Paus benoemt Armeense genocide - Postzegelblog

Paus benoemt Armeense genocide

0

Paus Franciscus heeft de Armeense genocide ”de eerste genocide van de twintigste eeuw” genoemd. De kerkvorst deed dat bijna twee weken voordat werd herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond. De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato hier nog steeds ruzie over.

”Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, sprak Franciscus.

Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die ”gevoelloos” zijn vermoord.

Armenië geeft dit jaar een herdenkingvelletje en een briefkaart uit over de genocide, met het Forget-me-not (vergeet mij niet) symbool.

Geschiedenis
De Armeense genocide (ook wel aangeduid als de Armeense kwestie door diegenen die twijfelen of er werkelijk sprake was van een genocide) is de naam voor de volkerenmoord gepleegd op Armeniërs in het Ottomaanse-Turkse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. In 1915 en 1916, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, zijn (volgens Ton Zwaan van het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies) naar schatting tussen de 800.000 en ruim een miljoen Armeniërs – mannen, vrouwen en kinderen – in het Ottomaans-Turkse Rijk om het leven gekomen ten gevolge van een tegen hen gerichte genocide. Hoewel het woord “genocide” destijds nog niet bestond, kan zonder meer gesteld worden dat de centraal georganiseerde vervolging en vernietiging van de Armeniërs de eerste grote genocide van de 20e eeuw is geweest.
Volgens Ton Zwaan zijn bij de vervolging van de Armeniërs eerst het meest weerbare deel van de Armeense bevolkingsgroep uitgeschakeld. In februari en maart 1915 werden de naar schatting 150 à 200.000 Armeense officieren en soldaten in het Ottomaanse leger ontwapend, geplaatst in zogenaamde “arbeidsbataljons”, en onder zeer slechte omstandigheden aan zware dwangarbeid onderworpen ten behoeve van fortificaties, militair transport en het onderhoud van wegen. Decimering door uithongering, mishandeling, en regelrechte massamoorden door Turkse legereenheden en Koerdische hulptroepen bepaalden verder het lot van deze grote groep Armeense mannen. Al spoedig begonnen geruchten te circuleren in het rijk dat een algemene massamoord op alle Armeniërs ophanden was. In de nacht van 24 april 1915 en in de daaropvolgende dagen werden vele honderden leidende Armeniërs – politici, journalisten, zakenlieden, kunstenaars en intellectuelen – in de hoofdstad Istanbul in een zorgvuldig gecoördineerde actie opgepakt, per trein afgevoerd, en kort daarop vrijwel allemaal vermoord. Tegenwoordig geldt daarom 24 april 1915 wereldwijd als herdenkingsdag van de Armeense genocide.

Diverse landen geven hier ook postzegels over uit, zoals Uruguay en Libië in 2014

Erkenning
Door de meeste westerse historici worden de massale moordpartijen van begin 20e eeuw als genocide erkend. Ton Zwaan noemt de volkerenmoord op de Armeniërs de “vergeten genocide”.
Hoewel dit proces van erkenning hier en daar nog steeds op soms aanzienlijke weerstanden stuit, kan de Armeense genocide tegenwoordig zeker niet meer als “vergeten” gelden. Armenië heeft de laatste jaren al regelmatig postzegels uitgegeven over dit thema.

Hier ziet U een velletje uit 2014 van moeders van Deense slachtoffers van de genocide en daarnaast een velletje uit 2007 van het Armeense herdenkingsmonument.

Ontkenning
De Turkse regering staat op het standpunt dat er geen sprake was van genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Zij spreekt dan ook liever van de Armeense Kwestie. Volgens de Turkse regering zouden er 300.000 tot 500.000 slachtoffers zijn waaronder ook Turken.

Premier Erdoğan zei in 2008 bij de 44e München Conferentie over Veiligheidsbeleid, in bijzijn van de Armeense minister van Buitenlandse Zaken het volgende:
“U heeft het over de Armeense afslachtingen. Waarop baseert u deze uitspraken? Welke bewijzen heeft U voor deze conclusies? Als er documenten en bewijzen zijn in andere landen, moeten die ook onderzocht worden door de commissie. Pas daarna moeten wij politici een besluit nemen. Laat ze maar hun documenten aan ons zien. Ik ben open en duidelijk hierover. Wij zijn bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze geschiedenis”.


Samen met Cyprus geeft Armenië ook een joint issue uit over deze genocide.

 

 

Bronnen: De “vergeten” genocide (Ton Zwaan) en Wikipedia

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Armenië Cyprus Libië Eerste Wereldoorlog KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)