Van functie-bezegeling naar lot-bezegeling van de postzegel - Postzegelblog

Van functie-bezegeling naar lot-bezegeling van de postzegel

14

HandddrukHet aantal verstuurde brieven en kaarten neemt al jaren achtereen voortdurend af. Door vermindering van brievenbussen en postkantoren kan PostNL goedkoper werken. In totaal bespaart PostNL daarmee naar schatting 20 tot 30 miljoen per jaar. Eerder werd om dezelfde redenen al besloten om vanaf 1 januari 2014 de post niet meer op meer op maandag te bezorgen. Daarnaast wordt het aantal dagen dat de post wordt opgehaald, teruggebracht naar vijf dagen per week. Het finale eindoordeel (laatste oordeel) over het frankeergebruik van de postzegel komt door deze verminderingen steeds meer in zicht.

Vorige week ben ik via krant en Google met de al maar meer afnemende frankeerfunctie van de postzegel door particulieren in aanraking gekomen:

 1. Telegraaf krantenkop: “Brievenbus en postkantoor worden schaars in het straatbeeld.”
 2. CDA-uitspraak: “Oog hebben voor de bereikbaarheid van brievenbussen voor kwetsbare groepen.”

1) Brievenbus en postkantoor worden schaars in het straatbeeld

Brievenbus (Foto Omroepwest.nl)Foto: Omroepwest.nl

PostNL haalt de komende jaren de helft van het aantal brievenbussen weg, waarmee de Eerste Kamer op 27 mei 2015 akkoord ging. Onder welke voorwaarden dat wordt uitgevoerd, wordt naderhand gesproken. Van de 19.000 brievenbussen doeken er 10.300 op. De resterende 8700 brievenbussen zullen op plaatsen komen waar al veel aanloop is, zoals bij winkelcentra of ingang van een woonwijk. Ook het aantal postkantoren verandert van 2500 naar 1000 vestigingen.
Het postbedrijf zoekt groei in de bezorging van pakketpost. Veel Nederlanders winkelen via internet. Het aantal pakketafgiftepunten zal daardoor toenemen, maar brieven kunnen er niet worden afgegeven.

2) Oog hebben voor de bereikbaarheid van brievenbussen voor kwetsbare groepen

Ouderen Gehandicapten

Er moet oog zijn voor de bereikbaarheid van brievenbussen voor kwetsbare groepen in steden, grotere woonkernen en dorpen op het platteland, zoals ouderen en gehandicapten. CDA-kamerlid Mulder: “Voor mensen die slecht ter been zijn, kan een afstand van 500 meter het verschil zijn tussen bereikbaar en onbereikbaar.”

“Als de nieuwe Postwetgeving eenmaal definitief is, gaan we nog in gesprek met vertegenwoordigers [a] van ouderenorganisaties, [b] van klanten met een lichamelijke beperking en [c] van landelijke vereniging voor kleine kernen”, aldus de woordvoerder van PostNL tegenover De Telegraaf.

Functie-bezegeling van de postzegel

W III op envelop

frankeerstempel 1 frankeerstempel 2

Vanaf 1852 bestaat de mogelijkheid met een frankeerpostzegel (als vooraf betalingsmogelijkheid) het vervoer van een poststuk van A naar B te regelen. In de loop van de vorige eeuw kan het vervoer van een poststuk middels een frankeerstempel ook uitgevoerd worden. Deze frankeer-tweedeling van particulieren en bedrijfsleven bestaat nog steeds met drastische verhoudingsverschillen: enkele procenten tegenover bijna honderd procent van de huidige totale poststroom. De particulier maakt gebruik van de brievenbussen, het bedrijfsleven daarentegen geeft de post (in postcodevolgorde) op PostNL-verzamelpunten af.

Lot-bezegeling van de postzegel

Het recentelijke nieuws uit de Telegraaf en van Google betekent voor PostNL een noodzakelijke stap in deze rap veranderende wereld. Er dienen steeds meer ingrijpende keuzes gemaakt te worden om deze postdivisie optimaal-financieel in de samenleving te laten functioneren. De nieuwe maatregelen vallen vooral voor u en mij, de particuliere consument, door beide aandachtspunten desastreus uit. Veel particuliere consumenten (en dan met name de bewoners van kleinere plaatsen, wijken en dorpen) zullen (naar ik aanneem) weinig kaarten en brieven meer versturen. Reden? De schaars aanwezige brievenbussen zijn pas op te grote afstanden voor hen te vinden.

