Politieke moorden (2) - Postzegelblog

Politieke moorden (2)

0

Helaas komt het wel eens voor dat een politicus vermoord wordt. In Amerika bijvoorbeeld zijn er vier presidenten vermoord. De bekendste is wel John F. Kennedy. Maar ook in andere landen is het voorgekomen. Ik heb een aantal politieke moorden op een rijtje gezet.

We beginnen met de vier vermoorde presidenten van Amerika. Eigenlijk zijn het er vijf.

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln (12 februari 1809) was de 16de president van de Verenigde Staten. Hij diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. Lincoln wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten. Hij wordt geprezen om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie.

Na zijn herverkiezing als president werd Lincoln op 14 april 1865 (Goede Vrijdag) in Ford’s Theatre (een schouwburg in Washington) neergeschoten door John Wilkes Booth, een fanatieke aanhanger van de Geconfedereerde Staten. De president werd in het achterhoofd getroffen door een kogel en stierf de volgende dag in het Petersen House op 56-jarige leeftijd.

James Garfield
James Garfield (19 november 1831) was de 20e president van de Verenigde Staten en de tweede president die vermoord werd. Zijn ambtstermijn was een van de kortste in de geschiedenis van Amerikaanse presidenten; zes maanden en 15 dagen.

Op 2 juli 1881 werd Garfield met twee kogels in een treinstation in Washington D.C. beschoten door Charles J. Guiteau, een vurig aanhanger van de vicepresident onder Garfield, Chester Arthur. Een van de kogels kon niet gevonden of verwijderd worden en door een infectie als gevolg van het gebruik van niet-gesteriliseerde medische instrumenten werd Garfield steeds zieker. Hij werd naar de kustplaats Long Branch gebracht in de hoop dat de zeelucht hem zou aansterken. Garfield kreeg er echter een zware longinfectie en overleed op 49-jarige leeftijd op 19 september 1881.
Garfield werd door zijn vicepresident opgevolgd. Zijn moordenaar Guiteau kon het niet verkroppen dat hijzelf niet tot consul in Parijs was gekozen. Guiteau werd schuldig bevonden aan de moord op Garfield en ter dood veroordeeld. Op 30 juni 1882 werd hij opgehangen.

William McKinley
William McKinley (29 januari 1843) was de 25e president van de Verenigde Staten van 1897 tot zijn dood in 1901. Op 6 september 1901 werd hij slachtoffer van een moordaanslag. Hij overleed op 14 september op een leeftijd van 58 jaar en werd opgevolgd door vicepresident Theodore Roosevelt.

Tijdens een bezoek aan de Pan-Amerikaanse tentoonstelling te Buffalo (New York) op 6 september 1901 werd McKinley het slachtoffer van een moordaanslag. De Poolse immigrant Leon Czolgosz, een fanatiek anarchist die tekenen van zwakzinnigheid vertoonde, vuurde tweemaal met een pistool op de president. De eerste kogel ging in zijn schouder, de tweede doorboorde zijn ingewanden en bleef in zijn rug steken. De eerste kogel werd eenvoudig gevonden en verwijderd, maar de tweede kogel konden de chirurgen niet terugvinden. McKinley leek echter te herstellen, waardoor werd besloten om de tweede kogel te laten zitten, omdat het zoeken ernaar mogelijk meer schade zou toebrengen. Het pas ontwikkelde röntgenapparaat, dat op de tentoonstelling werd gepresenteerd, durfde men nog niet op de president te gebruiken. McKinley was gedurende een week aan de beterende hand, maar raakte uiteindelijk in shock en stierf op 14 september 1901, acht dagen na de aanslag, aan de gevolgen van het koudvuur dat zijn verwondingen had aangetast. Hij werd 58 jaar oud.

John F. Kennedy
John F. Kennedy (29 mei 1917), roepnaam Jack maar ook bekend onder zijn initialen JFK, was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Vanaf 20 januari 1961 was hij de 35e en jongst gekozen president van de Verenigde Staten, totdat hij op 22 november 1963 op 46-jarige leeftijd in Dallas werd vermoord, tijdens een rondrit in een limousine.
Kennedy was een begaafd spreker met een sterk charisma, dat opviel bij mensen uit de gehele westerse wereld. Hij werd een icoon van het westerse kamp in de Koude Oorlog. Bij zijn buitenlandse bezoeken kreeg hij altijd veel enthousiaste belangstelling, zoals in Berlijn, waar hij staande op het balkon van Rathaus Schöneberg de woorden “Ich bin ein Berliner” uitsprak.

Op 22 november 1963 werd Kennedy dodelijk verwond door twee geweerkogels, één door het hoofd en één door zijn rug, terwijl hij in een open presidentiële limousine over Dealey Plaza in Dallas in de Amerikaanse staat Texas gereden werd. Zijn rijtour was onderdeel van een publieksreis door Texas, mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964.
Kennedy was de vierde president van de Verenigde Staten die vermoord werd en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed. Twee officiële onderzoeken leidden tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald, de moordenaar was. De moord op Kennedy is nog altijd onderwerp van speculatie en heeft stof opgeleverd voor vele samenzweringstheorieën.

Twee dagen na de moord op Kennedy werd Oswald op het politiebureau van Dallas vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby, waardoor hij niet meer kon worden voorgeleid en er geen proces tegen hem werd gevoerd.

