Fröbelen - Postzegelblog

Fröbelen

1

De term fröbelen verwijst naar de negentiende-eeuwse Duitse pedagoog Fröbel. Hij wordt wel de “uitvinder” van de kleuterschool genoemd. Fröbelen betekent (officieel) zoiets als knutselen, maar is nu vooral verbonden met vrijblijvend creatief bezig zijn. Op een bijzondere manier kwam ik aan dit onderwerp. Fröbel t U even met me mee?

Briefkaart
Op een veiling vond ik een briefkaart uit 1911, die uit Gent gestuurd was aan mevrouw De Bock, Fabriek van Fröbelartikelen in Leiden (Holland).

Op de achterzijde stond de bestelling, namelijk een collectie omtrekmodellen.


Ja, dan word je nieuwsgierig naar Fröbel, fröbelen, fröbelartikelen en fröbelscholen.

Fröbel
Friedrich Wilhelm August Fröbel (1782 – 1852) was een Duits opvoedkundige. Hij is de oprichter van de oudst bekende kleuterschool, in 1837 in Bad Blankenburg. Het was een instituut voor kinderen jonger dan zes jaar, die hij bezighield met allerhande zelfbedachte werkjes die hij leerzaam achtte. In 1840 hernoemde hij de school in Kindergarten, een tuin van kinderen voor kinderen, opdat de kleintjes maar mochten groeien als kool.

In zijn onderwijstheorieën ging Fröbel uit van een geloof in goddelijke eenheid in de natuur, waarbij hij geestelijke training toepaste als een fundamenteel principe.
Hij was vooral erg gecharmeerd van papiervouwen als educatieve methode die zou bijdragen aan het welzijn van jonge kinderen. Hij meende dat de kinderen door te vouwen al vroeg kennis zouden maken met algemene abstracte structuren en begrippen die belangrijk zijn in het leven.
Driedimensionale lichamen als de bol, de kubus en de cilinder zouden de ontwikkeling van het kind stimuleren; een idee dat resulteerde in de eerste blokkendozen.

De nadruk als belangrijke ontwikkelingselementen bij jonge kinderen lag op een plezierige leeromgeving, eigen activiteiten van kinderen en lichamelijke beweging.

In Nederland is het gedachtegoed van Friedrich Fröbel in eerste instantie verspreid door met name de schrijfster Elise van Calcar (1822-1904) en onderwijskundige Wijbrandus Haanstra (1841-1925).
Voor de Tweede Wereldoorlog droegen veel scholen met de term fröbelschool ook de onderwijsmethode uit. Met het in zwang komen van het werkwoord fröbelen in het algemeen taalgebruik gingen steeds meer fröbelscholen zichzelf aanduiden met de algemenere term kleuterschool.

In de hedendaagse taal heeft door het Fröbel geïntroduceerde woord” kindergarten” zich een plaats veroverd als een kinderdagverblijf zonder speciale educatieve functie.
In Nederland werd zeker tot in de jaren zestig van de 20e eeuw de term fröbelschool gebruikt om de kleuterschool aan te duiden.

In 1982 herdacht de DDR de geboorte van Fröbel met de uitgifte van een briefkaart met stempel.

Leiden
De fabriek van fröbelartikelen in Leiden van mevrouw de Bock, heb ik niet kunnen achterhalen. Wel is er in Leiden als één van de eerste in Nederland Fröbelonderwijs gegeven. Er werd in 1901 een Chr. Fröbelschool gebouwd op de Oude Rijn in Leiden, zoals te zien is op bijgaande foto.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)