Gent (of Gand) zeer de moeite waard - Postzegelblog

Gent (of Gand) zeer de moeite waard

2

Voor mijn 60e verjaardag kreeg ik van mijn jongste dochter een weekendje Gent kado. Dat was een leuke verrassing. Gent (Frans: Gand) is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, en telt ca. 250.000 inwoners. Er zijn prachtige bezienswaardigheden, en die zijn vaak ook op postzegels terug te vinden.

Geschiedenis
Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa. Ook de vlas- en linnennijverheid en het stapelrecht op graan dat Gent verwierf droegen aanzienlijk bij tot haar welvaart. Na een korte calvinistische periode kende de stad een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18e eeuw, toen de katoennijverheid Gent tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland maakte.

Karel V
In het Hof ten Walle in Gent, het latere Prinsenhof, werd op 24 februari 1500 de latere keizer Karel V geboren. Gent heeft geen goede herinneringen aan Karel V. Omwille van het verzet van de Gentenaars tegen de door keizer Karel opgelegde maatregelen kwam de keizer in 1540 terug naar zijn geboortestad. Hij ontving het stadsbestuur enkele keren in het Prinsenhof en legde de stad op 29 april 1540 in de grote zaal de Concessio Carolina op. Een aantal Gentse ingezetenen zaten op hun knieën voor hem, met een strop om de hals. Zeventien onder hen werden onthoofd, één verbrand.

Pacificatie van Gent
In de stad werd de Pacificatie van Gent (1576) getekend, o.a. door Willem van Oranje, waar ik een postzegel en een poststempel over aantrof.

Vrede van Gent
Ook het Verdrag van de Vrede op 24 december 1814 die gesloten tussen de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk, na de oorlog van 1812 werd ondertekend in Gent. Zie postzegel.

Gravensteen
Mijn dochter en ik heb genoten van de bezienswaardigheden in het oude historisch centrum van Gent, met als hoogtepunt een bezoek aan het Gravensteen, hier te zien op een sluitzegel en kaart.

Het Gravensteen in Gent is als enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem een bijzondere bezienswaardigheid, die dan ook een belangrijke toeristische troef vormt voor de stad.

Vrijdagmarkt
We hebben natuurlijk ook de Vrijdagmarkt bezocht. Deze Vrijdagmarkt is ongeveer één hectare groot. Midden op het plein staat een standbeeld van Jacob van Artevelde die op het plein op 26 januari 1340 koning Eduard III van Engeland tot koning van Frankrijk uitriep en daarmee het gezag van de graaf van Vlaanderen en diens leenheer tartte. Vijf jaar later vermoordden wevers en volders elkaar op dit plein als voorspel voor de moord op Jacob van Artevelde, de wijze man van Gent. Hier ziet u het standbeeld en een aparte postzegel van Jacob van Arteveld. Gent wordt ook wel de Arteveldestad genoemd.

Kerken
De historische binnenstad van Gent is zeer bezienswaardig. Het stadssilhouet ervan wordt gedomineerd door ‘de drie torens’, ook wel de Gentse torenrij genoemd: de 95 meter hoge Belforttoren, de Sint-Baafskathedraal (met het wereldberoemde polyptiek of veelluik (een schilderij op paneel) over Het Lam Gods); en de Sint-Niklaaskerk.
Sint Bavo is de patroonheilige van het bisdom Gent; naar hem is de Sint-Baafsabdij vernoemd.
Wij hebben alleen de St. Baafskathedraal bezocht en waren diep onder de indruk. Wat een bouwwerk! Hier ziet U de drie torens op een rijtje op een fdc met postzegel.

Graslei
Op de laatste dag van ons weekendje uit hebben we een rondvaart gemaakt, en zagen we vanaf het water de prachtige panden aan De Graslei.

Conclusie: Een bezoek aan Gent is zeer de moeite waard. Bedankt dochter voor dit mooie kado!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Kerken Religie VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jan van Tellingen op 18 april 2015 om 19:06

    Mooie combinatie. Een weekend Gent cadeau krijgen en meteen geïnspireerd raken om Gent eveneens filatelistisch te ‘bekijken’. Mijnerzijds ook van harte gefeliciteerd Willem met je 12e lustrum en blijven genieten …. Mooi artikel.

  • Annet op 20 april 2015 om 20:16

    Mooi stuk vader! Leuk om ons weekendje terug te zien op postzegels. Was een erg leuk weekendje! X

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)