Kunst in de filatelie - Postzegelblog

Kunst in de filatelie

2

István Orosz, auteur, graficus, reclameman, kunstenaar en vooral een ontwerper van anamorfosen, schreef en illustreerde het Hongaarse boek “The Ambassador and the Pharaoh”. De auteur zit op het bankje in het schilderij en heeft contact met Jean de Dinteville en Georges de Selve. Zijn voeten bedekken het meest bijzondere en magische gedeelte van het schilderij “The Ambassadors” uit het jaar 1533 van kunstschilder Hans Holbein de Jonge.

Op dit deel van deze prachtige voorstelling heeft de schilder namelijk een anamorfose geschilderd. István Orosz graaft in de historische achtergronden van dit geheimzinnige en magische beeld, dat uitsluitend kan worden bekeken vanuit een bijzondere kijkpositie.

A, Kovet es a Farao

Hans Holbein de Jonge ontmoette als kunstschilder veel geleerden, waaronder Erasmus en illustreerde voor hem zijn boek “Lof der Zotheid”. Een groot deel van zijn oeuvre schilderde Hans Holbein in Londen, waaronder “The Ambassadors”. Dit heel beroemde schilderij hangt in het algemeen in één van de zalen van de National Gallery in Londen en kan van nabij bestudeerd en beoordeeld worden. Hoe István Orosz dat heeft gedaan is getekend in meerdere afbeeldingen. Zo te zien een lastig karwei en de moeite waard. Uiteindelijk vindt hij de juiste positie om het geschilderde doodshoofd in het juiste perspectief te bewonderen.

National Gallery

István Orosz zoekt in de National Gallery naar de juiste positie om de anamorfose te beoordelen.

 

Maar er is veel meer te zien aan het schilderij. Het werk is namelijk sterk gerestaureerd en heeft de geheimen waarschijnlijk prijsgegeven. De auteur maakt er een spannend verhaal van en brengt de lezers op de hoogte van het verschijnsel van de anamorfose. Ook neemt hij de lezer mee naar het leven van de kunstenaar. Er is een Engelse vertaling van dit interessante boek in voorbereiding. Voor verzamelaars van postzegels in thematische collecties een aantrekkelijk onderwerp om zich te verdiepen in het werk van verschillende kunstenaars, die fascinerende kunst ontwerpen vervaardigen en waarvan hun werk op postzegels wordt afgebeeld.

Kunstenaar István Orosz heeft ook zelf verschillende postzegels voor de Hongaarse Post mogen ontwerpen. Voor het thema “Kunst op postzegels” of het thema “Optische Illusies op postzegels” zijn er meerdere filatelistische uitgaven beschikbaar. Bij een keuze voor kunst op postzegels kan de verzamelaar zich specialiseren in bepaalde kunststromingen om de hoeveelheid aangeboden nieuwe postzegels financieel aantrekkelijk te houden.

Drie geweldige ontwerpen van de Hongaarse graficus István Orosz. De eerste twee postzegels maken deel uit van een serie van vier unieke zegels met een optische verwisseling. Op het blokje heeft István Orosz een onmogelijke constructie getekend.

 

Anamorfose: vertekende figuur die, in een gebogen spiegel bezien, een correct beeld opleveren.

 

 

Druk Doende nummer 85
Auteur: Jan M. Broeders

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Stampertje op 26 maart 2015 om 07:31

    The Ambassadors moet je inderdaad in het echt zien. Fenomenaal schilderij. Ben daarom ook wel benieuwd naar dit boek.

    Vwb kunst op postzegels: mooi onderwerp dat helaas flink ‘last’ heeft van uitgaven uit postzegelparadijsjes zoals Guyana, Manama, etcetera. En tegenwoordig hoort Nederland daar helaas bij. Selectief te werk gaan is daarom verstandig.

  • Jos van den Bosch op 26 maart 2015 om 14:14

    Een “anamorfose”, meteen opgezocht. Weer wat geleerd, interessant hoor. Nooit van gehoord, wel van een “trompe l’oeil”.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)