In kort bestek….62 - Postzegelblog

In kort bestek….62

0

bijSinds de jaren ’80 is er sprake van grote bijensterfte waarbij soms twintig tot dertig procent van de bijen verdwijnt. Oorzaak is de varroamijt, de parasiet die hele volken uitmoordt. Volgens imker, bioloog en onderzoeker Bartjan Fernhout kunnen sterkere bijen, zo stond er onlangs in de kranten, echter de parasieten opsporen en opruimen. Experimenten door imkers met testvolken zijn tot nu toe succesvol.

Bijen, er zijn tegenwoordig ongeveer 20.000 soorten beschreven, zijn in het verleden vaak het onderwerp geweest op postzegels. De nieuwste serie staat voor 18 augustus gepland uitgegeven door de Royal Mail, die er aan toevoegt dat bijen een vitale rol spelen in de voedselketen. Op zes kleurrijke zegels worden verbeeld: de knautiabij, Andreana hattorfriana (2nd), de gele hommel, Bombus distinguendus (1st), de collectus flaralis, Collectes floralis (1,00), de bombus monticola, Bombus monticola (1,33), de grote metselbij, Osmia xanthomelana (1,52) en de zwarte achembij, Anthophora retusa (2,25). De zegels zitten ook alle zes in een miniatuurvelletje en er verschijnt een boekje met vier permanente 1 st-Macin en twee 1st-zegels met de gele hommel.

bijen

Groot-Brittannië herdacht op 16 juli 70 jaar Battle of Britain met een velletje met zes zegels.

Battle of Britain

Op de zegels: Pilots scramble to their Hurricans (1st), Supermarine Spitfires on patrol (1st), Armourer replaces ammunition boxes (1st), Spotters of the Auxiliary Territorial Service (1,33 pond), Operations Room at Bentley Priory (1,33 pond) en Pilots of 32 Squadron await orders (1,33 pond). Churchill ontbreekt natuurlijk niet. Links op het velletje bezoekt hij de troepen met daarbij zijn beroemde uitspraak na de Slag: Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.

In juni verschenen in Oostenrijk zes emissies. Je kunt zeggen ‘veel’, maar aan de andere kant moet je ook bedenken dat het allemaal eenlingen zijn en geen velletjes van tien. Tussen die zes zitten een paar interessante…, toch maar bij het begin beginnen:

Op 3 juni werd met een bijslagzegel van 68+20 (c) gewezen op het belang van gezonde voeding voor de jeugd. Op de zegel (oplage 200.000 stuks) een rode kool waarvan een gezicht is gemaakt, de mond is een banaan.rode kool

‘200 Jahre Wiener Kongress’, die duurde van september 1814 tot juni 1815, is het onderwerp van een zegel van 68 c (oplage 300.00) die 9 juni werd uitgebracht. Tijdens dit congres, dat plaats had na de napoleontische tijd, werd Europa opnieuw geordend, grenzen werden weer vastgesteld, nieuwe staten werden geschapen.

De Tag der Briefmarke werd dit jaar in Tulnn aan de Donau gehouden. Een beeld van deze plaats staat op een 288+144 c-zegel die 18 juni verscheen. Oplage 480.000 zegels, ook in velletjes van zes stuks.

Op de zegel in de reeks Wildtiere und Jagd wordt deze keer een (vluchtende) haas afgebeeld. De zegel werd 19 juni verkrijgbaar, oplage 200.000.

Nog een zegel uit een reeks, en ook uitgegeven op 19 juni. In de reeks Sakrale Kunst in Österreich werd op een 100 c-zegel (oplage 200.000) aandacht besteed aan het Kelchvelum uit het Diozesanmuseum St. Pölten.

En dan werd op 26 juni ’400 Jahre Spanische Hofreischule’ met een 80 c-zegel herdacht. Op de zegel, je kunt bijna zeggen, een klassiek beeld, een beeld van een optreden.

3c

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Groot Brittannië OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.