Brief uit Tokio - Postzegelblog

Brief uit Tokio

6

Toen ik naar dit poststempel keek, was mijn eerste gedachte dat deze envelop afgestempeld was op 8 januari 1926. De brief, die er nog inzat, was echter geschreven in 1933. Dan is het niet waarschijnlijk dat de envelop al in 1926 gestempeld is. Wilt U weten hoe dit zit?

De envelop
Hier ziet U de complete envelop, geadresseerd aan Singoro J.P. van Kampenhout in Leiden.
Leuke bijkomstigheid is dat dhr. Van Kampenhout net als ik, erelid is van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars. Links op de envelop staan wat Japanse tekens, die ik niet kan ontcijferen. De brief is gefrankeerd met vijf Japanse postzegels, waarvan de frankeerwaarde negen (ik neem aan) Yen bedraagt. De postzegels zijn alle vijf op 8.1.26 gestempeld. Maar de brief die erin zit was in 1933 geschreven. Hoe kan dat?

Oplossing
Voor de oplossing moet U twee zaken weten:
1. Het Japanse stempel moet van rechts naar links gelezen worden, dus 26.1.8.
2. De Japanse jaartelling is anders dan die van ons.
De Japanse jaartelling wordt gerekend vanaf de troonsbestijging van de keizer. Bij iedere keizer begint men dus opnieuw te tellen. In 1926 besteeg keizer Hirohito de troon.

1926 was dus jaar één van de Hirohito-periode, die Shōwaperiode werd genoemd. 1933 (het jaar waarin de brief werd geschreven was dan jaar acht van de Shōwaperiode. De brief is afgestempeld op 26.1.8, dus op 26 januari van jaar acht Hirohito-periode. (Ik vind zo’n jaartelling toch maar erg lastig).

Na zijn dood in 1989 werd keizer Hirohito opgevolgd door zijn oudste zoon Akihito (geboren in 1933).
Deze trouwde op 10 april 1959 met Shoda Michiko. Over dit huwelijk zijn toen postzegels uitgegeven.

In mei 2000 brachten de Japanse Keizer Akihito en zijn vrouw een staatsbezoek aan Nederland. Zij bezochten toen onder andere het Japanmuseum in Leiden, dat ondergebracht is in het Sieboldhuis.
Het Sieboldhuis is een museum waar voorwerpen worden getoond die Philipp Franz von Siebold (1796-1866) tussen 1823 en 1829 heeft verzameld tijdens zijn verblijf op Deshima. In 2014 gaf PostNL een postzegel uit van Von Siebold.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Japan NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)