Microprint - Postzegelblog

Microprint

0

Padre Felix VarelaEen postzegel is, net als een bankbiljet, fraudegevoelig. Ze bezitten een geldwaarde en kunnen nagemaakt worden. De ontwerpers en drukkerijen doen er alles aan om dit zo moeilijk mogelijk te maken. Allerlei technieken worden gebruikt in de hoop dat namaak niet meer zo winstgevend is.

Als je er een speciaal sjabloon oplegt dan zie je weer wat anders dan met het blote oog; uv-licht en hologrammen geven ook weer een ander effect op de zegel, maar de laatste jaren komen er hier en daar zegels in omloop waar tekens of letters op staan die met het blote oog niet te zien zijn. Alleen maar met een zeer goede loep of een microscoop kun je lezen wat er staat, als je al weet dat en waar het ergens verborgen zit. We noemen dit de microdruk of microprint.

Sommige landen, die met meerdere drukkerijen werken, maken met deze tekens onderscheid uit welke drukkerij de zegel afkomstig is. Omdat in Nederland er eigenlijk maar één drukkerij is die de postzegels drukt, komt de microdruk hier nog niet zo veel voor.

PG Post heeft enkele jaren geleden voor Diergaarde Blijdorp een heel bijzondere postzegelserie gemaakt, die bestaat uit 12 postzegels van bedreigde diersoorten in een velletje welke in Blijdorp toonaangevend zijn. Naast een postzegelvel, zijn er twee verschillende postzegel- mapjes van elk 6 postzegels en een full colour post- zegelboekje met informatie over de dieren.

diergaarde blijdorp

 

De postzegels bevatten een speciale techniek. Een bijbehorende screener (transparant kunststof hulp- middel) maakt het mogelijk om deze in microdruk verborgen boodschap te lezen.

De Engelsen hebben een zegel uitgegeven waar een compleet gedicht op voorkomt, dat ook weer alleen onder een sterke loep te lezen is. Een copie van een tekst in microdruk zal ook alleen maar kleine streepjes opleveren die vervolgens niet meer te lezen zijn.postzegel met gedicht

Een natie die eigenlijk wel het meeste met microdruk werkt is de Verenigde Staten. Voor de USPS (het Amerikaanse Postbedrijf) is er alles aan gelegen dat er zo min mogelijk gefraudeerd wordt. Al in 1948 hebben ze een zegel uitgegeven welke zeer fijne tekens had, die met het blote oog nauwelijks te zien waren: een paard, een ezel, een auto, een kameel en zelfs een trein. Veel treinverzamelaars zullen hier niet van op de hoogte zijn!! Kijk maar eens goed in de schuine rand rond de raket van bijgaande postzegel.

Een ander voorbeeld is de Davidster in de zegel van Bernard Revel uit 1990.

Bernard Revel postzegel met Davidster

 

Een zegel van Pater Felix Varela is ook weer volledig opgebouwd met de tekens USPS. Je ziet, er zijn veel varianten mogelijk en de USPS heeft er dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Padre 2

Van de kleine één dollar zegel met een vos erop hebben ze zelfs twee teksten erin verwerkt; de letters Red Fox en USPS.

Red Fox
Zoals ik al aangaf heeft de USA de meeste varianten en zegels uitgegeven met microdruk, waardoor het zelfs interessant is om hier een deelverzameling van aan te leggen als je toch al iets met de Verenigde Staten verzamelt.
Verder zijn er ook genoeg ontwerpers die een of andere tekst in hun ontwerp zetten, die in een eerste oogopslag niet zal opvallen. Kijk maar eens naar de zegel waar Charly Chaplin op staat. De vrouw van de ontwerper heet Nina en ook in de zegel komt haar naam voor.Charlie Chaplin

 

Druk Doende
Auteur: Wout van Dinther
Bron: jeugdblad van Hertogpost, ‘s-Hertogenbosch

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Verenigde staten Apen Druktechniek Films Filmsterren/a> • Judaica Padden en KikkersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)