In kort bestek….(44) - Postzegelblog

In kort bestek….(44)

0

Maandag a.s., 23 maart, geeft BELGIË het tweede velletje uit van de vijfjarige reeks DE Groote Oorlog: 1915-2015 Het leven achter het front. In het velletje vijf zegel 1 Europa (€ 5,50).

Op de zegels:
Kinderen & gezondheid: consultaties en een portret van minister Henri Jaspar;
Bevoorrading: centrale keuken Brussel/bloemzak uit USA;
Regering Sainte-Adresse: groepsfoto Belgische regering, Residentie van de Belgische ministers/Belgische brievenbus in Sainte-Adresse;
Vrouw & filantropie: verdeling van soep aan Belgische en Britse soldaten/armband Rode Kruis;
De honger: Belgische soldaat deelt zijn rantsoen, voedselbon.
Volgend jaar verschijnt het velletje 1916-2016,
Verzet; in 2017 het velletje 1917-2017,
Verkeer en communicatie, in 2018 het velletje 1918-2018,
De bevrijding.

Twee dagen na het WO I-velletje, 23 maart, presenteert bpost weer een bijzonder mooi velletje van de hand van de natuurkunstenaar André Buzin, die we al jaren kennen van de reeks Vogels.

André Bazuin

Koos Buzin vorig jaar voor de emotie bij dieren, dit jaar staat hij in voor de serie Dieren met vaart. In het velletje zitten tien zegel 1 België (€ 7,70) waarop tien dieren in volle vlucht of volle vaart. Dat zijn een grauwe gans, een knobbelzwaan, een blauwe reiger, een oehoe, een meerkoet, een edelhert, een hermelijn, een Europese otter, een Europese haas en een rode eekhoorn.

Sinds 1983 geeft de Postadministratie van de VERENIGDE NATIES jaarlijks drie velletjes (New York, Genève en Wenen) uit met in elk vier zegels, waarmee aandacht wordt gevraagd voor Bedreigde dieren. Voor 16 april staat de 23e emissie gepland, een mooie, kleurrijke set, gewijd aan paradijsvogels, en daarmee is het aantal bedreigde dieren dat voorbij is gekomen circa 275.

Op de vier $ 1,20-zegels in het velletje New York staan: een paradijsvogel (Cininnurusregius), een blauwe paradijsvogel, familie van de paradijsvogel (Paradisaeaarudolphi), een Stephanie-astrapia (Astrapiastephaniae), en een Carola’s parotia (Parotiacarolae). Oplage: 368.000 zegels. Op de vier CHF-zegels (Genève): een Wilsons paradijsvogel (Diphyllodesrespublica), een schildgeweerkogel (Otilorisparadiseus), een Wallace’s paradijsvogel (Semiopterawallacii), en een Goldie’s paradijsvogel (Paradisaeadecora). Oplage: 320.000 zegels. Tot slot op de vier € 0,80-zegels (Wenen): een wimpeldrager (Pteridophoraalberti), een prachtastrapia (Astrapiasplendidissima), een grote paradijsvogel (Paradisaeaapoda), en een kraagparadijsvogel (Lophorinasuperba). Oplage: 400.000 zegels.

Robyn, Max Martin, Avicii, First Aid Kit en Seinabo Sey. Het zijn deze ZWEEDSE musici die over de wereld trekken en die 15 januari op vijf Zweedse zelfklevende Brev-zegels ’optreden’. Tien zegels (5 x 2) zitten in een boekje (SEK 70). Ook werden vijf maximumkaarten uitgegeven.

zweden

Verder werden in ZWEDEN na vijf jaar weer twee zegels uitgegeven waarop het portret van het koninklijk paar. Op een Brev-zegel koning Carl Gustaf (rolzegel/tien zelfklevende in een boekje, SEK 70) en op een 14 Kr-zegel koningin Silvia (rolzegel/tien zelfklevende in een boek, SEK 140).

Carl Gustaf

Tot slot herdacht Zweden 15 januari de prins/schilder prins Eugen (1865- 1947 ) met vijf zelfklevende prioritaire zegels in een boekje (SEK 70). Op de zegels enkele van zijn bekendste schilderijen. Prins Eugene, de vierde zoon van koning Oscar II en koningin Sophia, liet meer dan 3000 werken na.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nieuwtjes België Nederland Verenigde staten Verenigde Naties Zweden Eerste Wereldoorlog VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.