Het leven van Anne Frank - Postzegelblog

Het leven van Anne Frank

0

Anne FrankOp 12 juni 1929 werd Anne Frank geboren in Frankfurt am Main (Dld). Zij stierf in februari 1945 aan vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Toen ze was ondergedoken in Amsterdam, hield ze een dagboek bij, dat ze schreef in de vorm van brieven aan een fictieve vriendin Kitty. Het dagboek is postuum gepubliceerd , vertaald in vele talen, en heeft een oplage van vele miljoenen.

Van Duitsland naar Amsterdam
Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, verhuisde familie Frank naar Amsterdam om aan vervolging door de nazi’s te ontkomen. Echter ook in Nederland bleken de Joden niet veilig te zijn. In februari 1941 werd in Nederland de eerste razzia gehouden in Amsterdam en werden er 421 joodse mannen aangehouden en overgebracht naar het concentratiekamp Mauthausen. Uit protest staakte de bevolking van Amsterdam, maar na 2 dagen werd de staking door de bezetter doorbroken.
Op het Jonas Daniel Meijerplein wordt later ter nagedachtenis aan de februari-staking het monument “de dokwerker” opgericht. Ook werd er een postzegel uitgegeven, waarop een deel van de foto van de razzia rond het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam staat afgebeeld.

                                            Mauthausen           Razzia in Amsterdam                   Dokwerker

Het dagboek
Voor haar dertiende verjaardag (12 juni 1942) kreeg Anne een dagboek. Op die dag schreef Anne hierin: “Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je en grote steun voor me zult zijn”.

Anne Frank

Kort na deze verjaardag doken Anne met haar ouders en zus onder in het zogenaamde achterhuis, waar zij met meerdere mensen zaten ondergedoken. In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze onder andere schreef over de angst van het hoofdpersonage ‘Anne’ tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden.

In de serie “canon van Nederland” zijn hier twee postzegels aan gewijd: Anne Frank en de toegang tot het achterhuis middels een draaibare boekenkast. Op een Israëlische postzegel van Anne Frank uit 1988 zien we ook het betreffende huis in Amsterdam staan.
Na meer dan twee jaar werden de onderduikers verraden en hun onderduikadres werd ontdekt. Ze werden door de Grüne Polizei en Nederlandse politieagenten op 4 augustus 1944 gearresteerd en via kamp Westerbork in Nederland naar het concentratiekamp Auschwitz in Polen gebracht.

Westerbork Auschwitz

Op 8 augustus 1944 kwamen de gearresteerden aan in het “doorgangskamp” Westerbork. Ruim 100.000 joden werden van hieruit door getransporteerd naar diverse concentratiekampen.
De laatste treinen vertrokken vanuit Westerbork op 3 september 1944 naar Auschwitz. In deze (laatste) trein zaten Anne Frank, haar zus Margot, haar vader Otto en haar moeder Edith.

Montserrat gaf op 8 mei 1998 een postzegel uit van Anne Frank. Een eerste-dag-stempel werd geplaatst op een kaart met de namenlijst van dit laatste transport van Westerbork naar Auschwitz.

De namen van de familie Frank zijn op deze kaart omlijnd.

In oktober 1944 wordt het kamp Auschwitz grotendeels ontruimd.
Op 28 oktober 1944 vertrok een transport met 1308 vrouwen uit Auschwitz naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Waarschijnlijk maakten ook Anne en Margot daar onderdeel van uit. Moeder Edith bleef achter en stierf op 6 januari 1945. In februari of maart 1945 overleed Margot. Enkele dagen later overleed ook Anne, waarschijnlijk aan de gevolgen van vlektyfus. Vader Otto was de enige die overleefde . Hij werd bevrijd door de Russen en keerde na de bevrijding terug naar Nederland.

Samen met mijn vrouw heb ik de Kamp Westerbork in Nederland en het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland bezocht. Ik moet zeggen dat dit indrukwekkende ervaringen zijn. Auschwitz willen we ook nog een keer bezoeken.

In Bergen-Belsen liggen de lichamen van Anne en Margot Frank in massagraven. Tevens is er een symbolische grafsteen op het terrein neergezet. Ik kwam deze grafsteen tegen op een stukje maakwerk van een Spaanse envelop.

Concentratiekampen hebben iets gruwelijks, maar worden (gelukkig) filatelistisch wel herdacht.
In 1995 gaf de Duitse Post een herdenkingsvelletje uit over de 50e verjaardag van de bevrijding van gevangen uit concentratiekampen. Hierop staan ook Auschwitz en Bergen-Belsen vermeld.

Anne Frank

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)