Collect: Walsall uitvinders van de Zelfklevende Postzegels - Postzegelblog

Collect: Walsall uitvinders van de Zelfklevende Postzegels

4

Nederlandse postzegels worden behalve in ons eigen land ook in Engeland gedrukt, bij Walsall Security Printers. Deze drukkerij geldt als specialist op het gebied van zelfklevende postzegels – al sinds 1963.


Het minuscule Tonga is de geschiedenisboekjes in gegaan als het eerste land dat
zelfklevende postzegels liet drukken. De eilandengroep in Polynesië, in de Stille Oceaan, bracht een hele serie aan curieuze postzegels uit op zelfklevend papier en in allerlei vormen: landkaarten, hartjes, kruizen en zelfs bananen, soms
goudbedrukt. Stuk voor stuk gemaakt in het Britse koninkrijk, bij Walsall Lithographic Co Ltd in Staff ordshire.

Speciale gomlaag
In 1964, een jaar na de primeur van Tonga, kwam Sierra Leone met vergelijkbare postzegels, gevolgd door Bhutan en Sharjah. Door een speciale gomlaag konden deze postzegels zonder te bevochtigen worden opgeplakt. Voor tropische klimaten een uitkomst, wat meteen ook de populariteit in exotische landen verklaart. Toch was de productie van zelfklevend papier in die tijd nog twee keer zo duur als postzegels die je zélf moest bevochtigen om op te plakken.

De postzegels van koning Willem-alexander zijn zelfklevend.

 

Nog steeds is de Britse drukkerij, tegenwoordig Walsall Security Printers, expert op het gebied van zelfklevende postzegels. In 1987 werd het bedrijf leverancier van British Post Offi ce, later Royal Mail. Sinds 1998 laat ook PostNL postzegelproducten drukken bij Walsall. De eerste opdrachten waren de Vier Jaargetijden, de Strippostzegel van Jan, Jans & De Kinderen en 100 jaar KNLTB, alle voor postzegelboekjes. Tegenwoordig drukt Walsall onder meer de gelegenheidspostzegels Rouw, Geboorte en Liefde, de postzegels met de beeltenis van koning WillemAlexander, de serie Nederlandse iconen en de inhuldigingspostzegels met het monogram van WillemAlexander.

Het moederbedrijf van Walsall, International Security Printers, beschikt over de meest geavanceerde drukpers ter wereld en investeert in nieuwe technieken om tot de beste drukkerijen ter wereld te blijven behoren. Onlangs verhuisde International Security Printers naar een 6500 m2 groot pand in Wolverhampton, waar het de capaciteiten heeft om toekomstige stateoftheart orders te verwerken.

Dit artikel is afkomstig uit Collect nummer 83

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Nederland DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Jan Taco te Gussinklo op 11 april 2015 om 07:19

  Mooie aanvulling op de 1 april grap.
  Toevallig laatst een brief met banaantjes (Tonga) opgeduikeld.

 • Lars op 11 april 2015 om 10:04

  Ik ben blij dat de zelfklevers bij Walsall gedrukt worden. De zelfklevende velletjes van Enschedé uit de jaren 90 kunnen we binnenkort bij het oud papier gooien. Alle zegels in de velletjes hebben vieze gele randen en de velranden blijven plakken in het insteekboek…

 • Jos op 25 april 2015 om 09:03

  Ik heb me niet verdiept in door wie alle zelfklevers worden gedrukt. Maar alle in mijn bezit zijnde zelfklevers gaan na verloop van tijd in kwaliteit achteruit. De gom vreet zich door de onderlaag heen en kleven dan vast in de bewaarmap/het album. Het is dus absoluut onverstandig meerdere vellen op elkaar te bewaren. Uieindelijk kleven zij dan allen aan elkaar vast.

 • Jos op 25 april 2015 om 09:05

  kleven moet zijn kleeft in de zin: ‘De gom vreet….

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)