Dag van de Postzegel 2015: maar één beeld-doorlopende postzegel - Postzegelblog

Dag van de Postzegel 2015: maar één beeld-doorlopende postzegel

0

Dag van de Postzegel 2015 (tn)De Dag van de Postzegel maakt onderdeel uit van de Postzegelshow Postex 2015 in de Americahal in Apeldoorn van 16 t/m 18 oktober. Ter gelegenheid hiervan verschijnt het postzegelvel Dag van de Postzegel 2015 met tien postzegels. De postzegel is geïnspireerd op de oranjerode 7½ cent Wilhelmina-frankeerzegel 1944, ook wel Bevrijdingspostzegel, Bradburyzegel of Londenpostzegel genoemd (nvph 432). Deze postzegel is gecombineerd met een staalgravure, waarop de beeltenis van Wilhelmina spiegelbeeldig is gegraveerd. Beide portretten kijken elkaar aan.

Vel Dag van de Postzegel 2015

Maar één beeld-doorlopende postzegel!

De diagonale stand van de staalgravure op de drukplaat (met ronde hoek en randdikte) komt met de schuin geplaatste postzegel en teksten bovenin de postzegel én linksonder op de velrand overeen, evenals met de vlag van het cijfer ‘1’. De landsnaam staat haaks op beide teksten. De drukplaat loopt voor een groot deel door op de velrand linksonder, waardoor de staalgravure (in tegenstelling tot alle andere postzegels) in z’n geheel met fijne lijntjes zichtbaar is. De schuin geplaatste afbeeldingen en teksten geven een eigentijdse dynamiek aan de postzegel. De ruimtelijkheid komt tot stand door de duidelijk zichtbare dikte van de drukplaat én door de postzegel, die bovenop de drukplaat lijkt te liggen.

gravure en postzegel Dag van de Postzegel 2015

Op de staalgravure is een kruis aangebracht (waarschijnlijk door de drukker aangebracht in opdracht van Nederlandse autoriteiten) om de afbeelding onbruikbaar te maken.
Over de staalgravure, die in gedigitaliseerde versie op de drukplaat is aangebracht, vermeldt ontwerper Ingmar Birza van Ontwerp- en Communicatie Bureau Birza Design uit Deventer (echtpaar Ingmar & Carla Birza): “We hebben de foto wel iets moeten oplichten om het negatiefbeeld sterker naar voren te laten komen en ook omdat anders poststempels onleesbaar zouden worden op de zwarte achtergrond.

Postzegels Dag van de Postzegel

Dag van de Postzegel postzegels

In de loop der jaren zijn meerdere postzegels aan de Dag van de Postzegel gewijd. Vanaf 2009 blijkt het een jaarlijks terugkerende emissie te zijn geworden.

  • nvph 422 (1943), nvph 1573 (1993), nvph 2210 (2003).
  • nvph 2682 (2009), nvph 2768 (2010), nvph 2885 (2011) in Persoonlijke Postzegel-uitvoering .
  • nvph 3000 (2012), nvph 3106 (2013), nvph 3234 (2014) alle ontworpen door Ingmar Birza.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)