Een brug slaan tussen u en de emissie 'Bruggen in Nederland' - Postzegelblog

Een brug slaan tussen u en de emissie ‘Bruggen in Nederland’

2

Nederlandse BruggenstichtingHet postzegelvel ‘Bruggen in Nederland’ besteedt aandacht aan tien markante, relatief onbekende naoorlogse bruggen. De uitgifte van deze emissie is in een samenwerkingsverband van PostNL en de Nederlandse Bruggen Stichting tot stand gekomen. De beeldvullende postzegelafbeeldingen bestaan uit negen kleurenfoto’s en één is zwart-wit afbeelding. Ontwerpersduo Bockting Ontwerpers (Hans Bockting & Sabine Bockting Reinhardt) hebben deze emissie ontworpen.

Bruggen in Nederland

 

Het kenmerkende van de postzegels

 • Op elke postzegel bevindt zich een rechthoekig vlak met daarin landsnaam, jaartal 2015 en sorteerhaak. De witte en gele vlakken vormen gezamenlijk een grotere rechthoek. Door de aansluiting van vier vakjes in een grotere rechthoek van dito aantal postzegels worden bruggen geslagen tussen verschillende postzegels. Daarbij vormen de vier sorteerhaken een pictogram van een kruispunt, wat een brug per definitie steeds is.
 • Iedere brug (waar mogelijk met horizon) overbrugt water of land. Voorts is een herhaling van brugelementen als tuien, pijlers, bogen en wegdek op iedere postzegel aanwezig.
 • Hans Bockting: “De essentie van een brug is de overbrugging. Met het aflopende beeld hebben we op het postzegelvel letterlijk een overbrugging willen suggereren, wat we voor de gele en witte vlakjes op soortgelijke manier geldt.”
 • Bij vijf postzegels loopt het beeld door op de velrand. Hiermee wordt het begrip ‘overbruggen’ letterlijk (over de perforatie) afgebeeld. De resterende postzegels verbeelden het tegengestelde begrip ‘onoverbrugbaar’.
 • “Voor zo ver het kon, hebben we geprobeerd om verschillende bruggen op elkaar aan te sluiten, zodat het soms lijkt alsof de brug op de ene postzegel overgaat in de brug op de andere postzegel.”

Het kenmerkende van de bruggen

HSL-brug – Moerdijk

Bruggen in Nederland - HSL-brug Moerdijk brug Moerdijk HSL

De sierlijk gebogen 2 km lange HSL-brug van Moerdijk (Verbinding Antwerpen – Schiphol) is de derde overspanning (1200 m) over het Hollands Diep. De brug rust op elf pijlers op een rij en twee landhoofden. Komend vanuit Brabant rijdt de HSL eerst over de nieuwe brug en duikt vervolgens met een knik naar beneden meteen de tunnel in onder de A-16 en de Kil. In de Hoekse Waard komt het spoor weer op maaiveldhoogte.

Ehzerbrug – Almen

Bruggen in Nederland - Ehzerbrug Almen Almen,Ehzerbrug o.h. Twenthekanaal

De Ehzerbrug in Almen, een stalen vakwerkbrug, is één van de twaalf bruggen over het Twentekanaal.

Kolenhavenbrug – Delft

Bruggen in Nederland - Kolenhavenbrug Delft Kolenhavenbrug Delft

Het gestroomlijnde ontwerp van de stalen ophaalbrug met het eigentijds vormgegeven, super lichte balansplateau opgehangen in een H-vorm) sluit naadloos aan bij het bochtige parcours van de nieuwe busbaan van Delft naar Rijswijk.

Tuibrug – Heusden

Bruggen in Nederland - Tuibrug Heusden Brug o-d Bergse Maas bij Heusden

De grote overspanning van de tuibrug of [tui]kabelbrug in de provinciale weg 267 over de Bergsche Maas nabij Heusden is opgehangen aan dikke kabels (tuien), die aan pylonen bevestigd zijn. De pylonen, waarin sprake is van drukkracht, voeren het gewicht van de brug af naar de fundering.

Zouthavenbrug – Amsterdam

Bruggen in Nederland - Zouthavenbrug Amsterdam Zouthavenbrug

De lichte, ranke, 60 m overspannende voetgangersbrug tussen de Oostelijke Handelskade en het Muziekcentrum aan het Amsterdamse IJ is een stalen spanconstructie. De brug bestaat uit negentien spanten, die op stalen spandraden rusten. De spandraden in combinatie met de ruimtelijke brugspanten vormen een fascinerend lijnenspel.

