Persoonlijke postzegels koningshuis - Postzegelblog

Persoonlijke postzegels koningshuis

2

Enige jaren geleden heb ik mijn postzegelverzameling grotendeels van de hand gedaan en ben verder gaan verzamelen met ons koningshuis als thema. Dat betekent dus niet alleen postzegels van Nederland, maar ook van de tegenwoordige en vroegere overzeese delen van het koninkrijk.

Bovendien hebben veel andere landen in het verleden postzegels uitgegeven met leden van onze koninklijke familie er op. Te denken valt aan postzegels van Mali uit 1977 naar aanleiding van de dekolonisatie. Op één van de postzegels is koningin Wilhelmina afgebeeld. In hetzelfde jaar kwam Tsjaad met een serie postzegels met bekende personen en ook hier is een zegel met Wilhelmina er op. En dan het postzegelvelletje van Brazilië uit 2009 naar aanleiding van ons koloniale verleden aldaar. Op één van de zegels staat prins Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hij zou het Haagse Mauritshuis laten bouwen. Luxemburg gaf indertijd een serie postzegels uit met daarop de groothertogen van het land. De eerste drie waren onze eerste drie Oranje-koningen. Zij waren immers tevens groothertog van Luxemburg. Talrijk zijn de series postzegels met de beeltenissen van de Britse koningen en koninginnen die door verschillende landen van het Britse Gemenebest zijn uitgegeven. Onze koning-stadhouder Willem III maakt daar steeds deel van uit. Dit zijn maar enkele voorbeelden uit een lange reeks.
Maar een verzamelaar wil steeds meer en dat kan, nu sedert een aantal jaren de mogelijkheid bestaat om persoonlijke postzegels te laten maken. Naar aanleiding van het feit dat het vorig jaar 350 jaar geleden was dat de Friese stadhouder Willem Frederik overleed heb ik een aantal postzegelvelletjes laten maken. Op de zegels staat het portret van de stadhouder dat in het Fries Museum in Leeuwarden hangt.

Dit jaar liet ik velletjes maken met op de zegels een portret van Maria Louise van Hessen-Kassel, de vrouw van de Friese stadhouder Johan Willem Friso. Het was onlangs, op 9 april, 250 jaar geleden dat zij in haar stadspaleis in Leeuwarden overleed. In Friesland wordt dat herdacht met het Maria Louise Jaar, met tal van tentoonstellingen en evenementen. En… deze postzegelvelletjes zijn te koop in de museumwinkels van het Fries Museum en Museum Princessehof in Leeuwarden. Het portret dat op deze postzegels staat hangt in het Amsterdamse Rijksmuseum. Zonder Maria Louise en de Friese stadhouders was er trouwens geen koning Willem-Alexander geweest. Hij stamt immers rechtstreeks van hen af.

Een derde velletje postzegels dat ik heb laten maken bij PostNL is naar aanleiding van het feit dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat koningin Anna Paulowna, de vrouw van koning Willem II, overleed.

Konining Anna Paulowna

Het prachtige portret op de zegels is in bezit van kunsthandel Hoogsteder en Hoogsteder in Den Haag. De heer Willem Jan Hoogsteder werkt mee aan het bekende televisieprogramma Tussen kunst en kitsch.
Zodoende is mijn verzameling, en die van verzamelaars die velletjes van me hebben overgenomen/gekocht, drie mooie postzegelvelletjes rijker geworden. Leve de persoonlijke postzegels!

Ingezonden door Johan Veenstra

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Persoonlijke postzegels Brazilië Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 2,14 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 6 mei 2015 om 17:44

    .Je thematische verzameling optimaliseren door zelf persoonlijke postzegels te laten maken, dat is een idee!!!!!!

  • Stampertje op 6 mei 2015 om 21:17

    Interessant feit: zonder Maria Louise en Johan Willem Friso was geen enkele van de huidige regerende vorsten in Europa er geweest. Kijk de stambomen er maar op na.

    Ben verder zelf geen fan van persoonlijke postzegels, maar ik snap wel dat het in dit geval helpt een wat completer beeld te creeeren.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)