Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten - Postzegelblog

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

1

Onlangs heb ik samen met mijn vrouw een bezoek gebracht aan Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten. Duivenvoorde is een van de oudere kastelen in Nederland en wordt al in 1226 genoemd. Het kasteel is nooit verkocht, maar altijd door vererving overgegaan. Het bezoek met een rondleiding was zeer de moeite waard.

Kasteel Duivenvoorde
Duivenvoorde ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de rivieren de Duve en de Voor, waartussen het kasteel is ontstaan. In 1226 wordt “Duvenvoirt” voor het eerst genoemd in een akte, waarin de erfenis van goederen wordt geregeld. Duivenvoorde is vanaf deze vermelding nooit vervreemd, maar altijd door vererving van eigenaar verwisseld. In 1960 werd het erfgoed in een stichting ondergebracht door Jonkvrouwe L.H. barones Schimmelpenninck van de Oije.
Van kasteel Duivenvoorde bestaan twee postzegels. De eerste is uitgegeven door de Oudejaarspostzegel beurs in Voorschoten, de tweede zegel is uit de serie Kastelen in Nederland van PostNL in 2009.

Brief uit 1839
Op een veilingsite vond ik brief uit 1839 gericht aan Madam Steengracht Duivenvoorde, geboren Barones de Nijvenheim au Chateau de Duivenvoorde, bij Voorschoten bij Leyden.

Uit de Duivenvoorde stamboom bleek dit te zijn: Henriette Jeanne Christine van van Neukirchen genaamd Nijvenheim (1807–1849), gehuwd met Jonkheer Nicolaas J. Steengracht. Dit huwelijk was de redding voor het met sloop bedreigde Duivenvoorde. Jonkheer Steengracht was zeer bemiddeld. (Tijdens de rondleiding zei iemand: Steengracht was steenrijk). Het jonge paar besloot Duivenvoorde op te knappen en naar de smaak van de tijd te moderniseren.

Het park
Al in het begin van de zeventiende eeuw is er bij Duivenvoorde een vierkant park met singels aangelegd. In de negentiende eeuw werd dit een Engels landschapspark, naar ontwerp van de beroemde tuinarchitect Jan David Zochner. De Stichting Duivenvoorde gaf in 2007 opdracht tot het maken van een parkherstelplan. Met subsidie is dit nu grotendeels klaar, en kan je er al heerlijk wandelen. In 2016 moet er nog een Theepaviljoen Duivenvoorde verrijzen.

Jachtslot Ter Horst
Op een steenworp afstand van Duivenvoorde ligt jachtslot Terhorst.

De eerste bebouwing hiervan betrof een soort kasteel dat gebouwd werd rond 1200.
In 1635 is dit kasteel door Reynier Pauw verbouwd tot een groots buitenhuis. In 2009 werd het gekraakt. Het jachtslot staat nu te koop. Ter Horst staat op het Koninklijk Landgoed “De Horsten”. Een toegangskaart voor het park Duivenvoorde is tevens geldig voor landgoed De Horsten en omgekeerd. Op De Horsten wonen momenteel ook onze Koning en Koningin. Bij een wandeling op De Horsten kan het voorkomen dat je het Koninklijk paar tegenkomt. In 2008 fietste het Koninklijk paar met hun kinderen naar de locatie waar de jaarlijkse fotosessie werd gehouden. In 2014 gaf PostNL hierover een postzegel uit.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • marie-josé op 22 juli 2015 om 08:50

    Interessant Willem, eigenlijk heel dichtbij maar nog nooit geweest… mss een leuk idee voor een zondag 😊
    gr. Marie-José

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)