De film over Michiel de Ruyter - Postzegelblog

De film over Michiel de Ruyter

3

Ik ben onlangs naar de film over Michiel de Ruyter geweest. Wat een spektakelstuk! Het was ruim twee en half uur genieten in de bioscoop, vooral van de schitterend in beeld gebrachte zeeslagen. Stukjes geschiedenisles van vroeger werd met prachtige beelden weer uit mijn herinnering naar boven getrokken.

Michiel de Ruyter
Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd op 24 maart 1607 geboren in Vlissingen. Hij is de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd.

De Ruyter begon zijn carrière als eenvoudig Zeeuws zeeman. Rond zijn dertigste had hij zich opgewerkt tot kapitein, eerst in dienst van een koopmanshuis, later als eigen meester. Vermogend geworden had hij de zee al vaarwel gezegd toen in 1652, bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep deed op zijn plichtsbesef en hij een belangrijk vlootvoogd werd. Hij is vooral bekend geworden door de Engelse Oorlogen.
De Ruyter behaalde tijdens de duur van de oorlog belangrijke successen tegen de Engelsen. Hier ziet U zijn Admiraalschip “De Zeven Provinciën” op een prachtig maximumkaart.

De Ruyters bekendste wapenfeit is de Tocht naar Chatham (of de Slag bij de Medway) in juni 1667. Door de Grote brand van Londen had de Engelse Kroon eigenlijk geen geld meer om de oorlog voort te zetten. Men legde daarom de dure zware Engelse linieschepen op in de Medway, een zijrivier van de Theems, bij de marinewerven van Chatham. Johan de Witt besloot een vrede af te dwingen door de Engelse vloot te vernietigen en gaf deze opdracht aan De Ruyter. Bij deze actie werd voor het eerst gebruikgemaakt van het net opgerichte Korps Mariniers. De expeditie leidde tot een beslissende overwinning, die vaak als de zwaarste maritieme nederlaag uit de Britse geschiedenis wordt beschouwd. Jan van Brakel brak de zware ketting die de Medway afsloot. Diverse schepen werden tot de waterlijn neer gebrand. Het Engelse vlaggenschip HMS Royal Charles werd in triomf meegevoerd naar Hellevoetsluis, de grote marinehaven van de Republiek. Na deze vernedering werd de Vrede van Breda snel door de Britten getekend.

Ik vond een (eigen gemaakte) curiositeitskaart met een stempel van de Triompf op de Medway.

Johan de Witt
Johan de Witt (die opdracht gaf tot het vernietigen van de Engelse vloot) was raadspensionaris van het graafschap Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij stelde Michiel de Ruyter aan als opperbevelvoerder, en tussen hen groeide een vriendschap. Johan werd met zijn broer Cornelis de Witt door Orangisten vermoord en op gruwelijke wijze vermink. Bij een volksoproer in 1672 in Den Haag, ging Johan op bezoek bij zijn broer Cornelis de Witt, die in de gevangenis zat. Opgehitste, dronken en woedende schutters drongen de gevangenis binnen en sleurden de broers naar buiten. Cornelis bezweek onder de slagen van geweerkolven. Johan werd met een piek in zijn gezicht gestoken. Daarna werd hij van achteren met een pistool in zijn hoofd geschoten. De lijken werden geheel ontkleed, op aan de wipgalg ondersteboven opgehangen, opengereten en gecastreerd. Tenen, vingers, oren, neuzen, lippen en tongen werden afgesneden. De ingewanden werden uit de lichamen gehaald en volgens de ooggetuigen deels door de (dronken) omstanders opgegeten of aan honden te eten gegeven. Ook deze lynchpartij wordt in de film getoond, dus je moet wel een sterke maag hebben.
Over Johan de Witt bestaan er enkele postzegels en is er een mooie briefkaart.

Tromp
In het begin van de film komt heel even Maarten Tromp (gespeeld door Rutger Hauer) naar voren.

Bij de Slag bij Ter Heijde is Michiel de Ruyter de enige commandant die Tromps vlaggenschip de Brederode kon bereiken om met eigen ogen het lijk van luitenant-admiraal Maarten Tromp te aanschouwen.
Later werd Michiel door Johan de Witt benoemd tot opperbevelhebber van de vloot . Dit leidde tot rivaliteit tussen Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp (een zoon van Maarten Tromp).

Deze rivaliteit wordt in de film (soms met de nodige humor) prachtig in beeld gebracht. Later hield ook stadhouder Willem III hield De Ruyter aan als opperbevelhebber van de vloot.

Willem III
De film besteed ook aandacht aan het feit dat stadhouder Willem III trouwde met Mary Stuart (waardoor hij in 1688 Koning van Engeland, Schotland en Ierland kon worden). Zijn vrouw Maria (een volle nicht van hem) was in 1677 tot een huwelijk met Willem gedwongen door haar oom Karel die even een anti-Franse politiek moest volgen om zijn binnenlandse positie te versterken.

Het huwelijk bleef kinderloos. Al vrij snel na zijn aantreden in Engeland werd Willem III in pamfletten bespot om zijn vermeende homoseksualiteit. Dit kwam met name doordat Willem een zeer diepe gehechtheid aan zijn mannelijke vrienden ontwikkelde , zoals met zijn jeugdvriend Hans Willem Bentinck. Ook dit aspect wordt in de film subtiel aan de orde gesteld.

Begrafenis in Amsterdam
In 1676 sneuvelde De Ruyter bij Sicilië nadat hij met een zwak eskader was uitgezonden om de Spanjaarden te ondersteunen tegen Frankrijk. Hij ligt begraven in de Nieuwe kerk in Amsterdam.

In deze kerk is in 1681 het praalgraf van De Ruyter voltooid.

Voorafgaande aan zijn begrafenis werd er de lijkstaatsie op de Dam in Amsterdam gehouden.

Ook dit werd in de film prachtig in beeld gebracht. Tijdens deze begrafenis-scenes kon niet iedereen het droog houden in de bioscoop. Tissues meenemen dus.

Standbeeld
In zijn geboortestad Vlissingen staat het standbeeld van onze nationale zeeheld.

Kortom, deze film moet U zeker gezien hebben.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Marijke Vos op 7 maart 2015 om 10:07

  Mooi artikel weer!
  Reden genoeg om ook naar de film te gaan!

 • Theo op 7 maart 2015 om 15:43

  Mooi en duidelijk artikel van Willem Hogendoorn over onze Admiraal de Ruyter.
  Ik spaar alles wat met deze man te maken heeft en ook dit stuk, alhoewel ik reeds veel wist, heb ik uitgeprint voor bij mijn verzameling.
  Uiteraard heb ik deze film ook al reeds gezien, mede omdat ik in de stad van de
  Batavia woonachtig ben en het e.e.a. heb gezien tijdens de opnamen.
  Een dikke aanrader, deze film!

 • marie-josé op 18 maart 2015 om 16:30

  Hoi Willem,
  wat ben je toch een onderzoeker…
  Zeer interessant om deze blog te lezen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)