In kort bestek….(64) - Postzegelblog

In kort bestek….(64)

0

Ierland heeft 30 juli wel een heel bijzondere zegel (70c) uitgegeven. Afgebeeld wordt Pádraig Pearse’s beroemde grafrede op 1 augustus 1915 voor Jeremiah O’Donovan Rossa op Dublins Glasnevin Cemetery, waar talrijke beroemde en invloedrijke Ieren liggen begraven.

O’Donovan Rossa was schrijver, politicoloog en pionier van de Irish Republican Brotherhood, bekend als de Fenians. Hij stierf op 83-jarige leeftijd in de VS en zijn lichaam werd teruggebracht naar Ierland. Pearse’s beroemde grafrede onderstreepte de gevoelens van de republikeinse vrijheidsstrijders, in het bijzonder met zijn laatste woorden: They think that they have pacified Ireland. They think that they have purchased half of us and intimidated the orther half. They think that they have foreseen everything, think that they have provided against everything; but the fools, the fools, the fools! – they left us our Fenian dead and while Ireland holds these graves, Ireland unfree shall never be at peace. Pearse’s grafrede wordt beschouwd als een van de belangrijkste rede’s in de Ierse geschiedenis van de 20e eeuw, en een stimulans in de strijd naar onafhankelijkheid. Ierland werd in 1921 onafhankelijk en op 17 februari 1922 verschenen de eerste Ierse zegels.

Eerder, op 16 juli, gaf Ierland vier zegels uit met als titel Ireland-The Food Island, om te wijzen op het belang van zijn voedselindustrie. Op twee 70c-se tenantzegels een veeboer en een kaasmaker, en op twee € 1,05-se tenantzegels een visser en een landbouwer voor een korenveld. De zegels zitten ook in een velletje (€ 3,50).

Ierland gastronomie postzegel

Op 13 augustus werd Ierlands prominentste ontwerpster en architect herdacht, Eileen Gray (1878-1976) met de uitgifte van een blokje met vier 70c-zegels.

design

Op de zegels ontwerpen van haar uit de periode 1926-1929. Ook in een boekje (€ 12,00).

Om nog even in Ierland te blijven, voor 10 september staan vijf zegels gepland die een saluut brengen aan de vijf zintuigen, de smaak, het gevoel, het gezicht, het gehoor en de reuk. Waarden respectievelijk 70c, € 1,05, € 1,25, € 1,70 en € 2,80.

Cyprus heeft voor 14 september drie emissies op het programma staan. Het 150-jarig bestaan van de Union Internationale des Télécommunications (UTI) wordt herdacht met een € 0,64 c-zegel waarop drie heren met toenmalige vindingen.

Op vier zegels (2 x € 0,34 en 2 x € 0,64) wordt typische Cypriotische volkskunst verbeeld

en eveneens op vier zegels kastelen: Buffavento (€ 0,04), Kantara (€ 0,34) , St. Hilarion (€ 0,41), en Kyrenia (€ 0,75)

Cyprus

Acht zeskantige zegels van 140 rp in een velletje met daarop oude appelsoorten vormen 7 september in Liechtenstein het begin van een nieuwe reeks van oude groenten- en fruitsoorten.

Ter gelegenheid van deze uitgave worden niet minder dan twee fdc’s met op elk vier zegels, acht fdc’s met één zegel en acht maximumkaarten uitgebracht.

Zweden heeft op 20 augustus behalve aan de 100e geboortedag van Ingrid Bergman ook uitgebreid aandacht besteed aan de wereld van de paddenstoelen. Zeven zegels, 2 x 5 zegels in een boekje (SEK 70) en tien zegels van de rol, twee motieven (SEK 70). paddenstoelen

Zweden geeft niet van alle emissies ook maximumkaarten uit, maar wel van deze, zeven stuks (SEK 119).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Cyprus Liechtenstein Zweden Burchten,Kastelen en Paleizen Gastronomie Padden en Kikkers Paleizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.