Paleis het Loo - Postzegelblog

Paleis het Loo

3

Paleis het Loo en De Naald

Onlangs bezocht ik Paleis Het Loo, het  voormalig koninklijk paleis en thans nationaal museum, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Dit bezoek was een reis door drie eeuwen Oranje-geschiedenis, en daardoor zeer de moeite waard.  We bezochten het Paleis, de Stallen, het Paleispark, de vorstelijke tuinen en de Naald.

Geschiedenis
Paleis Het Loo werd in 1686 gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart. Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Het werd voor het laatst bewoond door prinses Margriet. U ziet hier de eerste en laatste bewoners.

Paleis
De stadsmeestertimmerman van Leiden, Jacobus Roman (1640-1716) ontwierp een vierkant hoofdgebouw  in classicistische stijl, met aan weerszijden ervan zijvleugels. Hoofdgebouw en vleugels waren met elkaar verbonden via halfronde colonnades. Jacobus Roman realiseerde eerder het nog steeds bestaande ingangsgebouw van het hofje Meermansburg aan de Oude Vest te Leiden. Vervolgens werd hij stadsmeestertimmerman en ontwierp hij de Herenpoort te Leiden. Roman werd  in 1689 benoemd tot koninklijk architect van koning-stadhouder Willem III.

Het interieurontwerp is grotendeels van Daniël Marot (1661 – 1752), een Nederlandse graveur en architect. Marot is verder bekend wegens zijn 250 gravures, die zijn gebruikt voor behang-, damast- en meubelontwerpen. Op deze fdc ziet U iets van het interieurontwerp.

Paleis Tuin
Paleis Het Loo beschikt over een Hollands-classicistische tuin met Franse invloeden (een vakverdeling afgezet met buxushagen). Het is een formele tuin in de stijl van de 17e-eeuwse barok. In 1986 gaf PTT-Post een postzegel uit over de tuin van paleis Het Loo. U ziet deze op de maximumkaart. In de afstempeling uit 1986 staat “Apeldoorn – Het Loo”

Paleis Park
Bij het paleis hoort ook het paleispark, dat net als de Koninklijke Houtvesterij onderdeel is van kroondomein Het Loo. Het kroondomein was een geliefd jachtterrein van de koninklijke familie. De symmetrie in de architectuur is een assenstelsel.  Vanuit het hart van het hoofdgebouw, vertrekt een kaarsrechte as pal richting het zuiden. Eén van de punten van dit assenstelsel is gemarkeerd door De Naald, een 17 meter hoge obelisk. Deze obelisk zien we terug in het stempel van de Dag van de Postzegel van 1999.

De Naald
De Naald was een cadeau van de inwoners van Apeldoorn aan het bruidspaar koningin Wilhelmina en prins Hendrik. De oprichting was een idee van de Apeldoornse burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius en een ontwerp van architect Gerrit de Zeeuw. Voor de bekostiging van het monument werd onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden, die ruim 3.500 gulden opleverde.
Op Koninginnedag 2009 vond bij het monument een aanslag op de koninklijke familie plaats, waarbij een automobilist inreed op een mensenmassa die stond te kijken naar de koninklijke familie die in een open bus richting paleis Het Loo werd gereden. De auto miste de bus en kwam tot stilstand tegen De Naald. Acht personen kwamen door het incident om het leven, onder wie de bestuurder van de auto. Op 29 april 2010 (de dag voor Koninginnedag 2010) is in de buurt van De Naald een monument van glaswerk onthuld ter nagedachtenis aan de aangereden slachtoffers.

Tot slot
Tot slot laat ik nog een drietal postzegelvelletjes met Persoonlijke Postzegels zien over Het Loo. Als eerste het velletje van PostNL in de serie Buitenplaatsen in Nederland.

Het volgende velletje is uitgeven in verband met het  Postex-evenement in Apeldoorn in 2011. Hierop komen de boxushagen van de Paleistuin mooi tot uitdrukking.

Als laatste een velletje uit een postset van PostNL uit 2012. Deze postset werd door PostNL als relatiegeschenk gebruikt bij enkele beurzen, en was dus niet te koop, ook niet bij Collect Club van PostNL. Ook dit velletje besteedt vooral aandacht aan de Paleistuin.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Architectuur Koningshuizen MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,88 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Annet op 25 april 2015 om 16:24

  Mooi Pim! Lijkt me zeker een bezoekje waard!

 • Freek Versteegen op 25 april 2015 om 17:40

  Willem,

  Soms is geschiedenis dichter bij huis dan je denkt. Ben je op Paleis Het Loo ook naar de tentoonstelling over Sissi, de keizerin van Oostenrijk geweest ?
  Dan heb je ongetwijfeld gelezen over het Mayerling-drama, waar haar zoon de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije op 30 jarige leeftijd zichzelf en zijn 17-jarige(!) maitresse een kogel door het hoofd schoot.Die meid was de jongste zuster van de eerste vrouw van de Graaf van Bylandt, de laatste bewoner van het Huis Rhijnvreugd, dat stond op de plaats waar nu de A4 onder de Rijn doorgaat. De gemeente Zoeterwoude en de Stichting Oud-Zoeterwoude krijgen nog steeds verzoeken uit Oostenrijk met de vraag of er nog brieven van de moeder van die zussen in Zoeterwoudse archieven liggen. Over deze geschiedenis komt er binnenkort een stuk van mijn hand in het kwartaalblad Suetan van de Stichting Oud-Zoeterwoude.

  Prettige Koningsdag

  Freek Versteegen

 • willem hogendoorn op 26 april 2015 om 09:03

  @ Freek: Toen ik op Het Loo was, was de Sissi-tentoonstelling er helaas nog niet. Ik ben zeer benieuwd naar de geschiedenis van Huis Rhijnvreugd

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)