In 2003 aandacht voor innovatief postzegelproduct: Persoonlijke Postzegel - Postzegelblog

In 2003 aandacht voor innovatief postzegelproduct: Persoonlijke Postzegel

1

lege zegelVanaf 2003 is het ook voor iedere Nederlander mogelijk geworden om een gepersonaliseerde postzegel op bestelling tegen extra betaling te laten maken. Om aan een geheel nieuw postzegelproduct, de Persoonlijke Postzegel (PP) ruimschoots bekendheid te geven, is een PP-ontwerpwedstrijd in 2003 meteen al uitgeschreven. In 2008 is er nogmaals een postzegelontwerpwedstrijd georganiseerd. Geheel tegen de verwachtingen in werden de bekroonde ontwerpen van deze wedstrijd in PP-uitvoering uitgegeven.

(1) Stem-uitbrengende PostNL-medewerkers beoordelen PP-ontwerpende Nederlanders

Bij de PP-ontwerpwedstrijd De tien mooiste van Nederland (nvph 2199/08) gaat het om de afbeelding, die binnen het kader van de Persoonlijke Postzegels (PP) wordt aangebracht. De PP-ontwerpende Nederlander brengt zijn/haar persoonlijke liefde of voorkeur in beeld van kind, van ouders, van familie, van natuur of van hobby. Vanaf 20 mei 2003 is het mogelijk geweest een zelfgekozen afbeelding op een innovatieve postzegel, Persoonlijke Postzegel (PP), te plaatsen.

PP Jikke JanneNVPH 2203

 

PP koolzaadbloemen NVPH 2208

Uit de inzendingen zijn de tien mooiste afbeeldingen geselecteerd en opgenomen in een postzegelvelletje. De voor een PP ontworpen afbeelding besloeg 56 procent van het gepersonaliseerde aanhangsel, terwijl het op de echte postzegel 100 procent van de oppervlakte kreeg toebedeeld. Ontwerper Paul Christian van der Groen heeft slechts de frankeerwaarde en landsnaam als simpel ‘stempel’ in het rood aangebracht. De PP-afbeelding heeft hiermee een grote promotie gemaakt. Een korte handgeschreven tekst op de velrand verhoogt het individuele en persoonlijke karakter van de postzegel in hoge mate.

beautiful-400p.jpg

 1.  ‘Mijn knuffeltje’ bestaat uit een fotocollage van kussende broer en zus (7-jarige Tom en 5-jarige Liza) met driekleurige viooltjes (bloemen zijn wel te groot uitgevallen).
 2. ‘Zeeuwse glorie’ toont ons beeldvullend de 93-jarige mevrouw Krina Carels uit Zuid-Beveland in Zeeuwse klederdracht in katholieke uitvoering (muts in toetvorm).
 3. ‘Een kopje van Doris’ toont een recht je in de ogen kijkende, zwart-witte, Europese kortharige poes.
 4. ‘Emmies bende’ geeft een beeld van zes puppies van het ras Swiss white sheppers (Zwitserse witte herders).
 5. ‘Het liefdelicht der zon’ toont ons diagonaalsgewijs het vrolijk glimlachende kind Jikke Janne (2½ jaar) met weelderig springend haar.
 6. ‘Samen door het leven’ toont een bruidspaar (grote verscheidenheid in witten en weinig zwart), dat frontaal door een decoratieve parasol wordt omsloten.
 7. ‘Mijn vaders trots’ suggereert een beeld van op je afkomend rijdende 2CV’s tijdens een landelijke toertocht van Lelijke Eenden.
 8. ‘Onze snelle Wim’ toont Wim als snelheidsduivel (door schuine stand gearrangeerd) op zijn motor.
 9. ‘Het oog wil ook wat’ toont een close up van een dagpauwoog.
 10. ‘Geluk in mei’ toont vormovereenkomst tussen witte mooi-weer-wolkjes (tegen de blauwe lucht) en gele koolzaadbloemen. Denkbeeldige diagonale lijn suggereert een zomerse windvlaag.


