In kort bestek….(68) - Postzegelblog

In kort bestek….(68)

0

De Deense kerstzegels (en voor de winter) zijn voor 17 oktober aangekondigd, drie stuks met zoete baksels: op twee 7 kr.-zegels poppetjes en op een zegel van 10 kr. een hart. De zegels zitten ook in een miniatuurvelletje, de poppetjes in een velletje van tien en de hart-zegel in een boekje met vijf zegels.

Aan het Britse vorstenhuis zijn langzamerhand zoveel zegels gewijd dat er gemakkelijk enkele albums/insteekboeken mee kunnen worden samengesteld. Aan dit grote aantal kunnen nu weer flink wat series worden toegevoegd, want op 9 september is door veel landen postaal stilgestaan bij het feit dat Her Majesty Queen Elizabeth II UK’s longest-reigning monarch is geworden. Als eerbetoon gaf de Royal Mail 9 september vier zegels en een velletje uit met in het midden een 1st-Machinzegel (purper).

jep31511

Op de zegels 2 x 1 st en 2 x 1,33 pond de beeltenis van Elizabeth ontleend aan de Machinzegels met daarnaast o.a. het wapen van het House of Windsor en het embleem uit haar vlag. Natuurlijk zijn 9 september de Britse eilanden niet achtergebleven:

adp31504

Alderney hield het bij één portretzegel maar dan wel een van 10 pond; Jersey gaf vier zegels uit (47p, 57p, 71p en 1,25 pond) en een velletje (3 pond) met jubileumfoto’s; Eiland Man acht zegels (2 x 44p, 2 x 77p, 2 x 93p en 1 x 1.25 pond) met de koningin tijdens allerlei gelegenheden. Om de uitgiften van de Gemenebestlanden niet te vergeten.

Liechtenstein heeft 7 september behalve het (reeds besproken) bijzonder mooie eerste velletje Alte Obstsorten-Apfel nog een paar interessante emissies uitgegeven. Op twee zegels, een gemeenschappelijke uitgifte met Slovenië wordt het weidse Alpenlandschap van beide landen in beeld gebracht.

Alte Obstsorten-Apfe

De Liechtensteinse zegels hebben een waarde van 140 rappen, de Sloveense van € 1,29. Van beide uitgiften zijn ook velletjes verschenen met 4 x 2 zegels; tevens vier maximumkaarten.

Dan verschenen vier zegels met als titel Nutzfahrzeuge, o.a.trekkers. Op de zegels staan geparkeerd: Kaiser Autotraktor, 1945 (85), Raimünde Traktor, 1961 (100), Unimog, 1953 (140) en Fordson Traktor, 1926 (190).

Vijftien jaar geleden aanvaarde Grand-Duc de Luxemburgse troon. Dit feit werd 22 september postaal gevierd met en een 0,70 €-zegel met zijn portret en dat van zijn echtgenote.

Maar dat was niet de enige emissie op 22 september. Drie aansprekende zegels zijn gewijd aan evenzoveel groenten:

de pastinaak (Pastinaca sativa) op een 0,20 €-zegel, selderij (Alpium graveolens) op een zegel van 0,25 € en de rode biet (Beta vulgaris) op een 0,35 €-zegel.

Ook Luxemburg heeft de uitgifte van de eerste postzegel, 175 jaar geleden, niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op een 0,70 €-zegel staat de tekst “175 ans du penny black” ,175 ANS DU PENNY BLACK

maar niet de Black Penny, maar de eerste Luxemburgse zegel, de Dix Centimes uit 1852 met de beeltenis van Willem III.

Dan zijn drie L50g-zegels gewijd aan Luxemburgse natuurparken, te weten het park Mëllerdall, het park Öewersauer en het park Our.

Luxembourg

Tot slot drie zegels (0,70, 0,95 en 1,30) waarop Le Musée National d’Histoire et d’Art van Wiltheim/Stad Luxemburg centraal staat; het gebouw en kunstvoorwerpen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Alderney Denemarken Liechtenstein KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.