Collect: Unieke fragmenten van vijf brievenschrijvers - Postzegelblog

Collect: Unieke fragmenten van vijf brievenschrijvers

3

thumbBrieven hebben soms historische waarde. Een nieuw postzegelvel geeft inzicht in de bezigheden van de brievenschrijvers op dat moment: een schilderij (Van Gogh), een uitvinding (Huygens), een pleidooi (Erasmus), de levering van twee werken (Rembrandt) en een verhuisbericht (Vroman).

Door de noodzaak om sneller en vaker met elkaar van gedachten te wisselen, is de kunst van het brieven schrijven sterk afgenomen. Maar vroeger, toen e-mail nog niet bestond, nam men ruimschoots de tijd om met elkaar te corresponderen. Op het postzegelvel Nederlandse schrijvers, dat uitkwam in 2013, waren enkele literaire (brieven) schrijvers afgebeeld: Couperus, Roland Holst, Bomans, Carmiggelt en Kouwenaar. Op het vervolg, Brieven schrijven, zien we geen literaire staaltjes maar vakinhoudelijke fragmenten uit brieven die destijds misschien onbeduidend waren, maar later van historische waarde zouden blijken te zijn. Dat die fragmenten ook heel lezenswaardig zijn, blijkt uit de selectie die PostNL samen met de Koninklijke Bibliotheek maakte. De auteurs van de gekozen brieven waren heel taalvaardig, maar vooral de inhoud is interessant.

Vincent van Gogh

Ongewone bezigheden
Een van die brievenschrijvers is Vincent van Gogh (1853-1890). De kunstenaar schreef honderden brieven aan zijn broer Theo, die hem financieel ondersteunde. Deze brieven zijn prachtig geschreven, maar werpen ook een historisch licht op het ontstaan van enkele van zijn beroemdste schilderijen. In het gekozen fragment praat hij over zijn voornemen om een bloeiende boomgaard te schilderen, in zijn laatste jaren in de Provence. Van de beroemde theoloog en filosoof Desiderius Erasmus (1466/1469-1536) zijn ruim zestienhonderd brieven bewaard gebleven.

Desiderius Erasmus

Het gekozen fragment laat zijn sociale karakter zien: hij verzoekt een rector om een door hem bewonderde professor Grieks niet weg te sturen van de universiteit, slechts omdat die zou trouwen.

Christiaan Huygens

Van de beroemde wis-,natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens (1629-1695) is een fragment gebruikt waarin hij zijn uitvinding, een contrabarometer, beschrijft en illustreert.

Rembrandt van Rijntekst

Rembrandt van Rijn (1606-1669) laat zijn opdrachtgever weten dat hij twee werken klaar heeft. En Leo Vroman (1915-2014) vraagt zijn vriend Jan Greshoff die hij tijdens zijn vlucht voor de nazi’s naar Indië had leren kennen, om hem te schrijven op zijn nieuwe adres in New York. De laatste is een buitenbeentje op het postzegelvel. Hij zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Bovendien was hij behalve bioloog en hematoloog ook dichter en schrijver. Maar voor dit vel is juist geen literaire passage van hem gekozen, zodat hij toch past in de thematische invalshoek.

Verbinding maken
Het ontwerp is van Robin Sluijs van bureau Kummer & Herrman. Hij maakte van alle portretten lijnrasters. Dat gebeurde met de hand, om de lijndiktes te kunnen aanpassen aan de specifieke ken merken van ieders gezicht. Zo werd elk portret in wezen opnieuw getekend en met de andere portretten verbonden. Datzelfde effect van verbinding werd verkregen door per schrijver een eigen kleur te gebruiken en door de portretten te laten aflopen. Het resultaat is een visueel rijk postzegelvel, met veel beeldende elementen en veel interessante informatie. En hoewel de losse postzegels sterk verschillend zijn, is het toch één geheel. Op het velletje zijn de postzegels op vijf rijen ingedeeld, met een portret van de briefschrijver en het bijbehorende fragment.

Op de postzegel met het portret staat de naam van de briefschrijver in diapositief. De naam keert in een kleiner corps terug op de post zegel, waar ook de handtekening van de schrijver staat. De velrand links bevat een korte biografie van de briefschrijver, op de velrand rechts staat waar de oorspronkelijke brief wordt bewaard: de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Huis archief, het Letterkundig Museum of het Van Gogh Museum. De postzegels ontsluiten een kleine, maar intrigerende selectie uit die historisch archieven.

Bestel deze postzegels bij de Collect Club

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Rembrandt Schilderkunst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Willem op 10 augustus 2015 om 13:43

    Het zijn toch echt 10 verschillende postzegels en niet vijf verschillende zoals in de informatie vermeld.

  • Lars op 17 augustus 2015 om 07:41

    Wat is de uitgiftedatum? Op het velletje staat 10 augustus, in het artikel in de Collect 10 augustus, in het uitgifteprogramma 17 augustus en op de website van Collect 17 augustus.

  • JHA op 19 augustus 2015 om 16:38

    Ik heb de zegels dus “pas” op 8 augustus 2015 uitgeleverd gekregen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)