In kort bestek…(45) - Postzegelblog

In kort bestek…(45)

0

Bruggen op postzegels Groot BrittaniëDe totale zonsverduistering van de vorige week vrijdag, 20 maart, die rond de Faroereilanden het indrukwekkendst was is door de Posta Faroe Islands aangegrepen om er 11 maart twee zegels aan te wijden. Op de zegels, 17 kr en 19 kr, is de Total Solar Eclipse 2015 te zien boven een rotseiland die oprijst uit de zee. De zegels zitten ook in een velletje en dan is het een fraaie doorloper.

Bij deze twee zegels is het 11 maart echter niet gebleven. Er verschenen ook maximumkaarten, briefkaarten, speciale enveloppen, fdc’s, twee velletje met in elk tien zegels en twee boekjes met respectievelijk 4 x 17 kr en 4 x 19 kr zelfklevende zegels.

De Faroereilanden hebben de Europazegels 2015/speelgoed voor 24 april gepland, twee stuks. Faeröer toont echt oud speelgoed zoals het in de bedoeling van Posteurop lag toen voor dit thema werd gekozen. Op de zegels speelgoed waarmee de kinderen van de Faroereilanden zich honderd jaar geleden vermaakten. Op een 17 kr-zegel een door een moeder gemaakte lappenpop, en op een zegel van 22 kr een hoepeltje gemaakt van de hoorns van een ram.

Tot slot verschijnen 24 april twee zegels voor verzamelaars van het thema Vlaggen. Met de zegels wordt de 75e verjaardag van de vlag van de Faroereilanden gevierd. Op een zegel van 11 kr wordt in beeld gebracht hoe op 25 mei 2014 de bergbeklimmer Arne Vathhamar de vlag van Faeröer op de Mount Everest plantte met de woorden ’Blue as the sky, red as blood, white as waterfall, surf in the winter’s sounds’.

Op de andere zegels, 12 kr., wappert de vlag boven het landschap van Faeröer met op de achtergrond een klein kaartje van het eilandenrijk, zoals we het wel vaker op zegels hebben gezien.

Het lijkt wel of ze het hebben afgesproken, zowel de Royal Mail als PostNL had voor maart een bruggenserie gepland. De Britse post presenteerde 5 maart een set van tien zegels, PostNL komt 30 maart met een velletje van tien waarop naoorlogse bruggen worden verbeeld.
De Britten hebben er weer iets bijzonder moois van gemaakt. De afbeeldingen overspannen een tijdsbestek van 600 jaar bruggenbouw, van de 15e eeuw – de stapstenen in een rivier in Exmoor – tot heden, de Peace Bridge in Londonderry.

bruggen op postzegels

In chronologische volgorde: een 55 meter lange’brug’ (stapstenen) uit de 15e eeuw door de rivier Barle in Exmoor National Park, Devon; Row Bridge (18e eeuw) Wasdale Head, Cumbria; Pulteney Bridge, Bath; Craigellachie Bridge, Moray, Schotland; Pont Grog Y Borth/Menai Suspension Bridge, Menai Strait, Wales; High Level Bridge, Newcastle upon Tyne; Royal Border Bridge, Berwick-upon Tweed; Tees Transporter Bridge, Middlesbrough; Humber Bridge, Hull; Peace Bridge over de Foyle, Derry, Londonderry, Noord-Ierland.

De Britse posterijen hebben sinds 1968 22 zegels/series uitgegeven waarop bruggen worden afgebeeld. Over speciale uitgaven is meer te vinden op www.rmspecialstamps.com

ZWITSERLAND heeft 5 maart behalve de verterende zegels met huisdieren nog zeven emissies uitgegeven:
-1500 jaar Abdij Saint-Maurice (4 x 100 rp.);
-een velletje met ammonieten (200 rp);
Ammomoidea
-Der Reihnfall, de grootste waterval van Europa (een mooie strip met 3 x 100 rp-zegels);

rheinfall postzegel Zwitserland
-EXPO Milaan 2015 (100 rp);
-100 Jahre Eidgenössische Kommission für Denkmahlpflege (100 rp);
– Historische gebeurtenissen, de slag bij Morgarten, 1315 en de slag bij Marignano, 1515 (2 x 100 rp); en
-100 Jahre Eidgenössische Steuerverwaltung (100 rp).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Faroer Zwitserland SpeelgoedNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.