Antwerpen en de legende van Brabo - Postzegelblog

Antwerpen en de legende van Brabo

4

Tijdens ons uitstapje naar Antwerpen vroeg mijn dochter: “Pa, weet je waar de naam Antwerpen vandaan komt?” Nee, zei ik, waarop mijn dochter beweerde: “het komt van het hand werpen”. En op de Grote Markt zou ik het bewijs hiervan kunnen vinden. Wat denkt U: klopt dit verhaal?

Silvius Brabo
Silvius Brabo is een Antwerps folklorefiguur.

Volgens de legende werd Antwerpen in vroeger eeuwen geterroriseerd door een reus, Druon Antigoon, die alle scheepvaarders dwong om tol te betalen alvorens ze de Schelde mochten overvaren. Indien men weigerde hakte Antigoon hun hand af en wierp ze in de rivier. De Romeinse legionair Silvius Brabo kwam hier op een dag tegen in opstand. Hij vocht met Antigoon, doodde hem, hakte vervolgens diens hand af en smeet het lichaamsdeel in de rivier. Door Antigoons “hand te werpen” zou Antwerpen aan haar naam zijn gekomen. Een 15e-eeuwse kroniek beweerde verder dat Brabant ook haar naam aan Brabo te danken zou hebben.
Deze legende berust niet op historische feiten. Volgens de classicus Alfred Michiels is Antwerpen oorspronkelijk een Keltische naam. In de Vita Eligii uit de 7de eeuw staat Andouerpis als oudste naam voor de wijde regio rond de huidige stad. De naam Antwerpen zou “Zij die aan beide oevers wonen” betekenen.

Standbeeld op de Grote Markt
Er zijn de voorbije eeuwen in Antwerpen niet minder dan zes standbeelden aan Brabo gewijd.
De bekendste beeltenis van Brabo is echter de Brabofontein op de Antwerpse Grote Markt vlak voor het stadhuis.

Het beeldt Brabo af bovenop een fontein, terwijl hij Antigoons hand wegwerpt. Het onthoofde lijk van Antigoon is ook onderaan het verhoog afgebeeld te zien. Het beeld werd in 1887 door Jef Lambeaux ontworpen en is ondertussen uitgegroeid tot het officiële symbool van de stad Antwerpen. Zo zijn er de Antwerpse Handjes , een beschermde lokale lekkernij, gemaakt van koek of chocolade. Het Antwerpse Handje, een teken van vriendschap, is bedoeld om de Antwerpse gulheid met elke bezoeker van de stad mee te geven.

Antwerpen

De Grote Markt van Antwerpen is zeker de moeite waard om te bezoeken. De Belgische Post gaf in 2014 hierover een postzegelvelletje uit. Naast “Brabo” zien we hierop een zegel van het stadhuis (gebouwd in 1564), en twee zegels van prachtige zogenaamde “Gildehuizen”. Wij hebben op de Grote Markt een heerlijke “croque monsieur” (tosti) gegeten en hadden daarbij zicht op “De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal”, die we ook op dit postzegelvelletje zien.

Er zijn echter nog meer beelden van Brabo te vinden in Antwerpen. Een 16de eeuws smeedwerk van Quinten Matsys bovenop de waterput op de Handschoenmarkt vlak voor de Antwerpse Kathedraal beeldt eveneens Brabo af, terwijl hij triomfantelijk Antigoons hand boven zijn hoofd houdt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Annet op 8 augustus 2015 om 17:33

  Leuk stuk Pim! Maar waar komt de naam nou vandaan? Of kunnen beide verklaringen waar zijn? :-)

 • willem hogendoorn op 9 augustus 2015 om 00:09

  wie het weet mag het zeggen

 • Cees op 9 augustus 2015 om 07:06

  Met de Franse benaming voor Antwerpen, ANVERS, komen we ook niet veel verder. Deze naam zou weer afkomstig zijn uit de Gallo-Romeinse periode toen hier een nederzetting werd gesticht met de naam ‘Anda Verpa’ of het Latijnse ‘Ante Verpia’, vertaald in ‘aangeworpen gronden’ in de bocht van de rivier de Schelde. In het Germaans is dit ‘waerpen’. Er zijn nog meer verklaringen voor de naam. Welke historicus weet het juiste antwoord? Ik denk geen enkele!

 • Wilma Hogendoorn-Barkema op 9 augustus 2015 om 09:34

  Weer leuk om dit postzegelblog te lezen en de bijbehorende postzegels te bekijken. We hebben een heerlijk weekendje uit gehad in Antwerpen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)