Jan Waaijerbrug – Zoetermeer

Bruggen in Nederland - Jan Waaijerbrug Zoetermeer 6 jan waaijerbrug

De stalen fiets- en voetgangersbrug Jan van Waaijerbrug met fraaie rondingen in Zoetermeer verbindt het Westerpark met een toekomstig park in de Nieuwe Driemanspolder. Dunne kolommen (bomen) met verlichting dragen het brugdek. “De dominante rechte polderas tussen Delft en het Groene Hart ontmoet de meanderende lijn tussen de duinen en Midden Delfland en versmelten samen tot een elegante rotatie-symmetrische oversteek”, aldus het architectenbureau.

De Oversteek – Nijmegen

Bruggen in Nederland - De Oversteek Nijmegen 7 de oversteek nijmegen

De aanbruggen van de boogbrug De Oversteek (gelijk een spin, 285 m overspanning, de slanke boogconstructie is 60 m hoog, derde oeververbinding over de Waal) zijn bekleed met bakstenen, gemaakt van klei uit de Waal. De naam van de brug verwijst naar de US Army-soldaten die betrokken zijn geweest bij Market Garden in 1944. Als eerbetoon aan de Amerikanen is de brug met 48 paren lichtmasten uitgerust. Zodra de stadsverlichting is aangeschakeld, gaat de verlichting paar na paar in het trage tempo van de mars aan.

Zeelandbrug – Oosterschelde

Bruggen in Nederland - Zeelandbrug Oosterschelde Zeelandbrug

De Zeelandbrug als verkeersbrug (noord-zuid-verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland) over de Oosterschelde vormt de kortste verbinding tussen Vlissingen en Goes. De brug rust op 54 pijlers met 52 overspanningen van 95 m met daartussenin een beweegbaar gedeelte van 40 m.

Hanzeboog – Zwolle

Bruggen in Nederland - Hanzeboog Zwolle Hanzeboog Zwolle

De opvallend vormgegeven en roodgekleurde Hanzeboog van beton en staal (met fietspad er naast) voor de verbinding van de Hanzespoorlijn Zwolle – Lelystad bezit een vloeiende lijn. De lijn overbrugt op ‘lang-gerekte’ wijze de rivier, waarbij de aanbruggen (aan weerskanten in uiterwaarden) naadloos in elkaar overlopen in de hoofdoverspanning met doorvaarthoogte 9 m boven de rivier. De oude IJsselspoorbrug wordt op termijn gesloopt.

Nesciobrug – Amsterdam

Bruggen in Nederland - Nesciobrug Amsterdam Amsterdam, Nesciobrug

De Nesciobrug (genoemd naar schrijver Nescio, pseudoniem voor J.H.J. Grönloh 1882 – 1961) is een gebogen hangtuibrug voor fiets- en voetgangers met een splitsing in weg- en voetpad. Met de totale lengte van 700 m overspant de brug het Amsterdam –Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk met het bij IJburg behorende Diemerpark.

Andere Nederlandse brugpostzegels

NVPH 904NVPH 2711
NVPH 2470175 jaar Spoorwegen - De Hef
Twee dichtbij elkaar liggende bruggen verbinden de oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam: Van Brienenoordbrug en de roodkleurige Willemsbrug (nvph 904 & 2711). Nabij de Rotterdamse Koningshaven bevinden zich ook twee bruggen dichtbij elkaar: de spoorbrug De Hef (officieel Koningshavenbrug) en de Koninginnebrug (dubbele basculebrug, nvph 2470) met vier brugwachtershuisjes met koperen, paddenstoel-vormig dak. De brug verbindt het Noordereiland met de wijk Fijenoord.

NVPH 1689NVPH 1967
nvph-2340De Erasmusbrug (nvph 1689, 1976 & 2340, bijnaam De Zwaan) over de Nieuwe Maas in Rotterdam verbindt ‘Kop van Zuid’ met het stadscentrum.

NVPH 902NVPH 2474

magere-brug-visit-amsterdam
De Magere Brug (nvph 902, 2474 & 2911) over de Amstel is een dubbele houten ophaalbrug of wipbrug. Destijds was het een bijzonder smalle brug. Twee voetgangers konden elkaar nauwelijks passeren.

luchtvaart-1a

luchtvaart-3a

Een gele traumahelikopter is op een historische grachtenbrug (nvph 2672) in het centrum van Amsterdam geland. Een Boeing 747 KLM taxiet op de Polderbaan (nvph 2673) over de Hoofdvaart met aan weerskanten de Hoofdweg in Schiphol.