In aandachtspunt 2 stelt het CDA: “PostNL dient bij deze operatie met kwetsbare groepen rekening te houden. Maatwerk moet mogelijk zijn.” Financieel-technisch is dit voor PostNL onmogelijk. De doelgroep is te gering in omvang. Ook de groep van nog mobiele ouderen (van 60 jaar en ouder) zullen bij gebrek aan een computer, afzien kaarten en brieven te versturen. Ook zij moeten te veel tijd en inspanning investeren om een brief of kaart te kunnen posten. De oudere generatie zonder computervaardigheden komt tussen wal en schip terecht. Door overlijden wordt de groep wel steeds kleiner, waardoor het probleem in de loop der jaren zal verdwijnen.

NVPH 2198 Postzegel Da's toch een kaart waard

Jongeren daarentegen zullen de vermindering van PostNL-faciliteiten in het geheel niet missen. Zij maken ruimschoots gebruik van de moderne communicatiemiddelen, waarmee ze snel, goedkoop of gratis mededelingen kunnen versturen naar anderen. Vanaf hun (buitenlandse) vakanties versturen ze geen prentbriefkaarten meer, maar een aantal foto’s van camping, tent, restaurant en/of hotel met kamer, terras en/of zwembad met een korte vakantiegroet. Wellicht hangt hiermee ook het verdwijnen van de 11-jarige postzegelemissie ‘Weken van de Kaart – Da’s toch een kaart waard’ (2003-2013, zie blogartikel van 31 augustus 2014) samen, die door PostNL en Stichting Wenskaart Nederland werden gefinancierd.

Bovenstaande ontwikkeling leidt er volgens mij toe dat de postzegel als frankeermiddel op termijn buiten de leefwereld van de samenleving komt te staan. De postzegel zal overcompleet worden: het doek van de postzegel zal vallen! De postzegel als frankeermiddel kan in het luchtledige niet meer exciteren.
Heeft u als geachte lezer een idee wat PostNL op termijn nog met het postzegelemissiebeleid zal doen? De noodzaak ervan is verdwenen. Tot slot: “Wat voor invloed zal dit hebben op de postzegel als verzamelobject?”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland BrievenbussenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (14) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 7 juni 2015 om 23:29

  Steeds minder verzamelaars.
  Op een gegeven moment geen nieuwe uitgifte meer.
  Veel komt dan maar ook nu al voor een schijntje op de markt.
  Dan komt de ultieme verzameling in beeld met als titel “Wereld compleet”

 • Lars op 8 juni 2015 om 08:09

  Ze stoppen niet met postzegels. Waarom een miljoenenwinst de deur uit gooien?!

  Er zijn minder verzamelaars en sinds 2000 wordt er steeds minder post verstuurd, maar in de meeste landen wordt er wel meer uitgegeven. Daar komen ook nog eens bij de alsmaar stijgende posttarieven.

  – Nederland zit nu op meer dan 100 zegels per jaar.
  – Frankrijk op bijna 300 zegels per jaar, plus op 1-1-2015 tarief omhoog van 66 naar 76 cent.
  – GB gaf vroeger series van 5 zegels uit, nu series van 6, 8 of 10.
  – In België zijn nu bijna alle speciale zegels hogere waarden.
  – Australië geeft bijna alles in drievoud uit: serie uit vel, blokje met serie, zelfklevende serie uit boekje.

  En zo zijn er nog vele voorbeelden.

 • Rob op 8 juni 2015 om 09:02

  Goed, vol ongebruikt en postfris klassiek materiaal daarentegen blijft steeds hogere prijzen opbrengen, kijk maar naar opbrengsten op willekeurig welke veiling. Postzegels verzamelen heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht maar steeds meer verzamelaars zetten een streep bij een bepaald jaar en trekken hun handen af van het moderne materiaal. Dat is duidelijk een reactie op het uitgiftebeleid van postadministraties. Ook nagenoeg geen handelaar legt een voorraad meer aan van nieuwtjes. Je wilt er immers niet aan failliet gaan.

 • Philip Levert op 9 juni 2015 om 11:57

  Het aantal verzamelaars zal afnemen, en modern postfris materiaal wordt onverkoopbaar waardoor tante Pos hier en in het buitenland daarmee zal stoppen.
  Het verzamelen daarentegen van goed klassiek materiaal gaat gewoon door.
  Vergelijk maar met andere verzamelgebieden (voetbalplaatjes, brieven van Napoleon, oude camera’s, vulpennen, enz.).
  Helaas is geschiedenis- en aardrijkskundeonderwijs slachtoffer geworden van de vele onderwijsvernieuwingen, ook dat doet het aantal verzamelaars afnemen.
  Door een en ander zie ik geen toekomst voor verzamelingen die op het plaatje zijn gebaseerd, i.e. motiefverzamelingen. Doe die maar snel in de verkoop.

 • Herman op 9 juni 2015 om 12:46

  Je doet nu net of iedereen voor het geld verzamelt. Juist de motiefverzamelaar beleeft veel plezier aan zijn hobby door de afbeeldingen, niet door de waarde. Een motiefverzameling hoeft ook helemaal niet compleet te zijn je legt zelf je grenzen aan. Misschien zit daar juist wel de toekomst in!
  Mijn advies klassiek o.k., motieven zeker ook interessant.

