De Verenigde Oostindische Compagnie postzegel - Postzegelblog

De Verenigde Oostindische Compagnie postzegel

0

NVPH 1453[kl]Het Nederlandse koloniale bezit is door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Verenigde West-Indische Compagnie (WIC), die ook bekend staat onder de naam Geoctroyeerde Westindische Compagnie (GWC), tot stand gekomen. De VOC richtte zich op Afrika, Azië en Australië, de WIC / GWC) op Noord- en Zuid-Amerika.
De in 1990 uitgegeven VOC-postzegel (nvph 1453) verbeeldt op een bijzonder compacte wijze de geschiedenis van de eerste multinational ter wereld.

 

NVPH 1453

De in 1990 uitgegeven VOC-postzegel (nvph 1453) vat in woord en beeld op een bijzonder inzichtelijke wijze de opkomst, groei, neergang en communicatie samen van de in 1602 opgerichte Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Ongeveer op dezelfde wijze ontwikkelde de geschiedenis van de tegenhanger van de VOC zich, namelijk de in 1612 opgerichte Geoctroyeerde Westindische Compagnie (GWC) of West Indische Compagnie (WIC).

USA VOC_logousa gwc-logo

De vormgevingsmethode van deze VOC-postzegel is gebaseerd op de collagetechniek (samenvoeging van een aantal onderdelen tot een geheel). Deze ontwerpmethode met treffende historische details is bijster geschikt de veelzijdigheid van beide compagnieën te visualiseren. Het wit op de achtergrond speelt mee als tegenvorm in de gehele compositie, die is opgebouwd uit drukke en gedetailleerde elementen met daar tegenover een rustig wit vlak.

VOC-vlag: de vlag dekt de lading

USA  VOC-vlagNVPH 1453

Een wapperende vlag met de initialen van de VOC is linksboven nog net zichtbaar. Het dundoek hoort bij een retourschip, dat is afgebeeld op het schilderij ‘Het VOC-fregat Peter Paul op het IJ’ van de schilder Abraham Storck (1644 – 1705. Het schip maakte op 24 oktober 1698 met 75 man aan boord zijn eerste reis naar Azië. De ‘Peter Paul’ bleef 20 jaar in de vaart op Indië. De oranje begrenzing die de ontwerper tussen de vlag en de afbeelding van de bouw van het schip heeft aangebracht als grafisch element, accentueert zowel de binding met de Nederlandse staat als de activiteiten op de werf.

* De fier, frank en vrij wapperende VOC-vlag dekt de lading van de Compagnie (en de deelafbeeldingen van de postzegel), die zowel geografisch-sociaal, als financieel-economisch een stempel heeft gedrukt op de periode 1601 – 1799 van ons land en vele andere landen in tropische gebieden.

Scheepsbouw: opkomst en groei VOC

usa werfNVPH 1453

Het VOC-schip in aanbouw op een scheepshelling is een detail van de ets ‘Het Oostindische magazijn en scheepstimmerwerf’, gestoken door Joseph Mulder in 1693. De VOC-werf met haar bijgebouwen (magazijnen, touwslagerijen en pakhuizen) bevond zich destijds op Oostenbrug, gelegen op de oostelijke Eilanden in Amsterdam. De werf stond voor het grote, al lang verdwenen Compagnies Zeemagazijn of Oostindisch Buitenhuis. Op de werf wordt druk aan het schip gewerkt. Vijf mannen zijn bezig het schip ‘op te timmeren’. Een ladder steekt nog door een open achtersteven naar binnen. Aan de zijkant klimt een timmerman op de steiger.
* De scheepswerf verbeeldt het tijdperk van opkomst en groei van de VOC en WIC.

Scheepswrak: neergang VOC

usa wrakNVPH 1453

De foto in het midden van de postzegelafbeelding zijn de restanten van een gezonken VOC-vlaggenschip ‘De Amsterdam’ bij uiterst lage waterstand van de Noordzee voor het strand bij Hastings zichtbaar aan de Britse zuidkust. De scheepsromp die na de scheepsramp binnen korte tijd in de zachte zeebodem wegzakte, is goed geconserveerd gebleven. De uiteinden van de spanten zijn nog zichtbaar. Het VOC-retourschip werd in 1748 op de Amsterdamse werf op Oostenburg gebouwd. Het verging in 1749 op de eerste reis naar de Oost tussen Hastings en Beachyhead tijdens een hevige storm.
* Het scheepswrak van de Indië-vaarder symboliseert de teruglopende en neergaande periode van de eerste multinational ter wereld.

Winstgevend stempel

voc-stempel stuiver

De afdruk van het VOC-stempel in blauw is een frankeerstempel, echter zonder waardeaanduiding. Met behulp van deze stempels gaf de VOC het portbedrag aan dat verschuldigd was voor het vervoer van brieven van Nederland naar Indië als communicatiemiddel.
* De VOC-periode in combinatie met die van de GWC / WIC is financieel-economisch een voorspoedige en winstgevende episode geweest voor de Nederlandse staat. Toen is de geografische basis al gelegd voor de PostNL-emissies van Grenzeloos NL (in historisch perspectief gezien).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 2,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)