Met dieven vang je dieven - Postzegelblog

Met dieven vang je dieven

3

De film “Met dieven vang je dieven” (To catch a thief) en in het Frans ” La main au Collet” is een Amerikaanse romantische thriller uit 1955, gebaseerd op de roman van David Dodge. Het is de 46ste film van regisseur Alfred Hitchcock met in de hoofdrollen Grace Kelly en Cary Grant.

Filmverhaal
Het verhaal speelt zich af aan de Franse Rivièra en gaat over een beruchte voormalige juwelendief, John Robie (Cary Grant). Robie heeft het stelen achter zich gelaten en leeft al jaren rustig in zijn villa. Maar dan maakt een reeks opzienbarende juwelendiefstallen een einde aan alle rust. De onbekende dief imiteert tijdens zijn inbraken de werkwijze van Robie zó precies, dat de politie gelooft dat deze dan ook de dader is. Voor John Robie zit er niets anders op dan aan toekomstige arrestaties te ontsnappen en tegelijkertijd de nieuwe, na-apende juwelendief te ontmaskeren. Om hem op heterdaad te betrappen speurt Robie naar het meest waarschijnlijk volgende slachtoffer, de schatrijke Amerikaanse weduwe, Mrs. Stevens, die een unieke collectie briljanten bezit en op het moment met haar dochter, Frances Stevens (Grace Kelly) in een van Cannes’ meest luxueuze hotels logeert. John Robie voelt zich meteen tot de knappe, wereldwijze Frances aangetrokken, en ook Frances steekt haar gevoelens voor hem niet onder stoelen of banken. Dit heeft een heleboel flirterige kat-en-muisspelletjes tot gevolg. Toch laat hij zich niet van zijn taak afleiden, en humoristische en spannende complicaties wisselen elkaar af, gevolgd door de ontmaskering van de imitatie-John Robie. De film ging in 1955 in première, was genomineerd in vier categorieën en won een Oscar voor het filmwerk. De afgelopen jaren herdenkt de PTT van Monaco de filmcarrière van Grave Kelly door er regelmatig postzegels aan te wijden, zoals deze in 2015.

La Mainau collet
De film “Met dieven vang je dieven” werd geregisseerd door Alfred Hitchcock. Zoals in alle films van Hitchcock heeft Hitchcock ook in deze film een cameo (= glimprol): Ongeveer 10 minuten na het begin van de film stapt Cary Grant in de bus en gaat hij achterin naast Hitchcock zitten.

In een van de filmscènes rijden Kelly en Grant over een bochtige autoweg. Op deze zelfde autoweg is Kelly later verongelukt. Dat gebeurde op maandag 13 september 1982, toen de 52-jarige prinses Grace een beroerte kreeg toen ze met haar Rover 3500, ter hoogte van La Turbie, op dezelfde kronkelige weg reed. Als gevolg hiervan verloor zij de controle over het stuur en kwam met de auto in een ravijn terecht. Ze overleed de volgende dag zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest in het ziekenhuis in Monaco. Prinses Grace werd op zaterdag 18 september 1982 bijgezet in het familiegraf in de kathedraal van Monaco. Onder de 400 gasten waren enkele afgevaardigden van buitenlandse overheden en van enkele Europese koningshuizen aanwezig, onder meer: First Lady Nancy Reagan, Danielle Mitterrand, prinses Diana en koning Boudewijn van België. Ongeveer 100 miljoen mensen wereldwijd volgden de plechtigheid rechtstreeks op de televisie.

Princes Grace is nog steeds zeer geliefd in Monaco. Dat blijkt ook uit de vele postzegels die daar over haar worden uitgegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Monaco FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Philip Levert op 9 mei 2015 om 11:18

  Lees nu voor het eerst dat de auto een Rover 3500 was. Vriend van mij is jaren 90 op een afrit van de A4 (regio Schiphol) met dezelfde type wagen tegen de vangrail geknald zonder duidelijke reden, wagen total loss hijzelf gelukkig geen letsel. De auto is voor veel zwaarder dan achter en eist dus speciale aandacht van de bestuurder.
  Dat van Graces ‘beroerte’ wil ik dus in twijfel trekken.

 • willem hogendoorn op 11 mei 2015 om 21:38

  @Philip: Lange tijd zijn er geruchten geweest dat niet prinses Grace maar de toen 17-jarige Stéphanie, zonder rijbewijs, aan het stuur heeft gezeten.
  En dat geloof ik nu weer niet.

 • Philip Levert op 13 mei 2015 om 15:12

  Het slechte Rovertype waar ik op doelde was de SDI 3500, op de markt sinds 1976.
  Citaat uit ADC’s grote auto Encyclopedie;
  ..Met name de SDI was van mindere kwaliteit dan van een Rover verwacht mocht worden…

  Zeg maar gerust: m.i. op bochtige buitenwegen potentieel gevaarlijk voor een ongetrainde chauffeur.

  Stephanie aan het stuur op de fatale rit lijkt me ook onzin toe, horen we al jaren niets over in de roddelpers.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)