Een stukje Filatelistische vorming - Postzegelblog

Een stukje Filatelistische vorming

0

Door een toeval kwam ik in het bezit van een aantal interessante “poststukken” (de aanhalingstekens staan er niet voor niets) die de verwerking van post – uiteraard met de postcode als onmisbaar element – anno 1979 laten zien.

In 1979 demonstreerde Deutsche Post op een verkeerstentoonstelling in Hamburg een aantal machines. Afgebeeld zijn een sorteermachine, een adressenleesmachine en een videocodeer unit. Het zijn echte
postwaardestukken (twee) en een dienstbrief, met door de post aangebrachte afbeeldingen en ze tonen zelfs de oranje tekens van de codeermachine die doorgaans bewijzen dat het om echt gelopen stukken
gaat.

Tot zover is alles in orde, maar de geadresseerden zijn – heel toevallig -allemaal leden van de familie Muster (= de familie Voorbeeld of Specimen in andere talen) en huisnummer 0 of 00 is uiteraard ook fantasie. Het betreft dan ook maar heel beperkt gelopen stukken, want het postale traject ging niet verder dan de expositiehal.

De machines van toen konden nog lang niet wat nu mogelijk is en werkten alleen goed als de adressen op de juiste wijze werden aangebracht. Het publiek werd daar door middel van deze stukken goed op gewezen!

Ook in andere landen werd het publiek aangemoedigd de postcode te gebruiken.

De tijden dat een poststuk kon worden verstuurd naar alleen een naam en een woonplaats  zijn  voor goed voorbij! Reclames voor de postcode zijn de zoveelste in een lange rij van allemaal pogingen om het verwerken van de poststukken gemakkelijker te maken. Het allermooist voor PostNL is tegenwoordig een adres in de vorm van een streepjescode. Bedrijven die van deze klantindex gebruik maken krijgen dan ook korting op het tarief en de ontvanger ziet het terug in de PRIC (KK). Efficiënt, maar oersaai, want een postzegel of een stempel zult u op deze stukken niet aantreffen.

KNBF
Nummer 61
Sjoerd Bangma

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)