Robert Kennedy
Robert (Bobby) Kennedy (20 november 1925 ) was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Een jurist, advocaat, auteur en activist van beroep. Hij was het zevende van de negen kinderen van Rose Fitzgerald en Joseph P. Kennedy sr. en een broer van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Deze benoemde hem in januari 1961 tot minister van Justitie in zijn kabinet, waar hij daadkrachtig optrad tegen de Amerikaanse maffia.
Op 5 juni 1968, tijdens een campagnebijeenkomst in Hotel Ambassador in Los Angeles voor de presidentsverkiezing van 1968, werd Kennedy neergeschoten. Hij overleed de volgende dag, op 42-jarige leeftijd.

Na zijn dankrede in de balzaal van Hotel Ambassador in Los Angeles werd Robert Kennedy op 5 juni 1968 kort na middernacht neergeschoten. Dit gebeurde toen hij met zijn bewakers het hotel door de achteringang verliet en het hotelpersoneel de handen schudde. Volgens de officiële lezing dook plotseling Sirhan Sirhan voor hem op en vuurde enkele schoten op hem af. Een bewaker trok hem snel achterwaarts, maar kon niet voorkomen dat hij werd geraakt; eenmaal in zijn achterhoofd en tweemaal in zijn oksel. Robert Kennedy overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Sirhan werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Zijn veroordeling werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf, die hij uitzit in de gevangenis van Corcoran in Californië.

Remón Cantera
José Antonio Remón Cantera (11 April 1908) was president van Panama van 1 oktober 1952 tot zijn dood in 1955. Daarvoor was hij vanaf 1947 chef van de Nationale Politie.

Op 2 januari 1955 werd hij door een onbekend aantal overvallers met semi-automatische wapens neergeschoten. Hij stierf twee uur later in het ziekenhuis. Twee andere mannen en zijn bodyguard werden eveneens gedood bij deze overval. De opvolger van Cantera als president, José Ramón Guizado, werd later aangehouden als opdrachtgever voor deze moord.

Aldo Moro
Aldo Moro (23 september 1916) was een Italiaans politicus en was in totaal meer dan zes jaar premier van Italië (tussen 1963 en 1976). Op 16 maart 1978 werd Moro ontvoerd door de Rode Brigades, die onder leiding stonden van Mario Moretti. Bij deze ontvoering kwamen vijf lijfwachten om het leven. Moro werd 55 dagen vastgehouden, en werd daarna vermoord. Op 20 april had hij nog een verzoek gericht aan zijn studievriend paus Paulus VI met het verzoek zich in te spannen voor zijn bevrijding. Paulus schreef hierop een open brief aan de Brigades, die door veel Italianen als veel te vriendelijk voor de Brigades werd gezien, maar die desalniettemin geen effect sorteerde. Moro’s lichaam werd op 9 mei in Rome gevonden in een geparkeerde Renault 4.

Aldo Moro en Paulus VI

De Rode Brigades (Brigate Rosse) was een Italiaanse communistische terroristische organisatie die in 1970 door enkele studenten opgericht werd. Deze organisatie opereerde vanuit verschillende Italiaanse steden.

Olof Palme
Olof Palme (30 januari 1927) – aldaar, was een Zweeds politicus. Hij was leider van de Zweedse Sociaaldemocratische arbeiderspartij vanaf 1969 en tweemaal premier van Zweden, eerst van 1969 tot 1976, de tweede keer van 1982 tot het moment dat hij in 1986 in Stockholm vermoord werd.

De moord op Olof Palme vond plaats op 28 februari 1986. Olof Palme verscheen vaak in het openbaar zonder lijfwachten, op de avond van de moord was dat niet anders. Hij was met zijn vrouw Lisbet onderweg naar huis na een avondje uit in de bioscoop in het centrum van Stockholm. Wandelend over het trottoir werd Palme in de rug geschoten. Hij overleed kort erna. De moord is tot heden onopgelost.

Mohammed El-Sadat
Mohammed El-Sadat (25 december 1918) was een Egyptisch politicus, en van 1970 tot 1981 president van Egypte. Op 20 december 1969 werd hij vicepresident onder Nasser, en na diens dood op 28 september 1970 werd hij interim-president. Hij werd in die functie bevestigd door een referendum.
In 1976 werd hij herkozen voor een volgende periode van zes jaar. Ondertussen veranderde ook zijn houding ten opzichte van aartsvijand Israël. Op 19 en 20 november 1977 bracht hij, als eerste Arabische leider, een officieel bezoek aan dit land. Bij deze historische gelegenheid ontmoette hij de Israëlische eerste minister Menachem Begin. Deze besprekingen mondden uiteindelijk uit in de Camp-David-akkoorden van 17 september 1978 en het in Washington getekende vredesverdrag van 26 maart 1979. Egypte erkende hiermee formeel het bestaansrecht van Israël
Sadat en Begin ontvingen voor deze overeenkomst de Nobelprijs voor de Vrede.

Op 6 oktober 1981 werd hij te Caïro neergeschoten tijdens een militaire parade, door fundamentalistische militairen (leden van de Egyptische Islamitische Jihad). Hij overleed aan zijn verwondingen en werd opgevolgd door zijn vicepresident Moebarak.

Yitzhak Rabin,
Yitzhak Rabin (1 maart 1922) was een Israëlisch politicus en militair. Hij was de vijfde premier van Israël van 1974 tot 1977 en opnieuw van 1992 tot hij in 1995 vermoord werd. Voor zijn rol bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede in 1994, samen met Shimon Peres en Yasser Arafat.

10

Bij een demonstratie op 4 november 1995 werd Rabin vermoord door Yigal Amir, een Israëlische tegenstander van de door Rabin gesloten Oslo-akkoorden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Egypte Israël Verenigde staten Nobelprijswinnaars Politie Politici VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)