Unieke exposities over Arabië in het werk van Escher - Postzegelblog

Unieke exposities over Arabië in het werk van Escher

0

Twee tentoonstellingen, in Amsterdam en Den Haag, brachten voor het eerst de invloed van Arabische kunst
op het vermaarde werk van M.C. Escher in beeld. De Nederlandse graficus tekende ooit tegeltableaus na in het Alhambra, het 14e eeuwse Moorse paleis in Granada, Spanje. Zijn ontwerpen en de Islamitische voorwerpen kenden dezelfde wiskundige modellen als basis. Gelijksoortige geometrische patronen waren het resultaat.

EscherTekenles op de hogere burgerschool in Arnhem vond hij weliswaar ‘een verademing’, maar met een zeven op het eindexamen vond M.C. Escher dat hij als leerling ‘helemaal niet uitzonderlijk’ was. Later bleek het tegendeel waar en werd hij een van ’s werelds beroemdste grafici. Exposities in Amsterdam en Den Haag onderstreepten hoe buitengewoon Escher nog altijd is. Dit keer is er aandacht voor de invloed van Islamitische kunst in zijn werk. Met topstukken uit het Victoria & Albert Museum (Londen) en het Haagse Gemeentemuseum, naast Eschers tekeningen en grafiek.

‘Islamitische kunst’ mag de officiële term zijn, Mirjam Shatanawi zou zelf kiezen voor ‘Arabische of Perzische kunst’. “Islamitisch, dat geeft teveel een religieuze lading”, vindt de conservator van hete Tropenmuseum. “Islamic Art is een term die in de 16 eeuw is bedacht door Europese wetenschappers. ‘We’ willen er eigenlijk vanaf, maar dat is nog niet zo makkelijk. “Shatanawi is geboren Nederlandse, haar ouders komen uit Jordanië. Na de Universiteit van Amsterdam deed ze de tweejarige masterstudie aan de Londense School of Oriental and African Studies. Bij de opzet van de twee tentoonstellingen werkte ze nauw samen met Micky Piller, conservator van het Haagse museum Escher in het Paleis, en de Escher-stichting. “Al mijn kennis over Escher-kunst komt van hen, zij zijn de specialisten”.

Postzegel van Oostenrijk 1981

Het Tropenmuseum heeft een zaal ingeruimd voor Escher. De eerste stap is een danig ingekorte film (van zestig naar tien minuten) over de man en zijn werk; De laatste stap is een interactieve: ‘Ontwerp je eigen patroon’. Originele kunst – waaronder het eerste (1922) en het laatste werk (1969) – wordt ondersteund met videoanimatie. Op een grote wand ervaar je de metamorfose: blokjes worden zeshoeken die achtereen- volgens ‘vervormen’ tot bijen en vissen. “het oneindigheidsvisioen in beeld”.

In Amsterdam kwamen hoofdzakelijk Eschers artistieke zoektocht en wiskundige benadering van het visuele aan bod. Technische perfectie en complexiteit zijn de basis bij zijn schepping van illusies. Shatanawi: “Wiskundige artikelen begreep hij niet zo, het ging hem meer om de illustratie. De kunstenaar stuurde bijvoorbeeld een brief naar een wiskundige en vroeg dan: wat vind je ervan, klopt dit?” Grote kans dat ook de niet-kunstliefhebber bekend is met het werk van Escher. Zo verhuisde het 48 meter lange schilderij ‘Metamorphose’ in 2008 van het Haagse hoofdpostkantoor naar Schiphol.

In 2008 verscheen in Baarn, bij Kasteel Groeneveld, het kunstwerk ‘Concentrische Schillen’ (uitgevoerd naar schaalmodel van Escher).

Het idee voor een expositie over Escher en Arabische kunst is reeds in 2010 geopperd door Hüseyin Sen, een Haarlemmer van Turkse afkomst. Hij geeft sinds 2005 in binnen- en buitenland workshops over Escher en hoopte in 2013 in Istanbul te promoveren in Arabische wetenschapsgeschiedenis. Sen denkt dat exposities als deze goed ‘op tournee’ zouden kunnen in de Arabische wereld. In staten als Quatar en Oman is ‘heel veel geld en interesse voor kunst’.

Postzegels van Zweden 1982

Onmogelijke tekeningen
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is vooral bekend van zijn ‘onmogelijke tekeningen’ en zogeheten metamorfoses, zoals Metamorphose I, II en III en Reptielen.

Enkele voorbeelden

Hij werd geboren in Leeuwarden, studeerde in Haarlem en overleed in Hilversum. Zijn laatste jaren vertoefde Escher in het Rosa Spier Huis in Laren, daar had hij een eigen atelier. In Baarn zetelt de M.C. Escher Stichting die hij in 1968 oprichtte om zijn nalatenschap te bewaren. ‘Helaas werd een groot gedeelte van de originele collectie in 1981 aan een Amerikaanse kunsthandelaar verkocht en is nu verspreid geraakt over de hele wereld’, staat op de site.
Men probeert zoveel mogelijk originele werken terug te krijgen. George, de oudste van Eschers drie zonen, houdt nog lezingen over zijn vader. Mede dank zij de stichting is de dubbelexpositie georganiseerd. In het Tropenmuseum te Amsterdam de tentoonstelling: ‘Escher meets Islamic Art’ en in Den Haag: ‘Escher & Schatten uit de Islam’ in het museum Escher in Het Paleis.

 

Druk Doende 87
Bron: Noord-Hollands Dagblad, 10 juli 2013
Auteur: Ton de Lange

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Spanje VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)