Collect: Dag van de Postzegel 2015 - Postzegelblog

Collect: Dag van de Postzegel 2015

4

dag van de postzegel 2015Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2015 bewijst eer aan de traditie van permanente Nederlandse postzegels. Op het vel staat de beroemde frankeerzegel uit het laatste oorlogsjaar naast de originele staalgravure.

Oplettende liefhebbers herkennen de knipoog naar klassieke ontwerpen. Vorig jaar waren dat de beroemde cijferzegels van Jan van Krimpen uit 1946 – 1962. Voor de editie Dag van de Postzegel 2015 heeft ontwerper Ingmar Birza zich laten inspireren door de Frankeerzegels 1944. De Frankeerzegels 1944 staan ook bekend als Bevrijdingszegels, Bradburyzegels of Londenzegels. Achter de staalgravure schuilt een verhaal, weet Ingmar Birza. “De frankeerzegels werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland gedrukt om buiten bezet gebied en na de bevrijding te worden gebruikt. Het Museum voor Communicatie in Den Haag beschikt nog over de kist met drukmaterialen die na de oorlog naar Nederland is verstuurd. In die kist bevond zich ook de originele staalgravure. Daarmee werd de drukplaat vervaardigd voor het drukken van de Wilhelminapostzegel van 7½ cent.”

dag van de postzegel

Historisch detail
Op het nieuwe postzegelvel lijken beide portretten elkaar aan te kijken: rechts de Wilhelmina postzegel en links de gespiegelde beeltenis op de staalgravure. De Wilhelminapostzegel is onder dezelfde hoek geplaatst als de staalgravure, de vlag van het cijfer 1 en de meeste typografie op het postzegelvel. Het lettertype, Orator, is gekozen omdat het slank is en goed past bij de fijne lijntjes van de gravure. Het cijfer 1 maakte Ingmar Birza zelf, omdat hij de hoek van de vlag evenwijdig wilden laten lopen aan de andere diagonalen. Ook is de breedte van de 1 gelijk aan die van de sorteerhaak. Er is nog een detail: wie de loep erbij pakt, ziet dat op de staalgravure een kruis is gezet om deze onbruikbaar te maken. Waarschijnlijk is dat indertijd gebeurd in opdracht van de Nederlandse autoriteiten.

Technische gegevens

Het postzegelvel “Dag van de Postzegel” is vanaf 16-10-2015 verkrijgbaar. Bestel het velletje bij de Collect club.
Dit artikel is afkomstig uit Collect 85. Bekijk hier ons online archief Collect Magazine.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nieuwtjes Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Willem op 16 oktober 2015 om 11:46

  Een prachtig velletje!
  @Vandaag wordt op de Postex het uitgifteprogramma voor 2016 bekendgemaakt. Zelf kan ik helaas de Postex niet bezoeken. Kan het programma na bekendmaking worden gepubliceerd op deze site? Ik ben zeer benieuwd.

 • bate hylkema op 16 oktober 2015 om 12:32

  Willem, als je mij jouw e-mailadres stuurt, beschik je daarover (batehijlkema@hetnet.nl).

 • Guido (Breda) op 17 oktober 2015 om 10:26

  Beste Bate,

  zou ik ook een overzicht van de geplande uitgiften voor 2016 mogen ontvangen? Ik zal u mijn e-mailadres laten weten over enkele ogenblikken.
  Bij voorbaat dank.

 • Lars op 17 oktober 2015 om 23:46

  Het uitgifteprogramma gewoon hier vermelden zou nog veel makkelijker zijn.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)