In kort bestek … (50) - Postzegelblog

In kort bestek … (50)

1

nieuwe postzegelsGeschiedenis maakt een belangrijk deel uit van de thematische filatelie en daarin neemt het thema (internationaal) Belangrijke personen weer een fors deel voor zijn rekening. Altijd weer worden geboorte- en sterfdagen van beroemdheden op zegels herdacht, of in een lopende reeks opgenomen. Zo heeft BELGIË 11 mei de 50e sterfdag van koningin Elisabeth (1876-1965) herdacht, die tijdens de Eerste Wereldoorlog de bijnaam kreeg van ’koningin-verpleegster’, en tot op de dag van vandaag bekend is van de Koningin Elisabethwedstrijd. Uitgegeven worden twee portretzegels in de waarde 1 (2 x 5 in een velletje, € 7,20; oplage 25.358 velletjes).

Om even bij beroemdheden te blijven: DUITSLAND wijdde 2 april een 62c-zegel aan de 200e geboortedag van Otto von Bismarck (1815-1898), de IJzeren kanselier.

Bismarck postzegel Duitsland 2015

De 50e sterfdag van Winston Churchill (1874-1965) wordt/of is o.a. herdacht door JERSEY, GUERNSEY, MAN en GIBRALTAR;

Maria Schell postzegel Oostenrijk 2015

OOSTENRIJK heeft 24 april een van zijn bekendste naoorlogse filmsterren, Maria Schell (1926-2005) opgenomen in de reeks Österreicher in Hollywood; Shakespeare is de laatste tijd door tal van landen herdacht, en Elvis Presley krijgt binnenkort een plaats in de VS-reeks Music Icons. Tot slot, FINLAND heeft voor 11 september drie zegels aangekondigd ter herdenking van zijn beroemdste componist Jean Sibelius (1865-1957).

LIECHTENSTEIN brengt op 1 juni vier emissies in roulatie die alle vier bij thematici zeker in goede aarde zullen vallen. Het gaat om vier zegels met afbeeldingen van sluitstenen uit de kathedraal St.Florin in Vaduz, om drie zegels met weidebloemen, waarmee de reeks zelfklevende permanente zegels zal worden voortgezet, om een uitbreiding van de reptielenreeks, en om vier zegels die aandacht vragen voor het natuurgebied Schwalbbrünnen.

Nartuur postzegels Liechtenstein 2015

Op de sluitstenen, die in de bouw voor stabiliteit zorgen, staan vier christelijke motieven, en wel Het Lam Gods op een 140 rp-zegel, de Pelikaan (100 rp), de Adelaar (190 rp), en de Leeuw (200 rp).

Liechtenstein 2015 bloemen postzegels

De weidebloemen op de drie nieuwe zelfklevende zegels zijn: blauwe knoop, Succia pratensis (0,85 Zw.fr.), grote sterrenscherm, of Zeeuws knoopje, Astransitia major (1,00 Zw.fr.) en de gewone margriet, Leucanthemum vulgare (1,30 Zw.fr)

Over de zegels van de reptielenreeks waarmee vorig jaar een begin is gemaakt kruipen en kronkelen een heggehagedis, met zijn lengte van 22 centimeter de grootste inheemse hagedis (1,80 Zw.fr), een gladde slang (2,00 Zw.fr) en een berghagedis (5,00 zw.fr.).

De 1-juniset wordt afgerond met de eerste vier zegels die mooie beelden laten zien van Naturschutzgebiete in Liechtenstein, foto’s van gebied Schwabrunnen. De zegels, alle vier 1,00 zw.fr, worden als een blokje uitgegeven, twee paren, echte doorlopers.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Duitsland Oostenrijk FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.