Voor meer informatie uit het juryrapport zie het blog-artikel Filatelistisch tweeluik: de tien mooiste van Nederland van 22 februari 2008.

(2) Stem-uitbrengende Nederlanders beoordelen een selectie van ontwerpende Nederlanders: de keuze van Nederland

Naar aanleiding van veel vragen van o.a. grafische ontwerpers en pas afgestudeerden om een postzegel te mogen ontwerpen, heeft TNT Post in oktober 2007 heel Nederland uitgedaagd mee te doen aan een postzegelontwerpwedstrijd met het thema ‘liefde’. Uit het overweldigend groot aantal inzendingen van 12.000 stuks heeft een deskundige jury twintig ontwerpen genomineerd. Op deze ontwerpen heeft het Nederlandse publiek via een website van TNT Post een stem kunnen uitbrengen. Het resultaat is het postzegelvelletje Keuze van Nederland (nvph 2562 Ba/Be).

ontwerpwedstr 2007

 1. meisje van de klas
 2. twaalf provincies
 3. cijfermensen (twee vraagtekens)
 4. liefde
 5. hartelijk dialoog
 6. olifantenliefde
 7. menselijke tangram met hart
 8. liefe oma ik vin u zo lief
 9. rood hart
 10. man en vrouw met hartenboom
 11. liefde
 12. love
 13. bloemetjes hart
 14. gezichten met monden van hartjes
 15. bladzijden als een hart
 16. de liefde
 17. drie poppetjes
 18. ik vind je lief
 19. veel liefs, XXX
 20. regenboog met hartjes


keuze-400p.jpg

1e prijs: ontwerp (9) met ‘rood hart’ ontving 911 stemmen. Palle van der Lijke studeert aan een Hogeschool voor de Kunsten in Beverwijk. Een met acrylverf geschilderd gestileerd hart is niet volledig is afgebeeld. Daardoor roept het een zekere spanning op. Het is licht asymmetrisch in het vlak geplaatst.

2e prijs: ontwerp (16) ‘de liefde’ ontving ook 911 stemmen. Het in wasco-krijt opgezette ontwerp (met lijnen en tekst in rode hart [moeilijk te ontdekken]) is van de 14-jarige Jasper. Een iets kleiner deel van het ontwerp is op de postzegel terechtgekomen. Interessante & aanvullende info staat in het blog-artikel Duidelijker zicht op geloof, hoop en liefde van 8 april 2008.

3e prijs: ontwerp (12) ‘love’ ontving 872 stemmen. Het is getekend door de 13-jarige Sjors.

4e prijs: ontwerp (10) ‘verliefd stel bij hartenboom’ (681 stemmen) is getekend door 5-jarige Ramona de Boer. Onderwijzers Christa Mensing van de basisschool Panta Rhei in Beverwijk liet haar groep meedoen aan deze tekenwedstrijd. Verrassing alom toen bleek dat Ramona een prijs had gewonnen: “Het is helemaal niet zo moeilijk om een echte postzegel te maken.”

5e prijs: ontwerp (15) ‘bladzijden als een hart’ (665 stemmen) is gefotografeerd door Bart Kuipers. Zie voor plagiaat-info The Jane Austen Book Club, blog-artikel 5 mei 2008, zie tevens bijbehorende reactie van Gerard van 00.54 uur.

keuze-nederland-400p.jpg
Opvallend en bijzonder bij deze postzegelontwerpwedstrijd De keuze van Nederland (nvph 2562 Ba/Be) zijn de leeftijden van de prijswinnaars: twee tieners (13 en 14 jaar) en een kleuter van 5 jaar. Creatieve spontaneïteit en/of artistieke aanleg is bij deze ‘ontwerpers’ overduidelijk aanwezig. Beide resterende ontwerpers zijn ongetwijfeld (veel) ouder. Bij hen speelt de creatieve en artistieke aanleg de hoofdrol.
Meer info staat in artikel Bezegeling van ingekaderde liefde van 19 maart 2008.

