In kort bestek…(46) - Postzegelblog

In kort bestek…(46)

0

Het Kanaaleiland JERSEY heeft in de eerste drie maanden van dit jaar vier emissies uitgebracht. De eerste op 8 januari, zes zegels met draken (40p, 50p, 62p, 70p, 82p en 91p/dezelfde zegels ook in een velletje), maar de interessantste set verscheen 18 februari, een nieuwe permanente serie met daarop het wapen van het eiland, de Crest of Jersey, drie sluipende luipaarden die je aankijken. De eerste serie, er zullen in de toekomst zeker nog aanvullingen komen, bestaat uit tien zegels en een van kleur wisselende hologramzegel van 5 pond. Waarden en kleuren van de tien zegels:

1p (purper), 2p (lichtbruin), 3p (blauw), 4p (groen), 5p (bruin), 10p (rozerood), 20p (geeloranje), 40p (lichtblauw), 50p (lichtgroen) en 1 pond (oranjerood).

Geïnspireerd door de Royal Mail is Jersey 18 februari met zes zegels Post & Go gekomen waarop bedreigde dieren staan afgebeeld.

Dat zijn: Local Letter up to 100 g, een papegaaiduiker (Fratercula arctica); Local Large up to 100g, een westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata); UK Letter up to 100g, een springkikker (Rana dalmatina); Intl Letter up to 20g, een egel (Erinaceus europaeus); Europa up to 20g, een eekhoorn (Sciurus vulgaris); UK Large up to 100g, een kerkuil (Tylo alba).

Jersey heeft 24 maart van de Europazegels 2015/Old Toys een treinenserie gemaakt. Over de zegels rijden de volgende modeltreinen:

British Pullman (46p), GWR Passenger Freight (56p), Flying Scotsman met logo Europa (62p), Cornishman (70p), Mixid Freight met logo Europa (82p) en Caladonian Belle (91p).

NOORWEGEN heeft 20 februari het 150-jarig bestaan van zijn Rode Kruis gevierd met de uitgifte van vier A-zegels (standaardtarief binnenland/NOK 10,50). Op de vier zelfklevende zegels naast elkaar in rollen van 100:Hulpdienst

de hulpdienst,

in den vreemde

thuiszorg,

Thuiszorg

inzet van hulp in de vreemde

rode kruis

en het Rode-Kruissymbool.

ZWEDEN heeft 26 maart zijn Europazegels 2015/Old Toys uitgegeven en het kan niet anders worden gezegd dat de Zweden het hebben begrepen wat de bedoeling van PostEurop was toen dit thema voor 2015 werd gekozen, hetgeen niet van alle landen kan worden gezegd. Op een velletje, waarin twee zegels van 14 kr, wordt veel speelgoed geëtaleerd:

een vliegtuigje, een trekpaardje, een teddybeer, een pop, blokken, een auto, een treintje en ga zo maar door.

Het tijdperk van de Vikingen is in de Noordse landen al vaak op postzegels aan de orde geweest. Zweden heeft daar 26 maart een serie aan toegevoegd, en deze keer verbeelden de zegels gouden, zilveren en bronzen archeologische vondsten die dateren uit The Late Iron Age, het tijdperk van 550-1050. Er zitten tien Brev-zegels (vijf motieven) in een boekje, prijs SEK 70. Op de zegels: drie kleine naakte figuurtjes gevonden in Lunda;

een juweel gevonden in een graf in Aska; een deel van een zwaard dat in 1899 werd gevonden in het graf van een strijder die daar met zijn paard werd begraven, Broa; een Boeddhabeeldje uit de 6e eeuw gevonden in Helgö, deze vondst trok destijds internationaal veel belangstelling; een ’vliegende man’, een sierraad dat ooit op een kist heeft gezeten, gevonden Uppákra/Lund.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Cyprus Jersey Noorwegen ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.