De lelijke eend (Citroën 2CV) - Postzegelblog

De lelijke eend (Citroën 2CV)

4

De lelijke eend (2CV) is een auto van de Franse autofabrikant Citroën. De afkorting staat voor ‘Deux Chevaux Vapeur’, wat twee paardenkracht betekent. De 2CV werd gepro-duceerd tussen 1948 en 1990. In die periode zijn er zo’n 4 miljoen van gebouwd. Weet U waarom deze auto ontworpen is?

Geschiedenis In 1935 besloot de leiding van autofabriek Citroën een kleine auto te ontwikkelen die geschikt moest zijn voor het ruige Franse platteland: de TPV, oftewel Toute Petite Voiture. Projectleider en stuwende kracht Pierre – Jules Boulanger omschreef het doel als ‘een paraplu op vier wielen’. Op basis van marktonderzoek werd besloten dat het een voertuig moest worden dat twee boeren met 50 kilogram aardappelen kon vervoeren of een vat met 50 liter wijn. Ook gaat het verhaal dat het de mogelijkheid moest bieden om een schaap in de auto mee te nemen. De auto moest hierbij zo comfortabel zijn dat eieren in een mand niet zouden breken wanneer de auto over een stuk omgeploegd land zou rijden. Overige eisen waren dat de auto vooral zuinig, betrouwbaar, goedkoop en eenvoudig te bedienen moest zijn: een boerin moest ermee naar de markt kunnen rijden. Ook moest de boer, met zijn zondagse hoed op, er in passen zodat hij per auto naar de kerk kon. Het uiterlijk van de wagen werd niet belangrijk geacht.
Er werd een auto ontwikkeld die aan het merendeel van die eisen voldeed, maar hij was zeker nog niet klaar voor productie. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd de presentatie van het prototype gelast. Na de oorlog, en na nog een grondige verandering van het oorspronkelijke ontwerp, werd de auto op 23 maart 1948 aan pers en publiek voorgesteld. Een journalist zou het wagentje het lelijke eendje hebben genoemd en deze benaming is in Nederland een geuzennaam geworden.


Diverse landen hebben postzegels uitgegeven over de 2CV, zoals Griekenland, Servië en Spanje.

3

En natuurlijk heeft Frankrijk zelf er een postzegel over uitgegeven, maar ook Tuvalu.

Ook Nederland heeft een 2CV zegel uitgegeven in 2003 in de serie “Mooiste van Nederland”. Op deze maximumkaart ziet u op de voorgrond de 2CV en daarachter de Citroen Dyane.


En voor de wintersportliefhebbers is er kennelijk ook een Lelijke Eend met winterbanden op de markt gebracht.

Bestel-eenden
Naast het “normale” type 2CV, kwam er ook een bestel-eend op de markt. Hiervan werden er ruim een miljoen geproduceerd. Ook deze zien we op postzegels terug.

De bestel- eend is overal voor te gebruiken, vooral voor postbezorging.

Tegenwoordig is de Eend populair als tweede auto. Aangezien nog slechts circa 8500 2CV’s in Nederland operationeel zijn, is de prijs voor een perfect bewaard of gerestaureerd exemplaar gestegen naar rond de € 15.000. Onderdelen zijn echter relatief goedkoop en vanwege het lage gewicht (560 kg) is de motorrijtuigenbelasting laag of vanwege de leeftijd niet verplicht. Via diverse 2CV-clubs en oldtimer shows worden voordelige verzekeringen aangeboden.

Het gerucht gaat dat Citroën plannen heeft om een retro-versie van de 2CV uit te brengen, net zoals Volkswagen de Volkswagen New Beetle heeft geproduceerd, BMW de retroversie van de Mini Cooper, en de Fiat de nieuwe Fiat 500. Tot op heden heeft Citroën echter steeds ontkend een retro-2CV op de markt te zullen brengen.

Bijnamen
In Frankrijk heeft de 2CV de bijnaam “La Deuche”, in België is het “de Geit” of “het wippertje”, in Nederland “Eend” of “Lelijke Eend”‘, in Friesland de “Pyk” of Einepyk , in Duitsland werd het “Ente” en in Engeland “Tin Snail” (blikken slak).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland Frankrijk Griekenland Groot Brittannië Nederland Spanje Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • hans van Waveren op 30 mei 2015 om 14:28

  Ja, dat wist ik en er zijn er zelfs nog meer. Is het exemplaar van Oostenrijk ook een postzegel? Er staat geen euroteken op terwijl de Oostenrijkse PTT dat voor zover ik weet niet nalaat.
  groet
  Hans

 • Lars op 30 mei 2015 om 16:10

  @Hans,
  Die zegel van Oostenrijk is een “persoonlijke” postzegel. Net als PostNL gooit de Oostenrijkse post je er ook mee dood.
  Verder staat er sinds midden 2004 geen euroteken meer op de Oostenrijkse zegels.

  @Willem,
  De derde zegel komt niet uit Servië, maar uit de Servische Republiek in Bosnië-Herzegovina.

 • willem hogendoorn op 30 mei 2015 om 20:57

  @ Lars: bedankt voor je aanvullende reactie!

 • Jacqueline van der Pas op 4 juni 2015 om 12:32

  Er zijn inderdaad nog meer zegels te vinden waar dit waggelende autootje op te zien is. Ik schreef er in 2010 een artikel over: De laatste Deux Chevaux, postzegels met een Lelijke Eend.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)