Wetenswaardigheden - Postzegelblog

Wetenswaardigheden

1

Het hoogst gelegen permanente postkantoor van de wereld staat in Phari-Yong in Tibet.

Tibet
Het is gevestigd op 4.575 meter hoogte. In de Verenigde Staten heeft men ook een hooggelegen postkantoor, namelijk in de plaats Climax in Colorado, op 3.450 meter hoogte.

Het meest noordelijk gelegen postkantoor ter wereld is gevestigd in Ny Ålesund op Spitsbergen, Noorwegen.

Ny Ålesund postkantoor

Het meest zuidelijk gelegen postkantoor ter wereld is van de Verenigde Staten en is gevestigd op Antarctica, bij de Zuidpool, waar het een groep van ongeveer 1.000 wetenschappers en medewerkers verzorgt.

De meest zuidelijke stad ter wereld vinden we op het eiland Vuurland, Argentinië met de naam Ushuaia. Het betreft een plaats met ca. 11.000 inwoners, met een kerk, museum, enkele scholen en winkels, met een luchthaven, een zeehaven en een postkantoor.

Het oudste postkantoor van het Verenigd Koninkrijk is nog altijd gevestigd in Sanquhar in het originele gebouw waar het in 1763 in gebruik werd genomen.

Oudste postkantoor in de wereld

Het kleinste postkantoor van Europa vinden we in San Carlo, achter het Bavona Dal. Alleen al door de gele brievenbus en het ambtelijke aanduidingsbord wordt de 7 m² grote buitenmuur bijna geheel in beslag genomen.

De grootste postzegel ter wereld in staaldruk werd door de Zweedse posterijen uitgegeven op 5 oktober 1991. Het formaat van de zegel bedraagt 47 x 80 mm (liggend), niet minder dan 3760 vierkante millimeters. Het was de onbetwiste meester Czeslaw Slania die dit meesterwerk gegraveerd heeft. Het velletje waarin deze zegel gevat is werd uitgegeven bij gelegenheid van de 70ste verjaardag van de meester.

Het grootste bijzondere stempel op een poststuk komt ook uit Zweden. Sinds 1988 heeft dat land in het hoge noorden ons een bijzondere filatelistische verrassing te bieden. Een bijzondere poststempel van 2.3.1988 heeft een formaat van 69 x 177 mm (liggend) en is één dag gebruikt in het Postmuseum van Stockholm.

Grootste stempel

Het grootste hotel ter wereld heeft een eigen postkantoor met eigen postcode (89193). Het gaat om het Hotel “Excalibur” in Las Vegas in de Verenigde Staten. Het werd aan het einde van de 80er jaren gebouwd voor bijna 300 miljoen dollar en bood zijn gasten 4032 luxe kamers, 11 eetzalen en een eigen casino en dus ook een eigen postkantoor.

Het langste flatgebouw ter wereld heeft zijn eigen postkantoor. ‘Le Lignon’ heet deze langste flat van 1062 meter, dat iets buiten Geneve, Zwitserland, werd neergezet. Meer dan 10.000 bewoners zijn hier gehuisvest en hebben naast de 2.800 woningen en 2.100 inpandige parkeerplaatsen de beschikking over een eigen postkantoor met postcode 1219.

Het postkantoor met de minste klanten is in 1988 gevestigd op Suwarrow, een atol van de Cook Eilanden Groep. Op het 800 meter lange en 200 meter brede eiland woont slechts één inwoner, de Nieuw Zeelander Tom Neale.

Het hoogste catalogusnummer ooit aan een postzegel toegekend is een postzegel van de Sovjet Unie uit 1991, Mi. 6256, uitgegeven juist vóór het uiteenvallen van de Unie. De voorstelling op de zegel is een portret van de schrijver W.O. Kljutschewski, die de auteur is van het standaardwerk “Geschichte Ruszlands”, dat hij schreef tussen 1904 en 1910.

hoogste catalogusnummerHeb je zelf nog een leuk weetje? Laat het dan  weten.

Bron: KNBF Nieuwsbrief, oktober 2013
Rekorde der Philatelie

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Noorwegen Nederland Sovjet Unie Verenigde staten Zweden ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Lars op 15 april 2015 om 15:35

    Dit zijn wel een aantal hele oude wetenswaardigheden… Uit dat bekende boek dat je vaak tegenkwam in de bieb? ;-)

    Voor het hoogste catalogusnummer moet je eens kijken bij Guinee, die zijn al over de 10.000 dankzij die meer dan 500 plaatjeszegels per jaar!
    Een aantal andere plaatjeslanden zijn ook al over het nummer 6256 heen.

    Die grootste postzegel ter wereld in staaldruk uit Zweden is ook al lang niet meer de grootste. Zweden gaf in 2000 een grotere uit.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)