In kort bestek…(51) - Postzegelblog

In kort bestek…(51)

0

Het Posteurop-thema voor de Europazegels voor dit jaar is Old Toys. Inmiddels hebben al heel wat landen speelgoedzegels uitgegeven met teddyberen, poppen, treintjes, houten auto’s, tollen, ballen, driewielers, hobbelpaarden, enz., maar bij het zien van dat alles vraag ik me af of PostNL het thema wel goed heeft begrepen.

Vel Speelgoed van toen

Bovendien is er naast het velletje Speelgoed van toen, ook nog een velletje uitgegeven Speelgoed van nu.

Vel Speelgoed van nuOp de zegels Speelgoed van toen staan een tinnen robot met opwindsleutel (1930) en het bordspel Mens-erger-je-niet (ca.1890). En laat nou ook dat ca.1890 nog niet kloppen, want wat staat er in de toelichting op de zegel die Duitsland op 1 februari 2010 aan dit bordspel wijdde: In de winter van 1907 ontwikkelde de Müncher bediende Josef Friedrich Schmidt als tijdverdrijf voor zijn drie kinderen een bordspel dat hij later Mensch ärgere Dich nicht noemde. In zijn directe omgeving werd dit spel al snel populair en Schmidt begon een bedrijfje. Tijdens WO I werden 3.000 exemplaren naar soldaten aan het front gestuurd om de verveling te verdrijven. Toen zij naar huis terugkeerden werd het bordspel zo immens populair dat Schmidt in 1920 al meer dan een miljoen exemplaren had verkocht.

De band tussen de bevolking van Groenland en het Deense koningshuis is bijzonder sterk. Leden van het koningshuis zijn dan ook dikwijls op Groenlandse zegels geportretteerd. Op 16 april is daar weer een zegel aan toegevoegd. De 75e verjaardag van koningin Margrethe II werd gevierd met een DKK 23,50 portretzegel.Koningin Margrethe II

Wat het koningshuis betreft, op 13 mei werd de permanente reeks met op de zegels de beeltenis van de Deense koningin uitgebreid met twee waarden: DKK 5,00 (lichtpaars) en DKK 20,00 (lichtbruin). Eveneens op 13 mei verschenen de Groenlandse Europazegels/Old toys met op een DKK 12,0-zegel houten poppetjes aan een touwtje en figuurtjes in de klederdracht van West-Groenland op een zegel van DKK 14,00.

Op 13 mei verscheen ook deel V van de reeks Aviation, de burgerluchtvaart van Groenland. Over de zegels vliegen een Haviland Canada DHC 7 (DKK 1,00),  een SAS Boeing D767-383 ER (DKK 34,50) en een Boeing B727-100 (DKK 45,00).

Boeing B727-100

Tot slot (ook 13 mei) een SEPAC-zegel in de waarde van DKK 11,00 gewijd aan de gaypride in Nuuk.

De zegels die Zweden (PostNord) op 7 mei heeft uitgegeven zijn alle even zonnig. Om te beginnen vragen de jaarlijkse charity-zegels aandacht voor de (woon)omgeving: twee Brev+1 kr-zegels waarop in cirkels landschappen. Let op, links onderin staat het WWF-logo; dit logo staat ook in het gebruikte stempel. De fdc is een joint issue met Denemarken.

Op zes Brev-zegels worden, van knop tot bloem, magnolia’s afgebeeld.

Eén van de zes met de ’pink magnolia’ is apart uitgebracht en deze zit ook als rolzegel in een strip van tien.

De zegel ontbreekt echter in het boekje (2 x5), maar – om het ingewikkeld te maken – op de fdc en de collector’s  sheet zitten ze alle zes.

Dan heeft Zweden op 7 mei  weer gefocust op zijn Werelderfgoed. Deze keer op de boerenhoeven van Hälsingland.

Vijf rolzegels in de waarden 1, 2, 5, 10 en 20 Kr. met een hoeve, een ingang, een huiskamer, een muurschildering en behang. Van deze set zijn ook vijf maximumkaarten uitgegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Denemarken Duitsland Zweden Europa CEPT KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.