Wat betekent de economie voor de filatelie? - Postzegelblog

Wat betekent de economie voor de filatelie?

6

thumbIn Duitsland en Nederland is de politiek er blij mee. Voor het eerst sinds lange tijd hoeft Duitsland geen nieuwe schulden aan hun begroting toe te voegen. De maatregelen van de Europese Centrale Bank hebben daar wezenlijk aan bij gedragen. De banken betalen bijna geen rente meer om geld te lenen. De ministers van financiën hoeven geen nieuwe schulden te maken. De Bondsrepubliek en dat zal ook voor onze minister van financiën gelden, kan heel veel geld lenen om oude schulden, met veel hogere rentepercentages, af te lossen. Er blijven een hele hoop schulden bestaan, maar het bedrag aan renteaflossing in de begroting is verwaarloosbaar klein.

De politiek van de lage rente heeft echter ook een keerzijde. Je spaargeld brengt niets meer op. De levensverzekeringen en de pensioenfondsen kunnen hun verplichtingen nog maar met moeite nakomen. Daarmee komen allerlei ouderdomsvoorzieningen in gevaar, want hun financiering berust voor een groot gedeelte op rente-inkomsten.

Het wordt makkelijker en aantrekkelijker om geld uit te geven. Dat is voor de filatelie natuurlijk wel goed, men zal misschien eerder geneigd zijn geld te besteden aan postzegels. Daar tegenover staat dat alle instituten wier financiering berust op rente-inkomsten in moeilijkheden komen. Daarbij moeten we belangrijke elementen in de georganiseerde filatelie niet vergeten: de verenigingen en de Bond. In Duitsland zijn de inkomsten van bijvoorbeeld, „die Stiftung zur Förderung der Philatelie und Postgeschichte“ gebaseerd op de renteopbrengsten van hun vermogen. Hun inkomsten zijn schrikbarend gedaald. De filatelistische bibliotheken bijvoorbeeld, staat het water aan de lippen. De filatelistische bibliotheek Hamburg becijferde een tekort van ongeveer 27.000 Euro. De Duitse Jeugd Bond moet rekening houden met 30.000 Euro minder. Dit betekent voor de Hamburgse bibliotheek hoogstwaarschijnlijk de sluiting. Het bestuur van de Duitse jeugdbond heeft radicale maatregelen moeten nemen: verzekeringen voor jeugdclubs worden bijvoorbeeld opgezegd. Of dit betekent dat de vrijwillige leiders van deze clubs door zullen gaan met hun werk is twijfelachtig.
In Nederland krijgen de Bond en de stichting Filatelie het ook zwaar. Zij moeten het, voor wat hun inkomsten betreft, naast de jaarlijkse bijdragen van de aangesloten verenigingen, ook voor een groot gedeelte hebben van de rente inkomsten van hun kapitaal en dat valt dus bijna weg. De inkomsten worden sowieso elk jaar minder door een afnemend aantal verenigingsleden en verenigingen. Dat betekent dat de financiering van bijvoorbeeld de Bondsbibliotheek en de keuringsdienst in gevaar komen. Ook de financiering van allerlei evenementen door de stichting GSE zal in moeilijk vaarwater komen als de rente-inkomsten spectaculair zullen dalen. De filatelie in het algemeen, zal het moeilijker krijgen, omdat uitgerekend het volksdeel dat nu al jaren geen inkomstenverhoging heeft gekregen, namelijk de gepensioneerden en AOW’ers, voor een groot deel de filatelie draagt. Voor de gepensioneerden is nu al aangekondigd, dat er, het lopende jaar, door de regeringsmaatregelen, geen inkomens verhoging in zal zitten.

Naar de totale waanzin?

Dan komt daarbij ook nog eens het uitgiftebeleid van PostNL dat zowaar op het beleid van een bananenrepubliek begint te lijken met extra’s in de vorm van Persoonlijke Postzegels, die toch weer niet zo persoonlijk zijn, daar ze gewoon in het normale uitgifteprogramma van de post worden opgenomen.
Voorwaar: de filatelie gaat moeilijke tijden tegemoet maar wij verzamelen gewoon door! Uitgerekend nu is het van het grootste belang dat men achter onze Bond blijft staan. Het zal financieel met het land beter gaan maar met de filatelie blijft het kwakkelen.

