Nederland uit de ruimte gezien als lichtgevend nachtelijk netwerk - Postzegelblog

Nederland uit de ruimte gezien als lichtgevend nachtelijk netwerk

7

NVPH 772 (tn)De donkerblauwe achtergrondkleur contrasteert in sterke mate met de bladgoudkleur van de verlichte gebieden. Bijgaand postzegelvel met daarop een spannend nachtelijk landschap van verlichte stedelijke concentraties met talloze verbindingswegen (autosnelwegen) is vanuit de ruimte in een heldere voorjaarsnacht gemaakt.

rooseng snelwegenNed-in-de-Bosatlas

Deze bijzondere collage van Nederland is met behulp van digitaal vakmanschap van Studio Roosegaarde opgebouwd uit fotomateriaal afkomstig van
ruimtefoto’s (van André Kuipers vanuit het Internationale Ruimtestation) en satellietfoto’s van ons land van de ruimteorganisaties NASA en ESA.

Postzegelvel verlichting - Daan Roosegaarde

Op elk van de tien postzegels is een stukje van ons land aanwezig. De Randstad straalt een enorme gloed van luchtvervuiling uit, waarvan de  tuinbouwkassen in het Westland grote boosdoeners zijn.
Iedereen zoekt meteen heel persoonlijk naar de plek waar hij/zij woont of waar hij/zij is. Roosegaarde: “Als je een kaart wilt sturen naar
iemand in Hoorn, dan kun je dat stukje Nederland sturen waarop Hoorn staat, of je de kaart uit Leeuwarden verstuurt, kun de postzegel waarop
Leeuwarden staat er op doen. Iedere postzegel laat steeds een ander stukje Nederland zien.”

roosegaarde kaarten

De meerwaarde van de Roosegaarde-postzegels wordt met deze zeven bestaande geografische land-prentbrief-kaarten inhoudelijk behoorlijk
verhoogd. Een groot aantal autosnelwegen krijgt er beeldondersteuning door. Een ansichtkaart waarop meerdere provincies voorkomen, kunnen
aantrekkelijker zijn voor de maximafilie, zoals de kaart Noord-Holland & Friesland. Bij www.boekennietje.nl, info(ad)boekennietje.nl heb ik ook
prentbriefkaarten gevonden van de provincies Friesland, Overijssel, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Wie kan de resterende provincies
aanvullen? Graag uw reacties naar batehijlkema(ad)hetnet.nl.
Het is jammer dat op de Roosegaarde-postzegels de landsgrenzen en zeekusten moeilijk zijn te onderscheiden.

roosegaarde kaart 2

Ontwerper Daan Roosegaarde: “Wij zijn van sterrenstof gemaakt. Dit is dus een goed ingrediënt om mee te werken. Licht is ook geen decoratie, maar brengt verbindingen tot stand. De natuur (zoals bij kwallen) communiceert via licht.
De tien postzegels tonen Nederland als een netwerk van licht, gevormd door steden en wegen. Ze geven ons inzicht in ons gedrag en de impact hiervan op het landschap. Tegelijkertijd poëtisch en dreigend. Dit concept duidt zowel op fysieke als geestelijke verlichting. Ik wilde geen bestaand werk van mijzelf op een postzegel plaatsen. In plaats daarvan heb ik naar een spannend landschap met licht gezocht.”

Klassieke kaartenmakers brachten vroeger met opzet een foutje aan als een extra weggetje of een niet bestaand pleintje. Met een dergelijk foutje kon met gemak de authenticiteit bewezen worden. Ook Roosegaarde heeft aansluitend bij de traditie opzettelijk een foutje in de kaart gemaakt. Roosegaarde: “Ik ben benieuwd wie het vindt.”
Hopelijk is er een Postzegelblog-lezer die ons middels een reactie de ogen opent. Bij voorbaat dank voor de medewerking.

 

Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober in het Amsterdamse Concertgebouw, waar Roosegaarde een van de ambassadeurs is, reikt PostNL de postzegels uit aan de kunstenaar. Hiervoor doet Roosegaarde symbolisch het licht uit in het Concertgebouw.

nvph-772

De landvorm van Nederland verschijnt automatisch als de 20 ‘uitstralende’ steunpunten van het landelijk dekkende telefoonnet hun juiste positie ten opzichte van elkaar innemen.
Een overzicht van andere geografische postzegels van ons land is te vinden in Postzegelblog-artikels van mijn hand op 8 juli 2012, 29 juli 2012 en 5 augustus 2012.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 2,80 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • willemhogendoorn op 18 oktober 2015 om 08:50

  Daan Roosegaarde gaat ervan uit dat deze postzegels (veel) gebruikt gaan worden om brieven mee te frankeren. Ik denk niet dat dat een realistische gedachte is.

 • Lars op 18 oktober 2015 om 12:04

  De meeste mensen die een losse postzegel op de post ontvangen herkennen waarschijnlijk niet eens wat er op staat afgebeeld!
  Wat is eigenlijk de reden voor deze uitgave?

 • willem hogendoorn op 18 oktober 2015 om 12:37

  @Lars: Voor PostNL maar 1 reden: geld verdienen aan een product waar geen tegenprestatie voor geleverd behoeft te worden.

 • J. van den Bosch op 18 oktober 2015 om 14:36

  Och, als je dan toch postzegels laat maken met zoveel licht, waarom dan niet in het kader van het jaar van het licht? 2015! En in België en Duitsland was het licht uit. Vind ze toch wel fascinerend, deze zegels.

 • Fer op 19 oktober 2015 om 08:06

  Ik ben het met Lars eens dat de ontvanger van een brief met één enkele zegel geen idee heeft wat de zegel voor stelt. Alleen een compleet velletje geeft een beeld. Dit is niet de eerste keer dat PostNl dit doet. Een enkele zegel moet uitbeelden wat de bedoeling is van het ontwerp. Indien hier niet aan voldaan wordt dan is het ontwerp waardeloos.

 • bate hylkema op 19 oktober 2015 om 22:31

  De verschillende Roosegaarde-postzegels (als delen van een groter geheel) krijgen pas hun plaats en betekenis als het geheel bekend is.
  De afgebeelde provinciale geografische [prentbrief]kaarten kunnen met de kunstgreep van maximumkaarten-ondersteuning pas de betekenisvolle meerwaarde aan deze tien postzegels geven.
  Met andere woorden per stuk zijn de Roosegaarde-postzegels voor velen helaas abstracte, betekenisloze en weinig zeggende postzegels geworden.

 • Ramon op 20 oktober 2015 om 22:32

  Ofwel is dit een erg mooie maar erg grote pakketzegel.

  Oh ja, vergeet dan niet zo’n extreem lelijke nikkel erbij te plakken, anders krijg je nog strafport ook!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)