 • Lars op 9 juni 2015 om 13:02

  @Philip
  Modern postfris onverkoopbaar? Dat denk ik niet zo snel, maar dat ligt wel aan het land, het motief en de oplage.
  In alle landen daalt de oplage. In sommige landen is een oplage van 10.000 normaal. Blokjes zelfs nog minder. In Laos zelfs maar 2000 stuks.
  Als dit mooie motiefzegels zijn kun je ze zo weer kwijt. Motief verzamelen is populair. Landen verzamelen wordt minder populair vanwege het grote aantal uitgiften.
  Posterijen drukken wat ze kunnen verkopen. Niet een miljoen extra die dan maar in de kluis blijven liggen. Dat kost ze veel geld.
  Kirgizië heeft onlangs een serie en een blokje uitgegeven met roofvogels. Oplage 5000 van elk. Hoeveel mensen verzamelen (roof)vogels? Geloof mij maar dat die zegels geen slechte aankoop zullen zijn.

 • aadb op 14 juni 2015 om 11:28

  Postzegels kan je altijd verzamelen zoals vingerhoedjes,hijskranen,barbies
  vulpennen,computer spelletjes , stripboeken fototoestellen etc etc .Men verzameld wat men leuk vind er zijn evenzoveel mensen die gewoon niets verzamelen, saai welnee die trekken de natuur in maken wandelingen door berg en dal pakken de trein dwars door het land en genieten op hun eigen wijze en soms verzamelen ze ook nog ..
  Als je postzegels verzameld als belegging geen enkel probleem buiten de euro,s die je erin wil steken kan je er goed aan verdienen op tijd kopen en verkopen zo simpel is het .
  Heeft met filatelie niets van doen want dat gaat verder dan alleen kopen en verkopen .Als je als verzamelaar van postzegels je oren laat hangen naar de uitgifte van de PTT dan is de lol er snel af immers zegels worden alleen nog maar uitgegeven om geld te verzamelen voor de aandeelhouders en het aan het werk houden van personeel al hoewel daar inmiddels behoorlijk in gesneden wordt de automatisering slaat genadeloos toe .Als je toch al die 10 tallen ingezonden stukjes van Willem H leest dan zie je zelf dat een en ander voor niet te veel geld te maken valt .Ook zijn laatste stuk over Somalië geweldig leuk ,en wat zal het gekost hebben ?Het heeft allemaal niets meer van doen of zegels wel of niet geldig zijn ,het merendeel van de bestaande zegels is niet geldig meer dus waar zit het probleem .
  Zoals Bate aangeeft heeft de postzegel als gebruik zijn tijd allang gehad maar dat schreef ik jaren geleden al bij de z.g nominaal crisis.
  De opmerking van Bate dat ouderen niet meer schrijven om dat er geen brieven bus in de buurt is gaat mij te ver .De vooruitzichten: de postzegel als gebruik verdwijnt maar het verzamelen er van kan nog jaren doorgaan in al zijn vormen .Kinderen weten niet meer wat postzegels zijn evenmin wat een gulden is wel verzamelen ze voetbalplaatjes of de nieuwe rage van AH natuur plaatjes de zoveelste gouden greep van deze super
  Zou je deze plaatjes een waarde geven om een brief te versturen dan kan je je lol niet op en verdwijnen ze niet na 3 maanden in de keuken la maar kunnen ze nog verhandeld worden aan pakket verzenders of aan zaken die nog wat briefpost hebben.
  Tot slot ook onder de postzegeluitgevers zitten graaiers ik doel daar bij op de abnormale uitgifte van de overzeese eilanden de z.g Willem Alexander uitgifte die de zoveelste reden geeft om te stoppen met het slaafs navolgen van PTT,s
  Het wordt de hoogste tijd voor een boycot van dit soort activiteiten.
  @Lars deze zegels worden uitsluitend gemaakt voor de inkomsten heeft niets met filatelie van doen maar ordinaire geldklopperij dat ze een oplage van 2000 stuks hebben zegt alleen maar dat het 2000 x ? kassa is gebruikt worden ze immers nooit en de bevolking zal deze uitgifte,s zelden of nooit kunnen aanschaffen want brieven bussen ?????????

 • Lars op 14 juni 2015 om 12:27

  @Aadb, Met “ordinaire geldklopperij” valt het daar wel mee. De blokjes zijn gewoon bij het filatelieloket in de hoofdstad Vientiane te koop (ik ben er zelf geweest) voor de uitgifteprijzen van omgerekend €1 tot €2,50. De zegels worden ook los uitgegeven in een hogere oplage voor postaal gebruik.
  Heel wat anders dus dan die €20 kostende velletjes en series van de Antilliaanse eilanden.

