Postzegelemissie Ontdek de wetenschap - Postzegelblog

Postzegelemissie Ontdek de wetenschap

0

Logo NEMOOp de postzegels van het velletje van tien postzegels Ontdek de wetenschap staan illustraties van natuurkundige experimenten (op tweemaal dezelfde vijf verschillende tekeningen), die kinderen thuis kunnen uitvoeren.
NEMO Science Center bevindt zich tegenover het Centraal Station in Amsterdam.

Vijf gevisualiseerde wetenschappelijk-natuurkundige proeven

1) Elektriciteit opwekken

Wetenschap- citroenenproef 1

Citroen wekt elektriciteit op: steek een paperclip en een 5 eurocent in een citroen. Zet vervolgens een koptelefoon op je hoofd en verbindt de plug van de koptelefoon munt en paperclip met elkaar. Je hoort gekraak!
Het zuur van de citroen en de twee verschillende metalen ijzer en koper werken op elkaar in en veroorzaken een chemische reactie, een elektrisch stroompje: je hoort gekraak.

foto 8

2) Lichtbreking

Wetenschap - glas en rietjeproef 2

Glas water buigt een potlood: als je een potlood achter een normaal drinkglas in horizontale stand houdt, lijkt het alsof het potlood buigt! Staat het potlood in een gevuld glas met water dan lijkt het wel dat het potlood is gebroken.
Een lichtstraal afkomstig van een voorwerp verplaatst zich in een rechte lijn naar je oog. Zodra de lichtstraal zich door het water verplaatst, verandert de lichtsnelheid, dan is er sprake van lichtbreking. Het lijkt wel dat het potlood een bocht maakt.

3) Licht geven

Wetenschap - lamp en ballonnenproef 3

Ballon geeft licht: wrijf een ballon twintig keer op en neer over je trui. Houd een spaarlamp tegen je trui. De ballon geeft licht!
Door wrijving gaan kleine deeltjes elektrische lading (elektronen) van de trui naar de ballon, die hiermee een statische lading ontvangt. Als de ballon tegen het spaarlampglas wordt gehouden, ontlaadt de ballon zich met een elektrische schok. Het gas in de spaarlamp komt in beweging: bewegend gas geeft licht.

4) Warmte-opname

Wetenschap - ballon en vuur

Ballon blijft koel boven het vuur: vul de ene ballon met lucht en de andere met water. Houdt vlammetje onder beide ballonnen. De luchtballon gaat met een klap kapot, de waterballon daarentegen blijft heel?
De warmte-opname-capaciteit van lucht is klein, die van water groot. Bij de luchtballon gaat het rubber direct kapot. Het rubber van de waterballon neemt zoveel warmte op, dat de temperatuur niet hoog genoeg wordt om het rubber kapot te maken.

5) Luchtdrukverschil

Wetenschap - ei en flesproef 5

Ei kruipt door een nauwe flessenhals: pel een hard gekoot ei en doe enkele brandende lucifers in een fles. Plaats meteen daarop het ei op de flesopening. De brandende lucifers gaan uit en het ei wordt naar binnen gezogen/gedrukt!
De brandende lucifers hebben zuurstof nodig. Zodra dat op is in de gesloten ruimte van de fles neemt de luchtdruk af, terwijl de luchtdruk buiten de fles gelijk blijft. Het luchtdrukverschil zuigt/drukt het ei in de fles.

Ei en fles

Ei en fles

Ontdek de wetenschap

Vormgeving van symmetrisch uitgevoerde tekeningen

  1. Op de duidelijk herkenbare, fijne gedetailleerde en vrolijk gekleurde tekeningen (als speelse benadering van de wetenschap) staan illustraties in het midden van de postzegelafbeelding (drie of vier kleuren per zegel) met daaromheen een wolk aan grafische lijntjes, puntjes, streepjes en golfjes. Met deze beeldtaalkundige tekens wordt de aard van het experiment inhoudelijk nader verbeeld. De plusjes en minnetjes bijvoorbeeld verwijzen naar de statische lading.
  2. De essentie van de vijf verschillende proeven zijn kernachtig geïllustreerd door ontwerper Jorn Dal van het ontwerpbureau SILO in Den Haag. Hij heeft daarbij op het miniformaat van de postzegel de communicatieve waarde inhoudelijk weten te behouden.
  3. De grafische elementen zijn ook aanwezig op beide velranden, terwijl op de tab naast elke postzegel teksten staan over de aard en het doel van het experiment. De velrandteksten zijn geen instructies van hoe je het precies moet doen, maar meer ludiek geladen om kinderlijke verbazing te laten zien, verwondering wat er allemaal gebeurt.
  4. De vijf afgebeelde proeven tonen de breedte en omvang van de wetenschappelijke toepassingen.
  5. Jorn Dal heeft het idee van tegenovergestelde en onverwachte ervaringen ook in de postzegels verwerkt: “In het Amsterdamse technologiemuseum / Science Center NEMO worden proefjes gepresenteerd, waarmee je interactief aan de slag kunt en die vaak een ander effect hebben dan wat je eigenlijk verwacht.“

Tot slot

  1. In het postzegelvel is in elke postzegel een speciale verborgen code aangebracht. Door de postzegels te scannen met de cee-app op een smartphone ontdek je meer over de afgebeelde proefjes.
  2. Later in 2015 komt een tentoonstelling ‘Ontdek de wetenschap’ in MEMO. Ook de kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van natuur, wetenschap en techniek

Bestel deze postzegels bij de Collect Club

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)