Zanzibar - Postzegelblog

Zanzibar

3

Ik bladerde kort geleden door mijn stockboek ‘Diversen’ en kijk: twee pagina’s postzegels van Zanzibar. Hoe en wanneer ik daaraan ben gekomen? Joost mag het weten. Denk dat vele mede-filatelisten nog nooit van dit oord gehoord hebben.

Wie, wat, waar is Zanzibar?   
Zanzibar is een tropisch eiland in de Indische Oceaan, ca 40 km van de kust van Tanzania. Het behoort nu tot Tanzania. Het heeft op 2700 km2 zowat een miljoen inwoners, naastgelegen kleinere onderhorige eilanden zoals Pemba en Mafia meegerekend.  De meeste inwoners zijn arm, hebben Bantoe-voorouders en stammen af van Tanzanianen van het vasteland  Een minderheid heeft Arabische voorouders en stamt af van de vroeger heersende kaste, Arabische kooplieden en slavenhandelaars. De omgangstaal is Swahili net als op het vasteland maar velen spreken en verstaan Engels.

Foto Zanzibar

Sultanaat en slavenmarkt    
Eeuwenlang was Zanzibar een sultanaat, onderhorig aan wat nu Oman heet aan de Perzische Golf. Het bestuurde toen ook een 20.000 km2 groot kustgebied op het vasteland.  De sultan en zijn kooplieden moesten het vooral hebben van de lucratieve slavenhandel. De meeste verhandelde slaven kwamen uit midden-Afrika en waren gekocht van Bantoestammen aan de kust. Daarnaast was er een levendige handel in specerijen uit eigen teelt en in goederen uit Azie. In de 19e eeuw werden ca. 50.000 slaven verhandeld, bijna  alle bestemd voor afnemers in staten in Klein Azie.
Westerse interventie and all that
Echter eind 19e eeuw, dus in het postzegeltijdperk, werd Zanzibar een Engels protectoraat, na een kort Duits intermezzo. Duitsers en Engelsen maakten een eind aan de slavenhandel langs de Oostafrikaanse kust. Wat nu Tanzania heet, het achterland van Zanzibar, werd de Duitse kolonie Duits Oostafrika. Als gevolg van de 1ste wereldoorlog werd dat in 1920 een Engels mandaatgebied onder de naam Tanganyika. In 1963 trokken de Engelsen zich terug uit Tanganyika en Zanzibar, in 1964 fuseerden deze gebieden onder de naam Tanzania. Zanzibar is dus een afgesloten verzamelgebied.
De postzegels
Zanzibar heeft ca 370 verschillende eigen postzegels uitgegeven van 1895 tot 1967, strafportzegels meegerekend. Zo’n 100 van deze zegels kwamen uit in de laatste paar jaar. Niet verbazingwekkend als je de huidige postzegelproductie van Tanzania bekijkt. Vóór 1895 moest je je post uit/voor het buitenland halen en brengen bij een Engelse, Duitse of Franse consul.  Die werd daar gefrankeerd met een Engelse, Duitse of Franse postzegel, veelal zonder opdruk zodat verzamelaars de herkomst alleen kunnen traceren aan de hand van het stempel. Wel hadden  de Fransen van 1894 tot 1904 (Franse) postzegels met opdruk ‘Zanzibar’ maar in die tijd bestond er al een Zanzibarse postdienst met een paar brievenbussen waar je je missive kon posten.
Hierbij wat afbeeldingen van Zanzibarzegels uit mijn stockboek. Is Zanzibar verzamelen leuk en/of lucratief? Goedkoop en makkelijk te krijgen zijn ze niet, dus wie weet…

Klik hier om Zanzibar in freestampcatalogue te bekijken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)