Politieke moorden (1) - Postzegelblog

Politieke moorden (1)

1

Pim FortuynPolitieke moorden zijn moorden wanneer het motief van de dader met politiek te maken heeft. De moord op de lijsttrekker van Lijst Pim Fortuyn op 6 mei 2002 was niet de eerste politieke moord in Nederland. Deze bijdrage gaat over politieke moorden in Nederland, volgende week over politieke moorden buiten Nederland.

Graaf Floris V
Floris V werd op 24 juni 1254 geboren te Leiden. Hij was graaf van Holland en Zeeland en vanaf 1291 Heer van Friesland. Floris was bevriend met de Engelse koning Edward I, maar na een dispuut over de wolhandel keerde Floris zich tot de Franse koning Filips IV de Schone voor een nieuw bondgenootschap. Edward nam vervolgens contact op met edelen die ontevreden waren met het beleid van Floris om de graaf te laten ontvoeren. Tijdens een valkenjacht werd Floris gevangengenomen door Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden, Willem van Zaanden en Gerard van Velsen. Hij werd opgesloten in het Muiderslot.

Muiderslot

Op 27 juni 1296 verlieten de edelen met graaf Floris het slot en kwamen ze een menigte van boeren tegen die de vrijlating van de graaf eisten. Daarop trok Van Velsen zijn zwaard en stak de graaf neer, gevolgd door de andere edelen. Zij sloegen vervolgens op de vlucht en Floris V overleed als gevolg van 22 steekwonden.

Floris V en het Muiderslot uit de serie “Canon van Nederland”

Floris V en het Muiderslot uit de serie “Canon van Nederland”

Willem van Oranje
Willem van Oranje, of Willem de Zwijger, werd geboren op 24 april 1533 op Dillenburg te Duitsland. Terwijl hij stadhouder was raakte Nederland met Spanje verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog in 1568. Filips II van Spanje zette in 1580 een geldbeloning van 80.000 Spaanse dukaten op het hoofd van Willem van Oranje. Hierdoor volgden er meerdere moordaanslagen op het leven van de stadhouder.
Op 10 juli 1584 verbleef Willem in het Prinsenhof te Delft, waar hij had geluncht met de burgemeester van Friesland en diens familie. Na de maaltijd liep Willem de trap op naar zijn kamer en werd hij plots neergeschoten door de Fransman Balthasar Gerards (zie postzegel).

De dader probeerde nog te vluchten maar werd spoedig in de kraag gevat en ter dood veroordeeld. Op 3 augustus dat jaar werd het lichaam van Willem van Oranje bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft, net als de latere Oranjes.

Johan van Oldenbarnevelt
Johan van Oldenbarnevelt werd geboren op 14 september 1547 te Amersfoort en had een indrukwekkende politieke carrière opgebouwd. In 1582 werd hij zelfs vertrouwenspersoon van Willem van Oranje. Toen deze in 1584 werd vermoord ontstond er een machtsvacuüm.
Van Oldenbarnevelt pleitte ervoor de macht over te dragen aan de zestienjarige zoon van de stadhouder, Maurits. In 1586 werd Van Oldenbarnevelt landsadvocaat en raadspensionaris van de Staten van Holland en was hierdoor in feite plaatsvervangend leider voor de jonge prins.
In eerste instantie verliep de samenwerking tussen de landsadvocaat en de prins voorspoedig. Van Oldenbarnevelt maakte succesvolle beslissingen en initieerde hij onder meer de oprichting van de VOC. Door een religieus conflict verliep de samenwerking echter steeds stroever. Op 29 augustus 1618 pleegde de prins een staatsgreep en werd Van Oldenbarnevelt met een aantal andere politieke figuren gearresteerd. Op 12 mei 1619 werd de voormalig landsadvocaat ter dood veroordeeld wegens hoogverraad en een dag later werd hij onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Zijn medestanders zagen de executie als een moord.
Gebroeders de Witt
Johan de Witt, (24 september 1625) , was van 1653 tot 1672 raadspensionaris van Holland en was met deze functie de machtigste man in de Republiek. Zijn oudere broer Cornelis de Witt, (15 juni 1623) was regent in Dordrecht. De gebroeders de Witt waren leidende figuren van de Staatsgezinden, aanhangers van de Republiek en haar regenten. Daarmee stonden ze tegenover de aanhangers van het Huis van Oranje-Nassau, de Orangisten.
Begin 1672 viel de Franse koning Lodewijk XIV de Republiek binnen. De Staten-Generaal begonnen aan vredesonderhande-lingen met de Fransen, maar het volk zag dit als verraad en gaf Johan de Witt de schuld hiervan. Op 21 juni dat jaar werd een moordaanslag gepleegd op de twee broers. Beiden overleefden de aanslag, maar Johan was een maand aan bed gekluisterd en de prinsgezinden profiteerden hiervan. Zij dwongen Cornelis met geweld het Eeuwig Edict afschaffen, een document waarin de functie van stadhouder werd verboden. Hierdoor werd Willem III op 29 juni stadhouder.
Op 23 juli in datzelfde jaar stapte ene Willem Tichelaar naar de rechtbank en zei dat Cornelis de Witt hem 30.000 gulden had beloofd voor de moord op Willem III. Cornelis werd vastgezet en werd zelfs gemarteld, maar hij bleef de aantijgingen ontkennen. Door het gebrek aan bewijs kon hij niet de doodstraf krijgen, dus werd op 20 augustus besloten dat hij zou worden verbannen.
Intussen was het volk enorm opgehitst door onder meer pamfletten die waren opgehangen waarop de doodstraf voor de broers werd geëist. Johan werd in de val gelokt – hij kreeg te horen dat zijn broer hem wilde spreken – en ging naar de gevangenis toe. Hij wilde de gevangenis na een half uur verlaten maar dit was onmogelijk door de woedende menigte die zich had verzameld om de gevangenis. De menigte, die dacht dat de broers hoogverraad hadden gepleegd, drong de gevangenis binnen. De broers werden naar buiten gesleurd en gedood. Vervolgens werden hun lichamen opgehangen en verminkt.
Lange tijd werd gedacht dat hun moord en vernedering te danken was aan de woedende menigte, maar de laatste jaren is de algehele consensus dat de broers slachtoffers waren van een complot.

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn (19 februari 1948) was een Nederlandse politicus, socioloog, auteur en columnist.
Fortuyn promoveerde in de sociale wetenschappen en was van 1990 tot 1995 bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij was actief lid van de PvdA tot 1989 en was later VVD-lid, maar werd bekend als lijsttrekker van eerst Leefbaar Nederland en daarna zijn eigen Lijst Pim Fortuyn in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. Zijn kijk op de islam en het vreemdelingenbeleid, maar bovenal zijn politieke manier van doen, vormden voor politieke tegenstanders aanleiding hem te bestempelen als een populistisch politicus. De openlijk homoseksuele Fortuyn had een flamboyante persoonlijkheid die zich kenmerkte door opmerkelijke uitspraken en een onconventionele manier van debatteren. Mede door de thema’s die hij aansneed, wist hij het Nederlandse politieke toneel een half jaar lang te domineren.

Hier een zegel van Pim Fortuyn, uitgegeven door de Steekpost Pannekoek uit Nieuwleusen.
Fortuyn werd in mei 2002 vermoord op het Media Park te Hilversum, negen dagen voor een voorspelde grote zege van de LPF bij de verkiezingen. Als dader werd de links radicale milieuactivist Volkert van der Graaf veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Nederland SpanjeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)