Emissie 'Brieven schrijven': foute datumvermelding. Geen primeur - Postzegelblog

Emissie ‘Brieven schrijven’: foute datumvermelding. Geen primeur

4

vangogh afw (tn)Zoals u inmiddels ook hebt kunnen vernemen, is op de nieuwe emissie ‘Brieven schrijven’ een verkeerde uitgiftedatum terechtgekomen. Collect 84 voert een tweetal data:

 

 

 • Postzegelvel-afbeelding bezit linksonder de datum 10 augustus 2015 (blz 5).
 • Postzegeluitgiften-overzicht vermeldt 17 augustus (blz. 19).
 • Nieuwe uitgiften-overzicht voert de datum 10 augustus 2015 (blz. 23).

vangogh afw

Het maandblad Filatelie 7//8 2015 meldt op bladzijde 465: “Wie afgaat op wat gedrukt staat op het postzegelvel komt bedrogen uit. De uitgiftedatum zal 17 augustus zijn. PostNL laat weten dat de velletjes niet overgedrukt worden. Dus daar staat een foutieve emissiedatum op vermeld.” Een PostNL-informant omschrijft de vergissing als: “De datum is per ongeluk fout op het velletje terechtgekomen.” Met andere woorden oorzaak en reden blijven (nog) onbekend.

onjuiste-data-op-postzegels
In 2010 heeft PostNL bij de uitgifte van de emissie MooiNL van de hoofdsteden Middelburg en Haarlem dezelfde onzorgvuldigheid begaan. Linksonder op beide velletjes is de onjuiste datum 12 februari 2010 geplaatst, terwijl de correcte emissiedatum voor beide steden 12 januari 2010 is geweest. Op dat moment een actueel te vermelden item (zie postzegelblog-artikel 28 maart 2010), na verloop van tijd is iedereen het ook al weer vergeten.

Een aantal jaren geleden is ook een foutieve datum op de onderrand van een postzegelvelletje aangebracht. Toen hebben de Posterijen (naar ik me nu nog stellig weet te herinneren) er een papierstrookje op aangebracht met de juiste datum. Helaas heb ik het gedeelte van deze emissie nog niet in mijn stockboeken terug weten te vinden.
Wie van de lezers weet op welke emissie deze speciale en duurder makende behandeling (voor het postbedrijf) is toegepast? Graag een reactie met een afbeelding opsturen aan batehijlkema(ad)hetnet.nl. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

vangogh afw 2
Van de zomerzegels 2001 (nvph 1970/72) bezit ik bijgaande hoekzegel met daarop een geplakte streepjescode. Op het postzegelvelletje is officieel geen streepjescode aangebracht. Ook hierbij de vraag: “Wie van de lezers kan nadere informatie verschaffen over deze speciaal aangebrachte streepjescode?” Dank voor uw medewerking.

De grote Van Gogh atlas

Brieven schrijven - van Gogh

In het op 30 juli verschenen boek ‘De grote Van Gogh atlas’ staan enkele bijzondere details over het postbedrijf uit de periode 1875 – 1890. In Van Goghs leven zijn op communicatief gebied veel nieuwigheden geïntroduceerd als telegraaf, telefoon en trein op het snel groeiende spoorwegnet (waarmee o.a. brieven werden vervoerd). In steden kwam de postbode meerdere keren per dag langs.

vangogh boek

Op deze manier kon Vincent goed met zijn familie contact blijven houden. Hij was niet de enige Van Gogh, die op jonge leeftijd ver van huis was. Zijn zusters Anna Cornelia (1855-1930) en Elisabeth (1859-1936) bezochten een aantal jaren de Fransche kostschool voor meisjes in Leeuwarden (de latere Middelbare Meisjes School en nog later als Meisjes-HBS aangeduid). Geen wonder dat de familie Van Gogh lange brieven schreven. De brieven werden soms zelfs overgeschreven en aan elkaar doorgestuurd. Later, ten tijde van Vincents (1853-1890) kunstenaarschap stuurde Theo (1857- 1891) hem zelfs postzegels, soms tien tegelijk: “Dat was waarlijk te veel en Gij had zooveel niet moeten doen.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,17 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • JHA op 23 augustus 2015 om 13:05

  De streepjescode bij de zomerzegels van 2001 is bij een gedeelte van de oplage aangebracht om de velletjes geschikt te maken voor de verkoop bij de Albert Heijn winkels. De velletjes konden dan worden ingescand.

 • Franc Rossi op 23 augustus 2015 om 16:05

  Weke datum bedoeld is of weke is afgedrukt maakt niet zoveel meer uit. De verkoop start wanneer ze in de winkel zijn. Zie eventueel blog van 26 juli 2013. en wat is dan een echte FDC?

 • B.Hylkema op 24 augustus 2015 om 15:03

  JHA: bedankt voor jouw informatie. In opdracht van wie is de streepjescode-sticker aangebracht?
  * door PostNL? . . . . dan officieel!
  * door Albert Heyn?. . dan particulier!

 • JHA op 24 augustus 2015 om 15:21

  Ik neem aan, dat de streepjescode door PTT in opdracht van Albert Heijn is aangebracht. Er is destijds, toen de zegels nog bij AH verkrijgbaar waren, melding van gemaakt in het tijdschrift Philatelie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)