NVPH 2203zegel-2.jpg

Bij beide emissies is het uitgangspunt ‘voorkeur-of-liefde-voor’ het postzegelonderwerp:

 • Tien mooiste van Nederland (2003): sterk persoonsgebonden afbeeldingen uit eigen leefomgeving als personen (gezinsleden/familie, baby), huwelijk, nieuwe huis/auto & hobby’s, die op een PP terecht zijn gekomen. De winnende onderwerpen (10 winnaars) krijgen een ruime plaats op de postzegel toebedeeld. Een onverwachte royale bezegeling van ingekaderde voorkeur ontwerpen. Met andere woorden de PP-uitvoering wordt in de vervolg emissie niet voortgezet. De postzegels behoren tot de officiële emissies.
 • Keuze van Nederland (2008): op een selectie van twintig ‘postzegels’ van de ontwerpwedstrijd staat de liefde centraal. De winnende onderwerpen (5 winnaars) krijgen een krenterige ruimte op de PP met ‘eenheidsworst-kaders’ toebedeeld. Een onverwachte benepen bezegeling van ingekaderde liefde. Met andere woorden de PP-uitvoering wordt zonder aankondiging vooraf op deze postzegels toegepast. De postzegels behoren tot de officiële emissies, terwijl ze niet als zodanig (met kader) ogen!

 

nvph-notering
(3) PP-promotie?

Is er bij beide emissies wel of geen sprake geweest van PP-promotie? In 2003 is er wel duidelijk sprake van geweest, terwijl het voor het Nederlandse publiek in de praktische vervolg-uitvoering niet is opgemerkt. De bekroonde PP-ontwerpen zijn als normale postzegels (zonder PP-kader) uitgegeven: 100 procent van het postzegeloppervlak is bestemt voor ontwerp.
In 2008 zijn de vijf bekroonde ontwerpen in de PP-uitvoering uitgegeven. Voor het niets vermoedende Nederlandse publiek (inclusief postzegelverzamelaars) is het een complete verrassing geweest dat de ontwerpen binnen een insnoerend kader zijn geplaatst: 56 procent van de postzegeloppervlakte is slechts bestemd voor het ontwerp.

nvph-80-jaar-postzegelzegel-3.jpg

(4) Nvph-noteringen

In 2003: heeft de emissie Tien mooiste van Nederland een normale nvph-notering van ‘nvph 2199 t/m 2208’ gekregen. In 2008 daarentegen ontving de emissie Keuze van Nederland een afwijkende notering van ‘nvph 2562 Ba t/m 2562 Be’ (uitgave datum 18 maart 2008). Deze postzegelserie werd qua notering aan een PP-emissie, 80 jaar NVPH (uitgave datum 2 januari 2008), met de nvph-notering ‘nvph 2562’ gekoppeld. Is deze koppeling juist of onjuist? Deze vijf postzegels met nvph-notering 2562 Ba t/m 2562 Be behoren wél tot het officiële emissieprogramma van de posterijen!
Graag nadere informatie van een ter zake deskundige over deze (voor mij verwarrende) notering in de Speciale Catalogus.

(5) Rasterherhalingen bij PP

PP [c]

Het aantal rasterherhalingen, waarover ik u in het artikel Kracht en sterkte van de Persoonlijke Postzegel in het deelhoofdstuk ‘Rasterherhalingen’ van 15 februari berichtte, is door de informatie van dit artikel verminderd. Van de resterende zes postzegels in PP-verschijning (nvph 2489, 2522, 2635, 1694, 2789 & 3013) zou ik ook graag nadere inzichtgevende informatie willen ontvangen.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)