’t FakTuweeltje
Jaargang 40
Februari 2015

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 19 maart 2015 om 07:40

  Tja, hangt ervan af hoe je het bekijkt. Bij de laatste Van Dieten veiling is alweer een flink aantal stukken voor hoge prijzen verkocht. Zowel klassiek materiaal als bijzondere moderne stukken.

  Maar toch… filatelie als belegging blijft een onzekere zaak, zeker als er geen jongeren voor nieuwe aanwas zorgen. Maar misschien neemt de interesse uit China en Rusland voor goed NL materiaal wel hard toe de komende jaren. Wie zal het zeggen.

  Ik verzamel gewoon vrolijk verder zonder me bezig te houden met eventuele prijsstijging of daling in de toekomst. Bij aankopen is ook de huidige rentestand voor mij daarom van geen enkel belang.

 • Lars op 19 maart 2015 om 08:48

  De economie betekent veel voor de filatelie.

  De euro is de afgelopen weken flink gezakt. Veel verzamelaars zullen dat hun hun portemonnee gaan voelen.
  Ik zelf koop veel nieuwe uitgiften van landen buiten de eurozone. Deze zullen de komende tijd flink duurder gaan worden door de lage euro.
  De afgelopen jaren schommelde de US Dollar rond de €0,75. Nu staat de dollar op €0,94. Dit betekent dat nieuwe uitgiften van veel landen 20% duurder zijn geworden of gaan worden.

  Aan de andere kant worden de postzegels van Nederland en andere euro-landen goedkoper voor handelaren en verzamelaars buiten de eurozone. Dat is dan weer goed nieuws voor verkopers. PostNL komt binnenkort met een paar mooie velletjes die ook buitenlandse (motief)verzamelaars zullen aanspreken.

 • Lars op 19 maart 2015 om 08:49

  Oh, “hun hun” moet “in hun” zijn.

 • philip levert op 20 maart 2015 om 10:59

  Vergelijk de postzegelmarkt maar met de kunst- en antiekmarkten. Mode-afhankelijk, veel deelmarkten. Kopers van dure stukken op internationale veilingen zitten in een andere markt dan de krabbelaars die in aantal het merendeel van de verzamelaars vormen.
  De opkomst van Internet en ‘sociale media’, plus het gedrag van de snailmail verzorgers dragen bij aan de ondergang van de postzegel, immers het gros van de huidige jongeren weet niet wat een postzegel is, terwijl de plakplaatjes die nu door de (geprivatiseerde) post worden uitgebracht uitsluitend voor verzamelaars zijn bedoeld, echt postaal gebruikt zijn ze uiterst zeldzaam.
  Ik verzamel al jaren niets meer wat na 1985 is uitgekomen, ze bekijken het maar.
  Kortom, tussen de filatelie en antiek is er nu al geen verschil meer.

 • Jos van den Bosch op 20 maart 2015 om 14:18

  Philip, ben het niet helemaal met je eens. Een schilderij is altijd een verzamelobject geweest. Postzegels waren van oorsprong gebruiksvoorwerpen die verzamelobjecten geworden zijn. Nu probeert men het tot verzamelobjecten puur te veranderen. Wie stinkt daar in? Aan de muur hangen? Daar is het te klein voor.

 • Philip Levert op 21 maart 2015 om 11:00

  Jos, wat betekent instinken? Of aan de muur hangen? De meeste verzamelobjecten puur hangen niet aan de muur:
  * bierviltjes
  * brieven van Napoleon
  * zakmessen
  * horloges
  * Romeinse munten
  En – in mijn blikveld – horen postzegels en alle filatelistische deelgebieden daar ook bij terwijl ze niet aan de muur, maar veilig in album, stockboek, of sigarendoos zijn opgeborgen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)