Emissie Brieven schrijven, met uitverkoren tekstfragmenten - Postzegelblog

Emissie Brieven schrijven, met uitverkoren tekstfragmenten

2

NVPH 2218Twee grafische ontwerpers van bureau Kummer & Herrman uit Utrecht, Arthur Herman en Robin Sluijs, hebben voor de postzegelemissie Brieven schrijven portretten en tekstfragmenten van brieven in vijf horizontale rijen tot een aantrekkelijke eenheid gecombineerd. 

Brieven schrijven

PostNL heeft in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag interessante fragmenten uit brieven van met naam bekende taalvaardige briefschrijvers geselecteerd. Aanvankelijk zijn de teksten onbeduidend en van weinig betekenis geweest. Naderhand blijken ze toch inhoudelijk een grote historische waarde te bezitten, doordat er een verandering in benadering, inzicht of uitvoering van de auteur is ontstaan. De visie betekent een keerpunt van de schrijver, waardoor hij individueel meer kenmerkend, treffend of befaamd is geworden. De vijf opgenomen brieven bezitten alle vakinhoudelijke fragmenten.

Opbouw postzegelvel

In iedere horizontale postzegelstrook van velrand tot velrand zijn drie postzegels aanwezig. De eerste en tweede postzegel bezitten een frankeerwaarde, terwijl de derde er geen heeft. Door het kleurverloop van donker via licht naar donker is in het beeld een levendige beweging tot stand gekomen, die zelfs door plaatswisseling van portret en tekst nog versterkt wordt. Tussen de teksten op de postzegels is opzettelijk een kanteling doorgevoerd. Er ontstaat hierdoor een scheiding tussen primaire en secundaire informatie. Bijkomend effect hiervan is dat de tekst op de ‘postzegel-zonder-frankeerwaarde’ meer de vorm van een brief op gelinieerd postpapier heeft gekregen.

1) Vincent van Gogh: geestdriftig gegrepen door kleurenpracht van boomgaarden en Provence.

Brieven schrijven - Vincent van Gogh vincent-van-gogh-self-portrait-with-grey-felt-hat-c-1887

Zelfportret uit 1640

NVPH nr.2145

NVPH nr.2145

Brieven schrijven - tekst Vincent van GoghBrieven schrijven - tekst 2 Vincent van Gogh

Van Gogh (1853-1890) wilde na de Parijse periode in een meer zonnige streek in het zuiden van Frankrijk met zijn vrolijke kleuren schilderen. Op 21 februari 1888 arriveerde hij in de Provence. Bij aankomst werkte het weer bepaald niet mee. Het was er ongewoon koud: “Er ligt tenminste 60 cm sneeuw.”

appelboom

In brief 592 meldt Van Gogh op 3 april 1888 vanuit Arles zijn broer Theo dat verschillende soorten bomen in de voorjaarszon in volle bloei komen te staan. Als een bezetene wil hij het moment van groei en bloei bevlogen vatten en op schilderijen vastleggen. Eind maart 1888 schrijft hij dat de vruchtbomen als abrikozen, pruimen, perziken, peren en kersen in volle bloei staan.

van gogh amandeltakje

Door de vele bloeiende boomgaarden wordt hij overvallen door een geestdriftige werkwoede (‘un rage de travail’) vanwege de overweldigende en gevarieerde kleurenpracht: “Ik heb negen (van de totaal vijftien) boomgaarden tegelijk onder handen!” Een bloeiend amandeltakje in een glas (als kleine studie) is de eerst geschilderde voorjaarsbode van de schilder, die echter binnenshuis tot bloei is gekomen.

2) Leo Vroman: nieuw leven in New York met echtgenote in eigen huis.

Brieven schrijven - Leo Vroman brief Vroman

Brieven schrijven - tekst Leo VromanBrieven schrijven - tekst 2 Leo Vroman

De Nederlands-Amerikaanse dichter-schrijver en bioloog-hematoloog Leo Vroman (1915 – 2014, vooral als dichter-schrijver in ons land bekend) is als vreemde eend in de bijt vanwege zijn honderdste geboortedag op een herdenkingspostzegel in de emissie Brieven schrijven terecht gekomen.
Leo Vroman heeft een brief aan zijn vriend Jan Greshof gezonden, die hij in 1940 heeft leren kennen tijdens zijn reis/vlucht voor de nazi’s naar Nederlandsch-Indië, waar hij eerst studeert en naderhand in verscheidene Jappenkampen terecht is gekomen.

Zijn in Nederland wonende verloofde Tineke Sanders weet al gauw niet meer waar hij is. Pas twee jaar na de oorlog in 1947 zien ze elkaar voor het eerst weer in de haven van New York. De liefde blijkt na zeven jaar onaangetast. Ze trouwden naderhand en kregen kinderen.
Vroman vraagt hem na de bevrijding (als hij in de Verenigde Staten in 1947 op de komst van zijn verloofde wacht) of hij hem eens een brief wil schrijven op zijn nieuwe adres in New York: “Wilt u niet eens een brief schrijven b.v.? Hier is inkt en hier is het adres (ik ga verhuizen, maar men stuurt alles door). L.Vroman, 23W 82nd Street (c.o. Mrs Baumert) New York City N.Y.

3) Rembrandt van Rijn: uitvoering van emotionele uitdrukkingen is in de beginperiode nog moeilijk en tijdrovend.