NVPH 905NVPH 2160 NVPH 2476

De Zeelandbrug (nvph 905 & 2476) tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland functioneert als een transparante,waterdoorlatende stormvloedkering met draaibare schuifdeuren (41,3 meter breed). In gesloten toestand kan de dam tijdens een zware storm een waterstand verschil van 6,2 meter tegenhouden. Vier maal per dag passeert 800 miljoen kubieke meter zeewater de 63 openingen van de Zeelandbrug. De luchtfoto (nvph 2160) is pal boven de waterkering met uitstromend zeewater (4½ m/sec) genomen, waarop een vierbaans autoweg is aangelegd.

NVPH 901Heemschut-sintservaasbrug-maastricht

De Sint Servaasbrug (1280 – 1298) in Maastricht overbrugt met negen doorvaarten de Maas (nvph 901 & 2852).

NVPH 2346NVPH 2362

zegelutrecht.jpgmooi-nederland-middachten-1

NVPH 246

Monnickendam (MooiNL nvph 2346): Lange brug nabij Gooische Kade en haven
Roermond (MooiNL, nvph 2362): Stenen Brug (1771) in het centrum
Utrecht (MooiNL, nvph 2523): boogbrug met zwart kleurig pijp-/tongewelf bevindt zich boven de Oude Gracht in het stadscentrum.
De Steeg (MooiNL): slotbrug Middachten (MooiNL)
Over de ophaalbrug ‘Valbrug’ (nvph 246) in de dorpsstraat van Schipluiden loopt een sluiproute van Vlaardingen naar Delft.

NVPH 246NVPH 903

De spoorbrug nabij Moerdijk (nvph 246) over het Hollands Diep verbindt Rotterdam met Breda. De spoorwegbrug over de Lek (nvph 903) nabij Culemborg .

NVPH 554NVPH 1688

Postzegel Zanderij - 125 jaar Arcadis & KNHM

Het brugboog-herstel van het Keizersveer (nvph 554) na de Tweede Wereldoorlog nabij Geertruidenberg. Over de verkeersbrug over de Bergse Maas loopt de A27. De Martinus Nijhoffbrug over de Waal (nvph 1688) nabij Zaltbommel is bestemd voor het verkeer op de A2. De natuur- en ecobrug Zanderij (nvph 3017) in het Goois Natuurreservaat nabij Crailoo overbrugt naast de provinciale weg 524 een spoorweg, maar ook nog het Railpro-terrein en een sportpark.

NVPH 1307Decemberzegel 2013 (18)

De brug als verbindingssymbool op de Europazegels 1984 (nvph 1307/08) illustreert het verbond van een aantal Europese landen. Ook de afbeelding van de brug op de kinderzegel (nvph 3122) met daaronder twee vogels berust op fantasie van de ontwerper.

UNESCO Werelderfgoed 2014 - Willemstad CuracaoPostzegel Millau- 125 jaar Arcadis & KNHM

Op Nederlandse postzegels zijn ook twee buitenlandse bruggen terechtgekomen. De koningin Emma-schipbrug (pontonbrug) over de Sint Annabaai (kanaal tussen oceaan en haven [bekken] het Schottegat) is de oeververbinding tussen stadsdelen Punta met Otrabanda van Willemstad (Curacao). Vanwege tankervaart naar de olieraffinaderijen is er een beweegbare brug gekomen in plaats van een boogbrug vanwege de hoogte.

Over het viaduct Milau (nvph 3016, rivier & vallei de Tarn) loopt snelweg A75/E11 van Clermont-Ferrand naar Montpellier

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland BruggenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Lars op 15 maart 2015 om 11:24

  Ik hoop niet dat de fosforbalken net zo geel worden als op de voorbeeld-afbeeldingen!

 • Stampertje op 15 maart 2015 om 20:26

  Die nvph 901-905 uit 1968 behoren wat mij betreft tot de allermooiste NL postzegels. Maar deze nieuwe serie mag er zeker ook zijn.

  En die brug naar het Bimhuis is altijd even slikken voor iemand met hoogtevrees… :)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)