Virologie, Beijerinck en Loeffler - Postzegelblog

Virologie, Beijerinck en Loeffler

1

thumbHet is al zo vaak een twistpunt geweest, bijvoorbeeld: wie heeft nu de boekdrukkunst uitgevonden. In Nederland komt men dan met Laurens Janszoon Coster, maar in de Westerse wereld wordt de Mainzer Johannes Gutenberg algemeen gezien als een meer waarschijnlijke uitvinder dan Coster de Nederlander, de Vlaming Dirk Martens of de Engelsman William Claxton. Het kan ook zijn dat ze het allemaal zo’n beetje tegelijk uitgevonden hebben omdat het idee in de lucht zat, maar dit is niet te bewijzen.

Zo is het ook gegaan met de ontdekking van het virus. Hoge ogen gooit de Nederlander Martinus Willem Beijerinck (Amsterdam, 16 maart 1851 – Gorssel, 1 januari 1931), een Nederlandse microbioloog. In 1885, trad hij in dienst bij de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek te Delft, waar door hem een bacteriologisch laboratorium werd gesticht. Gedurende zijn jaren bij de Gist- en Spiritusfabriek deed hij tal van belangrijke onderzoekingen. Hij ontdekte o.a. de stikstof-vastleggende knolletjes aan de wortels van peulvruchten (Groenbe-mesting). Wij vinden hem de vader van de virologie. Hij ontdekte in 1898 met filtratie-experimenten dat de tabaksmozaïekziekte wordt veroorzaakt door iets dat kleiner is dan een bacterie en hij noemde dit pathogeen een virus. Maar dan meldt de Rus Iwanowski (1864-1920) zich met de mededeling dat hij vergelijkbare proeven heeft uitgevoerd en daarover al in 1892 – in het Russisch – heeft gepubliceerd.

Beijerinck toont zich een heer en erkent de ontdekking van Iwanowski. Jarenlang geldt de Rus als ‘ontdekker van het virus’ en in 1964 wordt hij zelfs nog geëerd met een postzegel.

Martinus Willem Beijerinck Volgens recente handboeken is dit toch te veel eer, aangezien Iwanowski zich in latere publicaties buitenspel heeft geplaatst door te stellen dat de ziekte toch veroorzaakt wordt door een bacterie.
Tabaksplanten vertonen een ziekte die vlekken veroorzaakt in de bladeren. Het dekblad van een sigaar behoort egaal van kleur te zijn. Het ‘‚Deli-dekblad‘; was het summum van dekblad en werd in voormalig Nederlands Indië geproduceerd. Wanneer de tabaksplant besmet was met het Tabaksmozaiekvirus is het als dekblad minderwaardig. Je kreeg deze sigaren als tweede keus. Men kon de veroorzaker niet vinden. Men dacht dat het ook een bacterie was, de veroorzaker van vele ziektes en die men net ontdekt had. Maar onder het microscoop zag men niets. Beijerinck kwam op het idee om sap van besmette planten te filteren met zeer fijne filters. Het gefiltreerde sap veroorzaakte geen ziekteverschijnselen. Spoot men het sap zo in dan werd de plant besmet. Het moest dus iets zijn dat kleiner was dan bacteriën en alleen door het kleinste filter tegengehouden kon worden: een virus. De bacteriologen noemen hem in een adem met Louis Pasteur. Hij is minder bekend omdat hij zich niet met mensen-ziekten bezighield. Hij was een uitstekende onderzoeker. Pasteur vind je op ontelbare postzegels, maar in Nederland vind je Beijerinck niet.12Tegenwoordig weet men dat virussen organismen zijn die zowel uitgekristalliseerd als levend aanwezig kunnen zijn. Het Pithovirus, een reuze virus dat men geïsoleerd heeft uit vondsten in de Permafrost in Siberië, heeft een verblijf van dertig millennia in de pleistocene diepvries overleefd. Virussen zijn strikt genomen niet meer dan stukjes genetisch materiaal (dna of rna), die als parasiet de cel van een plant of dier binnendringen om zich daar te reproduceren. Virussen leven dus niet zelf aangezien ze de eiwitmachinerie van de cel nodig hebben om te kunnen voortbestaan. Ze verplaatsen zich op verschillende manieren, door fysiek contact, maar ook via dragers zoals muggen. Tegenwoordig is er veel aandacht voor virussen en terecht. Ze veroorzaken vreselijke ziektes zoals AIDS en Ebola. Hoewel men het ook niet moet overdrijven, een parasiet als plasmodium veroorzaakt Malaria en vraagt jaarlijks 100 keer meer slachtoffers dan bijvoorbeeld Ebola.

Friedrich LoefflerDit Duitse zegel laat de afbeelding van Friedrich Loeffler zien. In de beschrijving staat dat men verder een afbeelding ziet van het varkensgriep virus en een microscoop. Loeffler is vooral bekend omdat hij zijn naam gaf aan een research instituut dat hij in 1910 oprichtte op het eiland Riems bij Greifswald. Tegenwoordig wordt er op verschillende instituten in de Bonds-republiek onderzoek gedaan naar dierziektes, epidemieën en naar dierwelzijn en dierenbescherming in de agrarische sector.
Het zegel is verwarrend. Immers Loeffler heeft wel veel onderzoek gedaan naar virussen maar het niet ontdekt. Hij is een pionier in het onderzoek naar virussen. Hij heeft heel belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van mond- en klauwzeer. De afbeelding van een microscoop is eigenlijk overbodig want juist met het microscoop kon men een virus niet zien. Een microscoop doet het waarschijnlijk altijd wel goed, want bij alle belangrijke ontdekkers staat een microscoop afgebeeld.

100Jahre Friedrich Loeffler-Institut

Kortom, waarom heeft de man die het virus ontdekte nog steeds geen postzegel in Nederland. Zou in de tijd van AIDS/HIV virus, Ebola etc. best goed zijn om hem hiermede te eren!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Sovjet Unie A.I.D.S. Boeken Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • 8 ball pool free coin generator op 20 april 2017 om 20:47

    , if the medication is causing weight loss, as much as that might seem like a good thing, that’s probably a good reason to stop taking it. After all – you want this to be all your achievement, not some pill! Keep up the good work, and good luck x

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)