Kinderzegelactie 1935 en 2015 - Postzegelblog

Kinderzegelactie 1935 en 2015

1

NVPH-282(tn)De officiële eerste verkoop van de nieuwe kinderpostzegels 2015 heeft op maandag 2 november plaatsgevonden. In de afgelopen week heeft een scholier inmiddels zijn bestelling al bij u afgegeven. Met bijgaande afbeelding wordt u er op geattendeerd dat de kinderpostzegel-verkoopperiode weer is aangebroken.


NVPH 279 - Kinderzegels 1935NVPH 280 - Kinderzegels 1935

NVPH 281 - Kinderzegels 1935NVPH 282 - Kinderzegels 1935

De hoogdravende omschrijving van het levendig appelplukkende meisje, dat te midden bloemen staat, in het ‘Tijdschrift voor Armwezen Maatschappelijke Hulp en Kinderbescherming’ (blz. 4555, 1935) luidt: “Het kindje plukt de vruchten van den weldadigheidszin van het Nederlandsche volk en van de werkkracht der medewerkers.”

Precies 80 jaar geleden werd met de kinderzegelaffiche 1935 (verkoopperiode 4 december t/m 9 januari 1936) reclame gemaakt met een affiche van ontwerper Sjollema. Tegenover een grijze achtergrondkleur zit een in het zwart gekleed, door kou in elkaar gedoken hulpbehoevend kind (met pet) voor een sneeuwman met bezem.

kind 1935 affiche

Naast de reclame met affiches hield de pers (dagbladpuzzel) zich destijds ook danig bezig met de bevordering van de kinderzegelverkoop. In de AVRO-bode van 29 november 1935 stond bijvoorbeeld bijgaande rijk geïllustreerde brief van Sint Nicolaas aan alle AVRO-kinderen.

kind 1935 boek

Aangezien de tekst moeilijk is te lezen, volgt hieronder een beter leesbare tekst.

Madrid, 25 November 1935

Beste jongens, lieve meisjes,
Hedenmorgen bij ’t ontbijt viel mijn oog op de kalender en ik schrok: wat vliegt de tijd! Bijna is het weer December en de 6e is ’t mijn feest. ‘k Word dan weer een jaartje ouder, doch ik ben nog fris van geest.
‘k Heb het heel druk deze dagen. Kinderen, mijn hoofd loopt om! Daarom schrijf ik jului haastig, dat ik bij de AVRO kom. Voor mijn brave Luistervinkjes staan reeds stapels pakjes klaar. Morgen gaan ze in de stoomboot, waar ik mee naar Holland vaar.
’t Is een allersierdigst dingske, dat ‘k hier voor de kleintjes vond. ’t Kan vlug lopen en vlug draaien, daarbij is het plat en rond. En de grote AVRO-kind’ren krijgen iets dat spreken kan. ’t Is niet rond, maar bijna vierkant. Meer verklap ik er niet van.
‘k Denk dat alle Luistervinkjes nu al reeds nieuwsgierig zijn en graag zouden willen weten wat ik zend aan groot en klein.

Alle AVRO-luistervinkjes, maar niet boven 13 jaar, mogen mij een briefkaart zenden. Dus geen brief, onthoud dat maar. Stuur me dus prompt 6 December, als ik mijn verjaardag vier, een felicitatiebriefkaart op de volgende manier. Op d’adreszij van de briefkaart moet rechts AVRO-postbus staan en je naam (voluit schrijven) geeft de linkerhelft dan aan. Bij je naam, j’adres volledig en je leeftijd ook erbij. D’ rechterzijde van de briefkaart blijft voor de gelukwens vrij. Schrijf erg duidelijk en netjes, aan geknoei heb ik het land. ‘k Wil geen slordig schrift ontcijf’ren. ‘k Werp dat in mijn snippermand. Dan iets over het frankeren: ‘k heb dit voor het laatst bewaard. Plak om ’t goede doel te steunen, ’n Kinderzegel op de kaart. ‘k Geef ten overvloed een voorbeeld. *** vergis je niet!
En nu neem ik hart’lijk afscheid, groeten ook van Zwarte Piet.
Sint Nicolaas.

P.S.
’t Hoofdbestuur van de Posterijen bied ik mijn erkent’lijkheid voor de hulp en medewerking, waartoe het wel was bereid. De *** kinderzegels voor het hulpbehoevend kind zijn dit jaar eerder verkrijgbaar op verzoek van d’ouden Sint. Vanaf woensdag 4 December zijn z’aan loket te koop. Dat ’t gebruik van deze zegels algemeen zij, naar ik hoop.

 • Kinderpostzegel: briefkaart uit Amsterdam: 3 ct + toeslag. Buiten Amsterd. 5 ct + toeslag.
 • Voorbeeld briefkaart: Lina Vermaas, 10 jaar, Hoogstraat 18, Zwolle. St. Nicolaas, p/a AVRO, Postbus734, Amsterdam.
 • Ontwerp: André Vlaanderen

Blanco briefkaart

Kind 1935 briefkaart (1)

Kind 1935 briefkaart (2)

In 1935 zijn er voor zover nu bekend twee varianten van de ‘blanco-voor-het-kind-briefkaart’ met illustratie in gebruik geweest. Gebruikelijk was het destijds dat de briefkaarten pas verkocht konden worden als ze voorzien waren van een kinderzegel. De briefkaart met daarop de Luchtvaartfondspostzegel is tegen de regels in toch voorzien van een andere postzegel als een kinderzegel, wat vroeger wel eens vaker gebeurde. Plaatselijke comité-leden van de voorganger van de Stichting Kinderpostzegels Nederland zijn destijds dus niet allen even volgzaam geweest!

Kinderpostzegelactie 2015

kinderpostzegelactie2015

 • Dit jaar heeft de scholenactie ‘Door kinderen voor kinderen’ 9,5 miljoen euro opgebracht, terwijl de opbrengst van vorig jaar 9,1 miljoen euro was.
 • Aan de scholenactie, de dobber waarop de kinderzegelactie drijft, neemt het aantal leerlingen voortdurend af. Dit jaar telde de actie 170.000 leerlingen, in de twee voorgaande jaren stond de teller op 185.000 en 200.000 meewerkende scholieren.
 • De voortdurende daling hangt o.a. samen met:
  • Constante daling leerlingaantallen bij het primair onderwijs.
  • Te veel goede doelen acties die een beroep op scholen doen.
  • ‘Banknummer-afgifte-vrees’ op kinderzegel-bestelformulieren: banknummers kunnen in verkeerde handen komen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Pieter op 8 november 2015 om 21:10

  Vorig jaar zat er 5 zegels à 0,32 cent = 1,60 toeslag per vel op, dit jaar 6 x 0,34 = 2,04 dus dat zou het verschil ook kunnen verklaren.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)