In kort bestek…(63) - Postzegelblog

In kort bestek…(63)

0

Hundertwasser postzegeljOostenrijk kent zeker achttien reeksen, zoals auto’s, kerken, sacrale kunst, spoorwegen, en Oostenrijkers in Hollywood, maar de langst lopende reeks is wel Moderne Kunst, naar een idee van de beroemde kunstenaar Friedenreichs Hundertwasser (1928-2000).

Hij vond eind 1975 dat er op postzegels te weinig aandacht werd besteed aan moderne kunst. En er werd naar hem geluisterd, want op 11 december 1975 verscheen de eerste zegel Moderne kunst, een 4 s.-zegel met daarop zijn Der Spiralbaum (oplage 3,7 miljoen), maar wel nadat hij tijdens de productieperiode van de zegel de mensen van de staatsdrukkerij met zijn wensen bijna tot razernij had gebracht.

Inmiddels heeft de reeks zich ontwikkeld tot een, wat de Oostenrijkers een Dauerbrenner noemen, want op 28  augustus verschijnt de 41e editie, een 68 c-zegel (oplage 300.000) met daarop het schilderij Dame mit dem dunklem Hut (1917) van Anton Faistauer (1887-1930). Het is overigens de derde aan Faistauer gewijde uitgifte. In 1987 (13/2) verscheen een zegel met Die grosse Blaue Madonna ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag en op 12 juni 2012 een zegel met een zelfportret n.a.v. zijn 125e geboortedag. Aan de jaarlijkse zegel Moderne kunst is ook ditmaal een maximumkaart (de enige officiële die Oostenrijk overigens uitgeeft) gekoppeld, maar niet de 41e, nummer 34, want de eerste jaren ontbrak de kaart.

Anton Faistauer postzegel

Voor zover ik weet is tot nu toe de 600e sterfdag van de kerkhervormer Jan Hus (1369/1370-1415) postaal herdacht door de Tsjechische Republiek op 17 juni met een 13 czk-portretzegel en door Duitsland met een briefkaart. Hus, jarenlang vervolgd doordat hij allerlei misstanden in de katholieke kerk aan de kaak stelde, werd in 1414 door het Concilie van Konstanz als ketter ter dood veroordeeld. Op 6 juli 1415 stierf Hus op de brandstapel. Hus wordt beschouwd als een van de grootste Tsjechen, en de dag dat hij op de brandstapel is een vrije dag.

Jan Hus postzegel Tsjechie

Op 2 september brengt Tsjechië een velletje uit gewijd aan uilen, en een boekje gewijd aan Ceska Auta-Skoda III. Het velletje Natuurbescherming waarop niet minder dan 23 uilen staan telt vier zegels: 13 czk, een steenuil met jongen (Athene noctua); 17 czk, een ruigpootuil met jongen (Aegolius funereus); 21 czk, een sneeuwuil (Nyctea scandiaca) en een bosuil (Strix aluco); 25 czk, een oehoe (Bubo bubo).

uilenpostzegels Tsjechie

In het boekje zitten acht zegels, alle in de waarde A (13 czk), twee motieven: Skoda 1201-1955, en Skoda Rapid-1947).

Skoda postzegel Tsjechie

Behalve en het boekje staat voor 2 september een E-zegel (czk 25) gepland, die aandacht vraagt voor de hobby postcrossing. Op de zegel drie figuurtjes waarvan er één een kaart post.

Postcrossing postzegel Tsjechië

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nieuwtjes Duitsland Oostenrijk Tsjechië Hundertwasser Kerken Religie Schilderkunst Uilen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.