Brieven schrijven - Rembrandt Harmenszoon van Rijnrembrandt 1640

Brieven schrijven - tekst Rembrandt Harmenszoon van RijnBrieven schrijven - tekst 2 Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Rembrandt (1606 – 1695) (afbeelding zelfportret uit 1670) schrijft op 12 januari 1639 een brief (3e van zeven brieven) aan Constantijn Huygens. Hierin schrijft hij dat hij lang heeft gewerkt aan de twee bestelde schilderijen ‘Graflegging Christus’ (“daer dat doode lichaem Chrisstij in den graeve gelecht wert”) en ‘Opstanding Christus’ (daer Chrisstij van den doode opstaet dat met grooten verschrickinge des wachters”) voor de collectie van stadhouder Frederik Hendrik.

Rembrandt graflegging rembrandt opstanding

De afronding en tijdverslindende van beide schilderijen (correcte manier om heftige emoties weer te geven) omschrijft Rembrandt als volgt: “Dees selvij twe stucken sijn door stuijdiose vlijt nu meede afgedaen soodat ick nu oock geneegen ben om die selvijge te leeveren om sijn Hoocheijt daer meede te vermaeken want deesen twee sijnt daer die meeste ende die naetuereelste beweechgelickheijt in geopserveert is dat oock de grootste oorsaeck is dat die selvijge soo lang onder handen sij geweest.”
Constantijn Huygens is een van de eersten die het talent van Rembrandt heeft ontdekt.

4) Desiderius Erasmus: toont zijn sociaal karakter door voor iemand nadrukkelijk te pleiten.

Brieven schrijven - Desiderius Erasmus brief erasmus

Brieven schrijven - tekst Desiderius ErasmusBrieven schrijven - tekst 2 Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus (1466/69 – 1536) schreef op 30 maart 1527 in Bazel een brief aan Nicolaus Marvillenus (Varius), die rector van het College Trilingue in Leuven was. Erasmus probeerde Varius te overtuigen van de noodzaak om de door hem bewonderde professor Grieks niet te ontslaan (omdat die van plan was te gaan trouwen), maar hem te behouden voor de opleiding van een pas gesticht College, waar Grieks, Hebreeuws en Latijn zouden worden gedoceerd/onderwezen.

erasmus

Met het gekozen brieffragment laat Erasmus zijn sociale karakter en benadering zien.

5) Christiaan Huygens: uitvinding van de barometer met illustratie.

Brieven schrijven - Christiaan Huygens brief chr.huygens

Brieven schrijven - tekst Christiaan HuygensBrieven schrijven - tekst 2 Christiaan Huygens

De wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629 – 1695) beschrijft op 27 oktober 1673 in een brief aan Lodewijk Huygens over een beter
functioneren van een nieuwe versie van de [contra]barometer.

brief huygens (kl)

Klik op de tekst voor een vergroting of hier.

De tekst van de brief (afkomstig uit Chr. Huygens parels uit brieven 1673-1675) krijgt inhoudelijk door de illustratie meer betekenis. In de ingekaderde tekstafbeelding staat het fragment van de postzegel naast de authentieke Franse tekst.

Levendige horizontale en verticale binding tussen postzegeldeelfacetten

  1. De combinatie van deelfragmenten (portretten en teksten) van iedere schrijver heeft het ontwerpersduo versterkt naar elkaar toegetrokken door het horizontale lijnraster. De met de hand getekende lijndiktes van ieder portret verschilt, waardoor specifieke kenmerken van ieders gezicht duidelijk uitkomen. De horizontale lijnen zetten zich voort op de postzegels met de tekstfragmenten, maar dan van gelijke dikte. Hiermee verwijzen de ontwerpers op een subtiele manier naar gelinieerd briefpapier.
  2. De individuele postzegels zijn ten opzichte van elkaar verschillend. Dat is niet alleen bereikt door de kleurenaanpak en door het doorlopende lijnraster, maar ook door de portretten in kleur te laten aflopen, waardoor de postzegels ook verticaal met elkaar zijn verbonden.
  3. In de vormgeving van dit postzegelvel zijn op een ingenieuze wijze kenmerken van het schrijven van brieven door verwijzingen terechtgekomen: deelfacetten van het postzegelonderwerp ‘brieven schrijven’ zijn in de vormgeving verwerkt.
  4. Deze nieuwe emissie is een vervolg op het postzegelvel Nederlandse schrijvers (nvph 3059/63), dat in 2013 met literaire brieven van Couperus, Roland Holst, Bomans, Carmiggelt en Kouwenaar uitkwam.

Dit postzegel vel verschijnt op 17 augustus 2015.

Bestel deze postzegels bij de Collect Club

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Rembrandt Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,71 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Stampertje op 9 augustus 2015 om 07:43

    De twee getoonde Rembrandt schilderijen (graflegging en opstanding) zijn niet de twee die in de brief aan Constantijn Huygens worden benoemd. De juiste schilderijen, twee uit een grotere serie van vijf, bevinden zich nu in de Alte Pinakothek in Munchen. Het eerste getoonde werk is overigens wel een studie naar de uiteindelijke versie; het tweede getoonde schilderij (nu in bezit Britse Koningshuis) speelt echter geen enkele rol in dit verhaal.

  • Ton Harmsen op 20 september 2015 om 00:03

    De Latijnse tekst van Erasmus is fout overgenomen er staat niet vigilantia maar vigilantiae (dativus). De Nederlandse vertaling is onbegrijpelijk. Verderop in de brief maakt Erasmus een paar rake opmerkingen, die veel beter hadden kunnen worden gebruikt voor deze postzegel. Maar met een vertaling in goed en helder Nederlands zou ook deze zin een goede keuze geweest zijn. Nu is het een belediging voor Erasmus en een teken van onvermogen van PostNL. Schande.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)