In kort bestek... (52) - Postzegelblog

In kort bestek… (52)

0

Het Belgische Bergen is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Reden voor de Belgische bpost om 1 juni de stad centraal te zetten in de zesde uitgifte van de reeks Promotie van de Filatelie rond marktplaatsen. Als gebruikelijk is het een velletje dat als titel heeft gekregen La Grand Place de Mons De Grote Markt van Bergen Le Doudou. In het velletje zitten vijf zegels in de waarde 1; prijs € 7,20 (€ 3,60+€ 3,60 bijslag); oplage: 73638.

La Grand-Place de Mons

Afgebeeld worden:, linksboven, Hotel du Blanc, boven midden, Stadhuis, rechtsboven, Chapelle Saint-Georges, linksonder, Hotel de la Couronne Impériale en rechtsonder, Théatre Royal.

Waarschijnlijk is er geen enkel land in de wereld dat zo veel reeksen in zijn uitgifteprogramma heeft opgenomen als Oostenrijk. Om er eens een paar te noemen: Gastronomie, Weinregionen, Wildtiere und Jagt, Moderne Kunst, Eisenbahnen, Alte Meister, Fotokunst, Junge Kunst, Zeigenössische Kunst, Musikinstrumente, Klassische Markenzeichen, Erfindungen, Motorräder, Commicmarken, Österreicher in Hollywood, Moderne Architektur, Klassische Trachten, Autos en Sakrale Kunst.

 

Ook in de maanden april en mei horen van de negen emissies weer vijf in een reeks thuis. Alle negen op een rij: Op 18 april werd een 68c-zegel gewijd aan de Österreichische Nationalbibliothek-Literaturmuseum (oplage 300.000 zegels); 24 april, Eurovision Song Contest Vienna 2015, een zegel van 80 c (oplage 350.000); in de reeks Österreicher in Hollywood werd 24 april met een portretzegel van 68c (oplage 550.000 zegels; in velletjes van tien) eer betoond aan Maria Schell; in de reeks Moderne Architektur aandacht voor het Museum Liaunig (26 april, 68c, oplage 300.000).

In de reeks Klassische Trachten staat deze keer (2 mei) op een zegel van 68 c (oplage 550.00 zegels in velletjes van tien) de Tuxer Tracht centraal; op 7 mei verscheen een velletje met een zegel van 220 c (oplage 150.000) dat gewijd is aan ’175 Jahre Briefmarke’ (dit jubileum zal door vele landen postaal worden gevierd); op dezelfde dag (7 mei) verscheen in de reeks Zeitgenössische Kunst nog een velletje met een 100c-zegel (oplage 150.000 stuks) met daarop een werk van Hubert Schmalix; de Oostenrijkse Europazegel/Old toys (7 mei) in de waarde 80c (oplag 300.000) toont een jongetje dat trots zijn van houten speelgoed (Matador) gebouwde takel toont; en 29 mei staat in de reeks Autos op een 100c-zegel (oplage 200.000) een steyr Puch IMP 700 GT Coupé geparkeerd.

Op de tweede emissiedag van dit jaar, 7 mei, heeft Zwitserland vijf emissies in roulatie gebracht. Naar aanleiding van het feit dat 200 jaar geleden de kantons Genève, Neuenburg en Wallis in de Eidgenossenschaft (ontstaan in 1291) werden opgenomen werden drie velletjes met in elk zes zegels van 100 rp uitgegeven. Nog een jubileum, het 75 Jahre Schweizer Patenschaft für Berggemeinden werd herdacht met de uitgifte van een 100 rp-zegel en aan de 56. Kunstbiennale von Venedig werd een 100 rp-zegel gewijd.

De Pro-Patriazegels leiden dit jaar naar dorpsmusea: Musée de la vigne et du vin in Château Aigle (85+40, draagton); Museum Appenzell, Appenzell (85+40, tabakszak) en Museum für Archäologie, Frauenfeld (100+50, Merovingisch sierraad). Tot slot twee 100 rp-Europazegels/Old Toys met een driewieler en een houten eendje.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Oostenrijk Zwitserland Architectuur Europa CEPT MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.