door Engeland bezette Italiaans Eritrea 1941-51 gold:
* MEF opdrukken vanaf 2-3-1942, * BMA Eritrea opdrukken van 1948-50, * BA Eritrea opdrukken 6-2-1950 tot 14-9-1951.

Voor het door Engeland bezette Italiaans Somalieland 1942-50 gold:

* MEF opdrukken vanaf 13-4-1942,
* EAF opdrukken vanaf 15-1-1943,
* BMA Somalia opdrukken vanaf 27-5-1948,
* BA Somalia opdrukken vanaf 2-1-1950.

MEF opdrukzegels zijn ook bekend van het in 1944 bevrijde eiland Rhodos in de Griekse wateren.
Het grote en belangrijke land Ethiopië (destijds ook Abessinië genoemd) was pas 1935-36 door de Italianen veroverd, een staaltje van brute agressie. Het werd direct nadat de Italianen daar in 1941 verslagen waren, overgedragen aan de voormalige inheemse machthebbers onder keizer Haile Selassi. In dat land zijn dus bij mijn weten nooit Engelse bezettingszegels voor de bevolking in gebruik geweest. Ook in het Franse Somalië (Djibouti) zijn ze nooit gebruikt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Ethiopië Somalië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)