Somalië, filatelistisch bekeken - Postzegelblog

Somalië, filatelistisch bekeken

0

In mijn verzameling politie-postzegels kwam ik naast zegels uit Somalië ook zegels tegen van Frans-Somaliland, Brits-Somaliland en Italiaans-Somaliland. Is er een relatie tussen deze landen vroeg ik me af. Aan de hand van mijn politie-postzegels ben ik dat gaan onderzoeken.

Geschiedenis
Somalië, officieel de Federale Republiek Somalië, is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. De hoofdstad is Mogadishu. Met een kustlijn van 3000 kilometer heeft Somalië de langste kust van alle landen op het Afrikaanse continent.


De geschiedenis van Somalië overspant een periode van de prehistorische tot de moderne tijd. Het kent een van de langstlopende histories van de wereld. Ik beperk me in deze bijdrage alleen tot het “postzegeltijdperk”. Tijdens de Wedloop om Afrika (1880 tot Eerste Wereldoorlog) verzetten de Somaliërs zich tegen de Britten, Fransen, Italianen en Ethiopiërs. Direct na de Eerste Wereldoorlog (1920), werd Somalië uiteindelijk alsnog veroverd door de Britten, Fransen en Italianen en ontstond Frans-Somaliland, Italiaans-Somaliland en Brits-Somaliland. Deze kolonies gaven zelfstandig postzegels uit.

Frans-Somaliland
Van Frans-Somaliland kwam ik als eerste een uitgifte uit 1941 tegen van twee zegels.

Hierop zien we twee keer een lokale politieman.

Op de achtergrond van een zegel uit 1960 zien we een aantal politiemensen staan. Op deze zegel staat links op de voorgrond Gouverneur Bernard.

In 1967 veranderde de naam Frans-Somaliland in “Frans Territorium voor Afars en Issas” (Afar- en Issaland). Het is genoemd naar de twee belangrijkste bevolkingsgroepen in dit gebied; de Afar en de Somalische clan de Issa. Ook van Afars en Issas vond ik politie-postzegels. Het Hoofdcommissariaat in de stad Djibouti, waarin ook de Gendarmerie was ondergebracht, zien we op een postzegel uit 1968.

Verder zien we op een postzegel uit 1977 een politieman staan kijken bij een motorcross.

In mei 1977 werd er bij een referendum door 98% van de bevolking voor de onafhankelijkheid gestemd en werd de naam Afars en Issas veranderd in Djibouti.
Ook postaal is deze naamsverandering herkenbaar. De postzegel van Afars en Issa’s van de naar de motorcross kijkende politieman, werd “overdrukt” en de naam Republique de Djibouti kwam op de zegel te staan.

In 1998 gaf Djibouti een zegel uit over vrouwenrechten en internationale vrede, waar we een politievrouw op zien staan, die kinderen helpt met oversteken.


Italiaans-Somaliland
Van Italiaans-Somaliland trof ik twee (lucht)postzegels aan uit 1959. Hierop zien we een politie-fanfareblazer.

Brits-Somaliland
Van Brits-Somaliland kwam ik twee zegels tegen uit 1953. Hierop is een man met een geweer in zijn hand te zien, waar de tekst “Askari” onderstaat.


Een Askari was een soort gendarme, een lokale soldaat, met zowel leger- als politietaken.

Somalië
In 1960 ging de voormalige Britse kolonie Brits-Somaliland samen met Italiaans-Somaliland en werd het huidige Somalië gevormd. In 1963 verscheen er een serie postzegels met vrouwelijk politie agenten.

Tenslotte in 1983 gaf Somalië twee zegels uit met uniformen, respectievelijk van de grenspolitie en de gewone politie.

Mijn conclusie is dat je aan de hand van thematisch postzegels dus veel over de geschiedenis van landen kan leren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Ethiopië Frankrijk Somalië Eerste Wereldoorlog PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)