 • aadb op 14 juni 2015 om 12:39

  @Mooi Lars toch een positief punt maar postaal gebruik in Laos ? Ik kan mij geen voorstelling maken dat men om gerekend 1 tot 2,50 moet betalen voor verzending van een poststuk maar misschien kan jij er meer over vertellen/schrijven hoe het daar geregeld is .Vraag is dus wat kost het verzenden van een brief en hoe werkt het dan verder met brievenbussen en vervoer van post(pakketten)En inderdaad andere koek dan die WA uitgiften die bij de handel hier wel even wat meer kosten dan 20 Euro eerder en naar de 40 euro gaan x3 = 120 Euro wie wil er nog een setje ?

 • Lars op 14 juni 2015 om 14:18

  @Aadb, De meeste uitgiften van Laos zijn series van 4 zegels die dan samen in het blokje zitten. Zo’n serie zit dan in het blokje van €2,50. In de blokjes van €1 zit meestal maar 1 zegel.
  Wat de tarieven daar zijn weet ik niet. Ik ben ook een paar jaar geleden gestopt met nieuwe uitgiften van Laos.

 • Pieter op 15 juni 2015 om 17:38

  Citaat: “Bovenstaande ontwikkeling leidt er volgens mij toe dat de postzegel als frankeermiddel op termijn buiten de leefwereld van de samenleving komt te staan.”

  De jongelui (8-15 jarigen) van onze kerk maakten onlangs wenskaarten voor de zieke ouderen. Ze wisten alleen niet hoe ze die moesten versturen: geen flauw idee hoe een envelop te adresseren en frankeren, en waar de brievenbus stond. Volgens mij zegt dit genoeg.

 • philip levert op 28 juni 2015 om 10:00

  Zij die postzegels van na 1945 sparen wensen ‘postfris’.
  De enkeling die (mooi) gestempelde postzegelseries wil hebben heeft vaak een probleem want de handel heeft die niet. Omdat het maar een enkeling is blijft de catalogusprijs gestempeld lager dan postfris, jaar in jaar uit.
  Als bekend werden de postzegels voor 1945 (beter: 1940) vooral gestempeld verzameld, deswege is de catalogusprijs daarvan postfris en ongestempeld met plakker nu torenhoog wegens gering aanbod.

  Neem de proef en probeer NL modern eens gestempeld te verzamelen…het zal tegenvallen. Maar mogelijk een goede belegging.

 • aadb op 28 juni 2015 om 16:37

  Origineel gelopen is een onmogelijke zaak je zelf brieven sturen is een optie met de kans dat je ze een aantal malen op de post moet doen, want er wordt nog steeds slecht gestempeld .Uitgaande van al die velletjes van 10 verschillende wordt het een lastige zaak terwijl je duidelijk je zelf in de maling neemt .Je kan ze ook laten afstempelen en de stempelaar verzoeken een stukje te lopen immers echt gelopen dat wil men hebben .Om nu te zeggen nieuw gestempeld heeft de handel niet gaat mij te ver er is genoeg van dat spul echter deze zijn afgestempeld en hebben een prijs gelijk aan postfris of hoger en men wil dat niet betalen zo simpel is het ..De z.g moderne kilowaar is inmiddels zo schaars dat je beter gelijk een stempel aan het loket kan vragen immers waar vind je in de kilowaar complete velletjes .Ik lever zelf al jaren de postzegels met stempel van de plaats waar deze wordt aangeboden echter ook hier loopt de vraag enorm terug mede omdat wanneer het stempel gezet je direct de frankeerwaarde kwijt ben en waar ben je dan mee bezig kan je je afvragen .Dan de belegging tja als belegging heb je toekomstige afnemers nodig ,het beste is deze zelf te kweken door de kinderen wegwijs te maken in postzegelland, postzegelland?waar gaat het over is de reactie van kinderen die alleen de euro kennen als betaal middel ze weten echt niet waar het over gaat ,een brief sturen huh kom kom dat gaat allemaal wel ff anders ,binnen no time weet de hele wereld wat ik aan het doen ben door een simpel druk op mijn toetsenbordje
  Het zal mijn generatie wel uit duren maar het plakken van plaatjes op papier blijft alleen voorbehouden aan de enkeling die wil vasthouden aan iets wat passé is . De PTT,s zullen zolang het euro,s binnen brengt nog wel ff doorgaan immers de postzegelmelkkoe is wel bejaard maar nog niet overleden .Zo ik ga weer verder met mijn door andere niet aanbevolen motiefcollectie boze gezichten !

 • Olivia op 25 juli 2015 om 12:02

  Ik ga het vooral jammer vinden dat er straks steeds minder nieuwe postzegels uitgebracht worden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)