In kort bestek….(70) - Postzegelblog

In kort bestek….(70)

0

thumb vogelDe Noorse post heeft 3 oktober zes zegels uitgebracht, waaronder vier vogelzegels, die zo puur zijn als de Noorse natuur zelf. Op twee B-Inlandzegels (NOK 9,50) een koningseider (Somateria spectabilis) en een eider (Somateria mollissima) en op twee A Inlandzegels (NOK 10,50) een witte kwikstaart (Motacilla alba) en een tapuit (Oenanthe oenanthe). De zegels (zelfklevend, twee na elkaar) zijn uitgegeven in rollen van 100 stuks.

noorwegen vogels

Verder twee herdenkingszegels. Het 200-jarig bestaan van het Noorse Hoger Gerechtsof wordt gemarkeerd met een NOK 20,00 zegels (oplage 500.000) waarop het gerechtsgebouw; en het 250-jarig bestaan van het Filharmonisch Orkest Bergen met een NOK 31,00-zegel (oplage 400.000 stuks). Op deze zegel een violiste voor het Grieggebouw in Bergen. In het kader van de mooiste muziekzegel 2015 (zie In kort bestek…69) zou deze zegel wel eens hoge ogen kunnen gooien.

noorwegen muziek

Wie Oostenrijk verzamelt moet bijna wekelijks aan de bak. Gelukkig zijn het praktisch allemaal eenlingen die worden uitgegeven, waardoor het toch niet zo in de papieren loopt zoals in veel andere landen het geval is. Zo verschenen in september zeven zegels; drie daarvan zijn een voortzetting van een reeks. Op 5 september werd de reeks Weinregionen Österreichs voortgezet met een 80 c-zegel (oplage 550.000; ook in velletjes van tien) met deze keer aandacht voor Carnuntum. In een wijnglas de Heidentor.

carnuntum

Ook Oostenrijk herdenkt de 200e geboortedag van de Italiaanse geestelijke Don Giovanni Bosco. De zegel (portret) verscheen 12 september, waarde 150 c; oplage 200.000 stuks.

Don Bosco

Op 18 september herdacht de Oostenrijkse post het 20-jarig bestaan van de Alpen-Adria-Philatelie met een 80 c-zegel (gestileerd berglandschap); oplage 550.000 stuks, ook in velletjes van tien.

adria

Streken uit in totaal zeven landen – Duitsland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Hongarije – zijn in deze filatelistische groep vertegenwoordigd met als doel ’die hohen Werte werte der Philatelie unter den Mitgliedsländer gemeinsam zu fördern und zu pflegen’.

In de reeks Moderne Architektur in Österreich verscheen 19 september een 68 c-zegel (oplage 300.000) met het omstreden Haas Haus aan de Stephansplatz in Wenen. Haas Haus

Op dezelfde dag (19/9) nog een zegel uit een reeks, en wel de reeks Fotokunst Österreich. Op een 68 c-zegel (oplage 300.000) een foto van ’monsieur surrealist’ Gregor Schmoll (*1970).

Oostenrijk kunst

De 125e geboortedag van de architect en beeldhouwer Friedrich Kiesler (1890-1965) werd 22 september herdacht met een 80 c-zegel (oplage 300.000) waarop zijn foto en een deel van zijn project Shrine of the Book/Jeruzalem.

Kiesler

Tot slot: weer iets geks, een 630 c-zegel (oplage ) in de vorm van een Tiroler Lederhose, gemaakt van alcantara-leer en afgezet met Svarovski-kristalletjes.Tiroler Lederhose

Op 18 september hebben de Amerikaanse posterijen de Amerikaanse acteur, schrijver en producer Paul Newman (1925-2008) herdacht met een Forever-portretzegel. paul newman

Paul Newman was een van de beroemdste acteur van de jaren zestig met hoofdrollen in films als Butch Cassedy en Sundance Kid. In 1987 won hij de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in The Color of Money. Overigens is het mij niet helemaal duidelijk waarom er een zegel aan hem wordt gewijd. Mogelijk zijn 90e geboortedag (afgelopen januari), maar dan kon er dus geen jaar worden gewacht voor een plaats in de reeks Legends of Hollywood (de Legend van dit jaar is Ingrid Bergman).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Duitsland Kroatië Noorwegen Oostenrijk Slovenië Zwitserland Architectuur VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.